Daar heb je vrienden voor – Astrid Harrewijn

Stoer en aantrekkelijk wil hij zijn, stoffig en degelijk is hij. Joost, veertig, ongehuwd, schrijver, kunsthistoricus en archeoloog; werkzaam bij het Rijksmuseum en de Universiteit van Amsterdam. Een verblijf van twee maanden in Rome, waar hij werkt aan een boek over keizer Augustus, zorgt voor de ommekeer. Hij beseft dat de tijd niet stilstaat en dat hij een beetje moet doorpakken als hij wil dat er ooit iets verandert. In een moment van overmoed laat hij zich een nieuwe look aanmeten – wie weet volgt de rest dan vanzelf?
 daarhebjevriendenvoorTerug in Nederland ziet het leven er helaas toch wat anders uit dan in de Italiaanse zon. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden wordt hij op één dag twee keer ontslagen en raakt hij verstrikt in een geheim genootschap en een mysterieus raadsel. Maar wat hem het meest uit zijn slaap houdt, is het besef dat hij een kind wil. Zijn vrienden wijzen hem fijntjes op de logische consequentie waar hij zelf nog voor terugschrikt: wil je een kind, dan heb je een vrouw nodig…

Schrijfster Astrid Harrewijn heeft na Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) (klik hier voor de recensie van Coenraad) het tweede deel van deze heerlijke feelgood-serie geschreven. Deze serie gaat over de drie vrienden Noor, Kiki en Joost. Het vorige boek ging het over Noor en dit boek gaat over Joost, de boeken zijn trouwens heel goed los van elkaar te lezen.

Zij neemt ons mee in het leven van Joost en dat gaat met een plezier, een luchtigheid en enorm veel humor dat ik het hele boek met een glimlach heb zitten lezen en af en toe een giechel niet kon onderdrukken 🙂 Want hoe vaak lees je dit genre vanuit het perspectief van een man? Maar ik voel mij op het bankje in Rome zitten, ik voel mij in het sloepje varen door de Amsterdamse grachten en ik voel het verlangen om een kind te krijgen…… en dat allemaal door de ogen van Joost die je na dit boek in je  ♥ sluit.

Wat fijn is dat het verhaal nergens oppervlakkig wordt, dit komt omdat de schrijfster een flinke dosis geschiedenis erin heeft gegooid en dat geeft dit boek net iets meer diepgang dan de doorsnee feelgood-roman. Heerlijk boek en ik ben nu al benieuwd naar het deel van Kiki!

profielfoto4**** van recensent Sandra Raino

Auteur:  Astrid Harrewijn – Uitgeverij: Boekerij – 320 pagina’s – Verschenen: augustus 2016 – ISBN: 9789022574430

Recensie Coenraad:

Joost (40) wil stoer en aantrekkelijk  zijn. Hij is een ongehuwde schrijver, kunsthistoricus en archeoloog. Als hij na een verblijf van twee maanden in Rome – waar hij aan een boek over keizer Augustus heeft gewerkt – weer terug is in Nederland beseft hij dat als hij dingen anders wilt gaan doen in zijn leven hij het totaal anders moet aanpakken, want de tijd staat niet stil. Om te beginnen laat hij zich een andere look aanmeten.

Als hij op één dag twee maal wordt ontslagen beseft hij echter dat het scenario wat hij in Rome voor ogen had zich niet afspeelt. Wel raakt hij in de ban van een ontdekking en komt hij in aanraking met een mysterieus en geheim genootschap. Wat er wel uit zijn Rome-tijd is voortgekomen, is het feit dat hij een kind wil. Maar daar heeft hij een vrouw voor nodig, wat dan weer een probleem voor hem is. Zijn vrienden steken er de draak mee.

Tijdens het lezen van het vorige boek van Astrid Harrewijn, “Drie vrienden, een huis en een klusjesman”, had ik regelmatig een glimlach om mijn mond en in dit vervolg ook. Joost is ditmaal de hoofdpersoon en ik heb me direct in hem kunnen verplaatsen. Het was zelfs zo dat ik op enig moment Joost werd, al was dat natuurlijk slechts het gevolg van mijn inbeelding.

Het verhaal heeft naast de dosis humor en spitsvondigheid  tevens diepgang, waarmee Astrid als schrijver is gegroeid. Met name de diepere betekenis van het mysterie van het geheime genootschap zorgt daarvoor en de spanning wordt flink opgevoerd . “Daar heb je vrienden voor” heeft alle ingrediënten in zich en zelfs meer dan dat, want het is een ware feelgood-roman. Astrid Harrewijn heeft met het eerste deel “Drie vrienden, een huis en een klusjesman” de basis gelegd voor deze trilogie en in deel twee ”Daar heb je vrienden voor” wordt de body gevormd.

5***** doocoenraad1r recensent Coenraad de Kat

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: