Kamelen op de lijn

Er loopt een traan langzaam over mijn wang. Snel veeg ik deze weg, mijn dochter zit met haar vriendin in de kamer en het is toch een beetje raar als je als moeder dan zit te huilen om een boek. Om een boek van iemand die ik niet eens ken maar die mij als vrouw en moeder diep heeft geraakt. Dit boek, Kamelen op de Lijn, is geschreven door Marieke Vos-Hardonk. Haar man Jeroen, officier van de Koninklijke Marchaussee, ging een aantal jaren geleden voor een half jaar op uitzending naar Afghanistan en zij bleef met haar 4 kinderen tussen de 3 en 9 jaar thuis.

Zij heeft hier een prachtig boek over geschreven, een boek met een lach maar dus ook met een traan. Want dat het niet altijd mee viel in dat half jaar maar ook in de periode ervoor en erna dat moge duidelijk zijn. Jeroen was al militair voordat hij met Marieke “ging” maar als je verliefd op elkaar wordt dan val je voor de man en het gedeelte van “oh ja hij zit ook nog in het leger” doet er dan niet toe…. De situatie wordt heel anders als je getrouwd en 4 kinderen verder bent. Dan ben je naast partner ook nog deel van een soepel op elkaar ingespeeld team die 4 kinderen opvoedt. En dat team werd een half jaar op hold gezet.

Marieke had eerst het plan opgevat om te schrijven tijdens de uitzending maar door de drukte met het gezin werkte dat niet. Zij deed in deze periode wel mee met de 365-dagen verbinding-challenge op facebook en plaatste 365 dagen lang een foto met een begeleidende tekst. Deze actie werd heel goed ontvangen door haar omgeving en zij heeft deze periode later gebruikt als leidraad voor haar boek. Het schrijfbloed heeft altijd al een beetje geborreld (geschreven in krantjes op het werk en een eigen weblog gehad) maar doordat zij een boek als deze miste voor en tijdens de uitzending heeft zij Kamelen op de Lijn geschreven! Een mooi bijkomend voordeel is dat door het schrijven en spreken over deze periode, dit ook goed geweest is voor de verwerking hiervan voor het hele gezin.

Naast het feit dat dit boek ontzettend lekker weg leest (ik kon niet meer stoppen) heb ik het gevoel dat ik Marieke en haar gezin nu een beetje ken, alsof ik als een soort van extra persoon op de bank zat en alles met haar meemaakte…

Een heel klein stukje uit Kamelen op de lijn:

Jeroen is nog thuis, maar toch ook weer niet. Hij staat continu met z’n mobiel in zijn handen. Berichten van collega’s. Met informatie over de reis of om hem succes te wensen. Eigenlijk is hij al weg, realiseer ik me. Alleen met het verschil dat ik hem nu nog kan vastpakken. Elke keer als ik hem even een knuffel wil geven floept er een van onze spruitjes tussen. Terecht, het is vandaag ook hún afscheid. 

Uiteraard heeft dit boek bepaalde deuren geopend voor Marieke, zij wordt nu gevraagd om lezingen voor thuisblijvers en militairen te verzorgen. Maar ook de damestijdschriften Flair en Vriendin weten haar te vinden om dit mooie verhaal te vertellen. Want dat er nog veel onbegrip is bij sommige mensen in haar omgeving maar ook bij het leger zelf, dat weet zij mooi te verwoorden in haar boek. Hoe mooi is het dat de verantwoordelijke majoor van de landmacht persoonlijk naar Marieke is toegekomen om te vertellen dat het leger de informatiedagen voor een uitzending gaat aanpassen door een hoofdstuk uit haar boek? Dan ben jij diegene die de kei heeft verlegd in de rivier waardoor deze anders gaat stromen en daar mag je heel erg trots op zijn!

Oh ja, en die titel? Dat verklap ik niet, ik zou zeggen: ga het boek maar lezen 🙂

Want, ik citeer een stukje van de site van de uitgeverij, Kamelen op de lijn laat op een zeer openhartige en intieme manier zien dat we omwille van vrede en veiligheid van onze militairen en hun thuisfront wel heel veel vragen. Wie dit boek leest zal zich daar een beter beeld van kunnen vormen en op een indringende manier beseffen dat dit alle waardering en respect verdient.

Deze lezeres, vrouw en moeder sluit zich daar volledig bij aan…

Liefs Sandra

13563659_1205707949462252_1253791032_nAuteur: Marieke Vos-Hardonk – Uitgeverij: White Elephant Publishing – 128 pagina’s – Verschenen: juni 2016 – ISBN 9789079763153.

Facebook: 
https://www.facebook.com/kamelenopdelijn/?fref=ts

Te bestellen via: http://www.we-publishing.nl/

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: