Vragen die je als cameraman oproept!

“Komt dit op televisie?” Als cameraman ben je natuurlijk een opvallende verschijning met zo een groot apparaat op je schouders, en dit lokt altijd de nodige reacties uit. Iedere keer sta ik weer verbaasd wat de impact van zo’n camera op de psyche van de mens is. Volwassen mannen die raar beginnen te springen, gekke bekken beginnen te trekken, gillen, toeteren, Als je de camera weg zou denken, zou iemand die op straat dat gedrag vertoont hoogstwaarschijnlijk direct worden opgepakt.

camera5Mensen zijn ook vaak nieuwsgierig en dat vind ik leuk. Er is immers niets leukers dan over je passie te praten. Alleen zijn de vragen niet altijd even origineel. Er valt makkelijk een top 5 te maken van de vragen die je dagelijks gesteld worden.

“Hoe zwaar weegt zo een ding nou?” staat denk ik met stip op 1. Ik neem aan dat deze vraag mede uit een soort van medelijden wordt gesteld omdat mensen mij de hele dag met die camera zien rondzeulen. Het antwoord is ca. 10 kg. Maar dat is een relatief getal. Want inderdaad, het “gevoelsgewicht” ligt aan  het eind van de dag een stuk hoger. ARBO-technisch is ons werk denk ik ook niet heel verantwoord. Zeker niet als ik op straat loop te zeulen met een statief van 10 kg., een lichttas en de camera. Maar op de een op andere manier zijn wij door de ARBO een beetje vergeten. Ik moet dan ook altijd lachen om de bordjes bij de kassa’s waarop staat vermeld dat de medewerkster niet verder mag reiken dan 15 cm.

Op 2 komt “Zijn jullie van de televisie?” Op zich een gelegitimeerde vraag. Alleen vervelend dat deze vraag regelmatig wordt gesteld als je aan het draaien bent en even niet gestoord wilt worden omdat je aan het werk bent. Zo stond ik een keer een interview te draaien op het strand toen een dame op mij afkwam, aan mijn arm trok en de historische vraag stelde: “Zijn jullie van de krant?”

camera11Op 3 ”Hoe duur kost zo een ding nou?” Het antwoord op deze vraag is nogal schokkend en wordt meestal ingeleid door de vraag: ”hoeveel denkt u?” De meeste mensen blijven toch wel hangen rond de €10,000,00 en vinden dat best wel veel. Maar je kunt voor de prijs van een camera een leuke auto kopen, en misschien zelfs wel twee. De prijs van zo’n camera ligt toch al gauw rond de € 40.000,00. Dat er bij mij nog nooit een camera is gesneuveld mag een wonder heten als je ziet wat er allemaal mee gebeurd. We klauteren ermee op steigers, ik heb er mee in een klimwand gehangen, op speedbootjes gevaren, achter op een kart gestaan, uit helikopters gehangen etc. Het is maar goed dat ik niet altijd bij de prijs stil sta.

camera8aOp 4 ”Komt u weleens beroemde mensen tegen?” Ja, in mijn vak spreek je met heel bekend Nederland en ontmoet je mensen van de Koning tot aan de, met alle respect, putjesschepper. Deze mensen hebben eigenlijk 1 ding gemeen. Ze hebben allemaal een verhaal te vertellen. Het in contact komen met deze vaak inspirerende mensen maakt het werk zo mooi.

Op 5 “ Mag ik op t.v.?” Nee! Kindertjes die vragen worden overgeslagen.

Maar vraag verder gerust door, ik praat met alle liefde over mijn vak, maar wacht wel even op het moment dat ik niet aan het draaien ben!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: