Reisgidsen & reisburo’s…

Blog van Sandra: Vakantie, ja hoor… bijna iedereen trekt er weer lekker op uit in binnen- of buitenland. Ik voel mij nog heel erg jong van geest, maar ik merk dat het boeken van de vakantie in de loop der jaren toch heel erg is veranderd (sprak dit oude rupsje…) Ik kan mij nog herinneren (oh my god, ik begin op mijn oma te lijken hihi) dat Marco en ik in december al staaaaaaaapels met reisgidsen gingen halen en daar zaten we dan uren, wat zeg ik, dagen in te spitten om maar de ideale locatie te vinden. Niet te ver van het vliegveld, niet tussen de lallende pubers maar ook niet ergens in de middle of nowhere. Na zeer intensief speurwerk gingen wij dan met deze keus richting het reisburo (dat was nog in het historische pre-computertijdperk). Als je een beetje mazzel had dan was je zo aan de beurt en anders dan zat je wel een eeuwigheid te wachten op zo’n reisburo! De magie van zo’n reisburo was vooral dat zij, en zij alleen, konden kijken of er ergens plaats was (nee helaas hotel is al vol, de vlucht geen probleem of vice versa….) en mocht dan die ultieme keuze niet lukken dan ging zo’n meisje of soms zelfs de baas van het reisburomet je meedenken wat ook een leuke bestemming zou zijn. Het kon zomaar zijn dat je het reisburo uitkwam met opeens een hele andere bestemming in een hele andere periode 🙂

reisburoYesss, vakantie betaald en dan was het wachten, wachten en nog eens wachten tot het reisburo belde om te zeggen dat je reispapieren klaar lagen! Meestal pas een paar dagen van tevoren, het was dan feest om weer naar dat reisburo toe te gaan want dan hoorde je eindelijk hoe laat je vlucht vertrok en in dit magische mapje zaten de “vliegtickets”!! Tegenwoordig kun je zonder papieren naar Schiphol, je logt in met je barcode vanaf je smartphone en daar komt geen ticket of papiertje meer aan te pas…

Geld, ook een dingetje, nu kun je bijna in elk land betalen met de euro, wij moesten de lokale peseta’s, drachmes en andersoortig geld bestellen bij de bank en we namen ook Traveller Cheque’s mee van Thomas Cook. Geld en cheques moest je van tevoren bestellen en die haalde ik dan ook een paar dagen van tevoren op bij de bank. Tja, het was echt vooruitgenieten hoor die vakanties van vroeger 😉 Als je een beetje mazzel had dan konden deze Traveller Cheque’s ingewisseld worden bij het hotel en anders moest je op zoek naar zo’n louche wisselkantoor of nog erger: op zoek naar een bank (wanneer is die open en in welke buitenwijk zit deze?) Wisseltechnisch wel zo handig om dit goed uit te zoeken maar ik weet zeker dat ik door menigeen Grieks hotel of wisselkantoor te weinig heb gekregen voor mijn guldentje….

Eindelijk aangekomen, koffer uitgepakt, rondje gelopen en nu even het thuisfront berichten dat we veilig zijn aangekomen. Als ik dit aan mijn kinderen vertel dan kijken zij mij nogal glazig aan: “Mam, dan bel je toch gewoon ff”. Maar waarmee dan, want mobiele telefoons waren er toen nog niet. Dus voila, op zoek naar het 2e louche kantoor, ditmaal met telefoons… daar werd je toch een poot uitgerukt, 2 minuten bellen voor 20 gulden of zoiets. Ik kan het mij niet eens meer precies herinneren maar ik was altijd blij als we dat gedaan hadden en dan kregen mijn ouders orders om ook even de ouders van Marco te bellen, dat scheelde weer een paar centen (of een cocktail!).

Op onze rondreis in Australië vond ik het leuk om eens in de paar dagen een verslagje te mailen naar familie en vrienden. Ondertussen hadden wij wel een mobiele telefoon, zo’n degelijke Nokia (ik spreek over het jaar 2000) maar erg smart was die nog niet. Het internetcafé bracht uitkomst, daar zat ik dan midden tussen de backpackers, mijn 10 minuten vol te typen!

En nu, nu wil geen mens meer naar een bestemming zonder wifi….. en ook ik doe er aan mee. Ik vind het ook leuk om een vakantiefoto te plaatsen en mijn moeder elke dag te appen maar die tijd dat ik alleen maar met Marco en mijn vakantiekoffer met boeken op vakantie ging, had ook wel zijn charmes….

Fijne vakantie!

Liefs Sandra

1 Comment on Reisgidsen & reisburo’s…

  1. Gezellig herkenbaar verhaal heerlijk

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: