De generatiekloof

Blog van Jetske: Ik hoor het mijn moeder nog vaak zeggen: ”ik hou me maar stil” als ze het ergens niet mee eens was of er niets van begreep. Niet dat ze zich altijd stil hield, soms liet ze luid en duidelijk merken dat ze het maar niks vond. Dat hing wel af van of het een dochter of een schoondochter was. Toen kon ik mij daar groen en geel aan ergeren, maar nu ik zelf bij de oudere generatie behoor, betrap ik mijzelf er op dat ik denk: “ik hou me maar stil”. Ik zeg ook vaak: “ik tel tot honderd en weer terug”.

Niet dat het om enorme kloven gaat, maar ik kan mij verwonderen over wat kinderen tegenwoordig allemaal “moeten”. Er wordt van het ene clubje naar het andere gerend en alsof dat dan niet genoeg is moeten ze ook nog alle momenten, als de ouders vrij zijn, er op uit om quality time te creëren, gewoon een dag of een weekend thuis met zijn allen is er niet meer bij.

Dan het overleggen met de kids, vooral met kleintjes. Loopt er een moeder in de Appie, zegt zij tegen een kleuter: “wat wil je eten”? Ja, alleen maar lekkere dingen natuurlijk: patat, pannenkoeken, pizza! En dan zeuren als moeder: “Maar dat is niet gezond”. Ja, waarom vraag je het dan! Kind stort zich vervolgens ter aarde, spartelt en gilt en krijgt dan zijn zin.

Wanneer ik ook vaak aan mijn moeder moet denken is wanneer ik de enorme wassen zie die de gezinnen tegenwoordig hebben. Ik snap dat ze niet meer een hele week met een hemd doen, maar de hoeveelheden van nu dat begrijp ik zelfs niet, laat staan of zij het nog zou begrijpen. Ik zie haar nog staan met haar wasketel op het vuur op zondagavond. Of de kinderen er gezonder van worden geloof ik ook niet, de allergieën zijn niet aan te slepen.

Ik heb ook vaak bij een school gestaan, kwamen de kleinkinderen thuis van schoolreis. Kwam de naschoolse opvang sommige kinderen ophalen of er stond helemaal niemand… ooooh wat vond ik dat sneu. Er wordt voor alle feestjes en uitjes vrij gevraagd, vraag dan ook hiervoor een paar uurtjes vrij…

En dan die hoeveelheid kleding en speelgoed, vind het wel eens beangstigend, wanneer is het genoeg en wat gaat er gebeuren als er nog een grotere crisis komt? Wat ik ook nog vaak in gedachten hoor is dat mijn ouders riepen: “Waar moet het heen met deze wereld”. Soms ben ik blij dat zij deze wereld nu niet meemaken, het wordt er nog steeds niet beter op.

Nu ligt het niet alleen aan de jongeren hoor, toen ik samen met mijn moeder al in de AOW zat, werd mij nog flink de les gelezen als ik dingen deed die haar niet zinde! Alleen op vakantie gaan bijvoorbeeld, zonde van je geld je had beter… vul zelf maar in.

Dit en nog vele andere voorbeelden zijn er te bedenken, niemand hoeft zich persoonlijk aangesproken te voelen, het zijn gewoon voorbeelden.

Neem een ding van mij aan: de “generatiekloof” is van alle tijden en zal er altijd blijven. En ik? Ik blijf gewoon tot honderd tellen of “ik hou me maar stil”…

Tot de volgende keer Jetske

1 Comment on De generatiekloof

  1. Generatiekloof, gek he. Maar ik snap dat ouders het voor hun kind beter willen. Te is ook teveel he, toen al en nu nog steeds. En die was, wat ik zo raar vind is dat men alles bij elkaar gooit en wast en ook nog eens was toevoegt, zo raar. Ik heb van mijn moeder geleerd en ik ben haar daar nog dankbaar voor dat je alles moet scheiden en bij twijfel ook nog apart. Zuinig zijn op je kleding…

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: