De Vierdaagse-bubbel

Blog van Jaap: Het is bijna niet mogelijk om iemand die nog nooit de Vierdaagse heeft meegemaakt te vertellen wat het is. Afgelopen week heb ik het weer 4 dagen mogen meemaken. Niet als loper, maar als cameraman voor Hart van Nederland. Het was de derde keer dat ik dit deed, en de Vierdaagse draaien behoort toch wel tot de krenten in de pap.

Ik zeg 4 dagen, maar we zitten 5 dagen met een heel team in een hotel om van alles en nog wat te verslaan rondom de Vierdaagse. Een redacteur die de verhalen zoekt en afspraken maakt. Iemand van productie, die er voor zorgt dat alles geregeld is: accreditatie, vervoer, en alles wat er maar te regelen valt. Twee cameramensen en twee verslaggevers die iedere dag weer op pad gaan om de verhalen te draaien.

De Vierdaagse is 5 dagen lang in een bubbel leven. Er is even niets anders op de wereld als lopen en de Vierdaagse. Je hebt werkelijk het gevoel dat de hele wereld met de Vierdaagse bezig is en af en toe zou je dat ook wel willen…Want geloof me, dan zou er geen oorlog meer op de wereld zijn! De Vierdaagse zorgt ervoor dat iedereen met een soort van naïeve blijheid in de rondte loopt. Mensen zijn vriendelijk tegen elkaar, bewoners van Nijmegen stellen hun huizen open om naar het toilet te gaan, een bakje soep of een broodje te komen eten, of gewoon gezellig voor een praatje. Zelfs de verkeersregelaars zijn behulpzaam! en dat maakt het werk op de Vierdaagse natuurlijk een feestje.

jaap-vierdaagse1En de verhalen liggen op straat. Zeker met onze Hart van Nederland-T-shirts worden we regelmatig aangeklampt door mensen die een mooi verhaal hebben.

Traditie op de Vierdaagse is altijd het wekken van de militairen. Op Heumensoord slapen 5.500 militairen die iedere ochtend om 4:00  uur gewekt worden met een speciaal wake-up-call liedje en wij gaan als ploeg nog eens extra een regiment wakker maken. Kwamen we verleden jaar gewapend met een pan en pollepel binnen, dit jaar hadden we een wat vriendelijker manier.

http://www.hartvannederland.nl/nederland/gelderland/2016/vroeg-opstaan-voor-niemand-leuk/

Zo gaan we iedere ochtend met plannen voor verhalen op pad, maar iedere keer worden we ook weer door de werkelijkheid ingehaald. De spontane verhalen blijken vaak nog leuker als de leukste verhalen die we verzinnen en de leukste verhalen die we verzinnen gaan vaak als een nachtkaars uit.

Mijn collega’s zouden dit jaar “de stofzuigers” volgen. Een groep lopers die ervoor zorgt dat de achterblijvers worden opgepept en op sleeptouw worden genomen. Ware het niet dat deze editie zo zwaar was, dat de stofzuigers zelf op sleeptouw moesten worden genomen, en blij waren dat ze de finish haalde.

Wij kwamen zonder plan op een militaire rustplaats uit waar net een militair binnen kwam strompelen vanwege blaren. Laat nu zijn zus daar zitten om blaren te prikken. Dit werd een hilarisch tafereel die ik jullie graag laat zien op de volgende link.

http://www.hartvannederland.nl/nederland/gelderland/2016/zusje-martelt-militaire-broer-tijdens-vierdaagse/

Maar het zit er weer op,  dan rijd je de brug over de Waal over en realiseer je je dat ondertussen de wereld gewoon door is gedraaid. Ook zonder Vierdaagse. En krijg je het gevoel dat er een compleet ander universum parallel aan dat van jou heeft geleefd…

2 Comments on De Vierdaagse-bubbel

  1. Didi van Willigen // 27 juli 2016 at 09:23 // Beantwoorden

    Wat een geweldig mooi verhaal. Het klopt als een bus om te weten en het gevoel te hebben wat deze mensen mee maken moet je het een keer gelopen hebben. Het is mijzelf gelukt en ik zit met tranen in mijn ogen te kijken en weet wat ze voelen. Om hem te lopen,ja daar zit ook een risico aan…..misschien haal je het niet.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: