Je badkamer spic & span!

Echt een hekel heb ik niet aan het huishouden maar die badkamer…… dat is echt de sluitpost van mijn schoonmaakuitspattingen 🙂 Terwijl het niet eens zo heel veel werk is en het resultaat over het algemeen meer dan bevredigend is…..maar ja, ik heb hier gewoon echt een hekel aan….  Misschien dat het met wat handige tips nog sneller en grondiger kan?

Hoe vaak moet je de badkamer eigenlijk schoonmaken?

Doe het wekelijks (ja echt, is wel zo handig zei zij met een aureool boven het hoofd), dan houd je het netjes bij en kun je altijd genieten van een frisse ruimte. De badkamertegels kunnen iets minder vaak gedaan worden.

Goed begin is het halve werk: pak als eerste de schoonmaakspullen, doekjes, stofzuiger etc. Dan heb je alles bij de hand! Is de badkamer opgeruimd? Ligt alles op de juiste plek? Leg alle losse elastiekjes en andere frutseltjes in een grote pot/bak anders kun je niet lekker schoonmaken.

Stap 1: Badkuip schoonmaken en heb je geen bad, dat scheelt weer schoonmaken (lucky you!), ga door naar stap 2

Het bad maak je schoon met (schoonmaak)azijn en heet water. Laat het sopje een kwartier inwerken. Pak daarna een natte doek met wat azijn en neem hiermee de badkuip af. Spoel na met water. Met een droge doek maak je vervolgens de badkuip droog en schoon. Gele vlekken in bad? Verwijder ze met citroensap en spoel na met koud water.

Mijn badkuip wordt niet heel frequent meer gebruikt, wij hebben deze laten installeren toen de kinderen nog heel veel in bad gingen maar ook die douchen tegenwoordig veel. Alleen Nina zit nog wel eens in bad, lekker in de badolie. Heel naar zijn die vette randen die dan overblijven in bad. Ik heb hier nog een tip voor: olieresten in de badkuip kunnen gemakkelijk verwijderd worden door deze in te smeren met tandpasta en daarna goed na te spoelen.

Stap 2: Douchegordijn/glazen douchedeur reinigen

Natuurlijk kun je een nieuw douchegordijn kopen als het gordijn dat je nu hebt vies is, maar schoonmaken is net zo makkelijk. Je verwijdert kalkaanslag en andere vlekken door het gordijn op 40 graden te wassen met een vaatwastablet of met wat wasmiddel en azijn. Hang het gordijn daarna direct te drogen. Je kunt het ook laten weken in een bad met azijn en wat water.

Om je mooie glazen douchedeur schoon te houden, zal je er toch aan moeten geloven: iedere dag, na het douchen, moet de wand even droog gemaakt worden. Dit kan je doen met een rubberen “trekker”. Hang ‘m op in de douche, dan is het meteen een goed geheugensteuntje. En als je toch bezig bent, maak de kranen en douchestang ook meteen even droog met je handdoek. Zo voorkom je kalkaanslag! Mocht er toch kalk op komen (ahum…. kuch….ja bij ons dus….) spray deze in met schoonmaakazijn, laat het intrekken en maak de wand schoon. Goed nadrogen!

Stap 3: Douchekop ontkalken

Maak, om kalkaanslag te voorkomen, je douchekop droog met een handdoek. Zit er al kalkaanslag op de douchekop, leg ‘m dan in een bak met heet water en azijn. Ook een ontkalkmiddel helpt.

Stap 4: Douchematje

Verwijder vuil en schimmels door het douchematje af en toe te weken in een bad met Biotex. Maak het matje vervolgens grondig schoon met een schuursponsje en allesreiniger. Een stoffen douchematje was je gewoon op 40 graden in de wasmachine.

Stap 5: Spiegel

De spiegel in de douche maak je snel en eenvoudig schoon met een doek en wat schoonmaakmiddel. De truc is om ’m vervolgens droog te wrijven met een oude krant of een aardappel. Snijd de aardappel doormidden, wrijf er de spiegel mee in en maak ’m daarna droog met een oude krant. Nog een gouden tip: wil je geen beslagen spiegels? Wrijf ze in met wat afwasmiddel of scheerschuim en ze beslaan niet meer.

Stap 6: Badkamertegels schoonmaken

Ook hiervoor kun je een sopje van warm water met azijn gebruiken. Wrijf er de tegels mee in en wrijf ze na met een droge doek. De voegen van de tegels maak je schoon met een tandenborstel en bleekmiddel (let op je kleding!!). Laat even intrekken en spoel af met de douchekop. Om de tegels mooi glanzend te krijgen kun je ook nog gebruiken: autopoets of glansspoelmiddel.

Stap 7: Wastafel schoonmaken

Je wastafel maak je het handigst schoon met een allesreiniger. Kalkvlekken verwijder je met wat azijn met water of een speciale ontkalker.

Stap 8: W.c. schoonmaken (heb je geen w.c. in je badkamer? Joehoe dan ben je bijna klaar!)

Spuit de w.c.- pot in met een reiniger of gebruik een tablet en laat met de borstel in de pot even staan. Daarna goed schrobben en de knip, rand en bril met allesreiniger schoonmaken.

Stap 9: De was

Gooi alle gebruikte doekjes etc. in een lekkere frisse 95 graden was (ook goed voor de vetluis!)

Welke tips ben ik vergeten? Weet jij er nog 1? Oh ja wat mij helpt om “lekker” schoon te maken: ik zet keihard mijn favoriete muziek aan, dan is binnen no time die badkamer weer spic & span 😉

 

2 Comments on Je badkamer spic & span!

  1. De badkamer is niet leuk!! Ik ben het met je eens.. Wat ik gebruik tegenwoordig is een borstel waarmee je hard kunt schrobben. En voor de hoekjes een nagelborsteltje. X

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: