Happy New Year

Blog van Natasje: De herfst is volop zichtbaar. De bladeren aan de bomen verkleuren van groen naar oranje, rood en bruin. Kinderen verzamelen herfstschatten, zakken worden gevuld met kastanjes en noten. Boven weilanden en poelen hangen nevels en in deze tijd van pompoenen en lange avonden, word je als het ware uitgenodigd een andere wereld in te gaan…
In oktober worden de sluiers tussen deze en de Andere Wereld dunner. De Kelten vierden het moment waarop je naar die andere wereld kon reizen. Dat moment, waarop de sluier het dunst is, noemen we Samhain, de nacht van 31 oktober naar 1 november, ook wel bekend als Halloween.

Keltisch nieuwjaar
Halloween is een feestdag die vooral in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de VS en Canada gevierd wordt. Op 31 oktober gaan kinderen in het donker verkleed langs de huizen die versierd zijn met pompoenen en lichtjes. Ze roepen “trick or treat!”, waarbij de keuze wordt halloween1gegeven tussen een plagerijtje uithalen of iets lekkers (meestal snoep) krijgen. De bedoeling is om degene die open doet een beetje bang te maken.
De naam “Halloween” is afgeleid van Hallow-e’en, oftewel All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen, 1 november. In de Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond. De oogst was binnen, het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar en dus was er even tijd voor een vrije dag, het Keltische Nieuwjaar of Samhain (uitspraak Saun) wat
november betekent.

Samhain markeert het begin van de winter en de overgang van de lichte naar de donkere periode van het jaar. De sluiers tussen de werelden zijn dun. Zo dun dat we er doorheen kunnen kijken en contact kunnen leggen met onze voorouders en geliefden die overleden zijn.
De Kelten geloofden dat op die dag de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terug kwamen, om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar. Het verkleden, de enge maskers en festiviteiten rondom Halloween is van oudsher bedoeld om de geesten af te schrikken. Dit zou ook gelden voor de uitgeholde en verlichte pompoen; door de vele lichtjes zouden de geesten de weg kwijt raken.
Toen de christenen de religieuze macht overnamen ging veel verloren. De essentie bleef min of meer ongeschonden: in plaats van Samhain heette het Allerheiligen en Allerzielen. Die twee feestdagen beaccentueerden de verbinding tussen ‘daar’ en ‘hier’. Mensen gingen naar de kerk om voor hun overledenen te bidden en om hun hulp te vragen bij dit moeilijke leven van ‘hier’.

Net als de natuur
Tegenwoordig zien we het dunner worden van de sluiers ook als het moment om contact maken met onze innerlijke wereld. We kunnen een kijkje nemen in het verleden, maar ook in de toekomst. De energie in en om ons heen lijkt zo te resoneren dat we helderder dromen of halloween2in ieder geval onze dromen onthouden, zodat we er een inzicht of bewustwording uit kunnen ophalen. Men kan hierdoor ook meer verwarring ervaren omdat we ook onze ‘persoonlijke grenzen’ aan het opzoeken zijn en wellicht tegen blokkades of onze schaduwzijde oplopen.
Het is een tijd om te beseffen dat het ‘naar binnen keren’ een natuurlijke zaak is. Zoals ook de natuur accepteert dat er een periode van rust is aangebroken en de sapstromen naar binnen keren. Met het vertrouwen op een nieuwe cyclus met een nieuw begin en een einde.

Mysterie
Met Samhain vieren wij oud en nieuw, wij eren onze voorouders. Dat, wat je als ballast ervaart kun je achter je laten en die leegte vullen met nieuwe plannen voor het komende jaar. Je kunt jezelf de vraag stellen wat je wilt bereiken, wat je met je leven gaat doen met de nieuwe cyclus. Samhain geeft je de mogelijkheid te overdenken, te beslissen en opnieuw te beginnen.
Voor mij is dit een van mijn favoriete feesten; ik houd van de mysterie en de sfeer! Het orakelen is mij niet vreemd en ik geniet van het ritueel en het respect dat uitgaat van dit, zoals wij het ook wel noemen: Voorouderfeest. Ons huisaltaar is versierd met pompoenen en foto’s van onze dierbaren en ik zie uit naar eind oktober, wanneer ik dit feest vier met gelijkgestemden.
De dood is het centrale thema tijdens Samhain en staat voor transformatie en vernieuwing. Ook wanneer de Dood voorkomt in je dromen, of als kaart tijdens tarotleggingen. Het staat voor het sterven van een proces en het opstarten van een nieuwe. Het voelt als een bevrijding en kan zelfs fysieke blokkades oplossen. Samhain: een fijne tijd om een orakel te raadplegen!

Geniet van deze tijd en van de mogelijkheid ‘voorbij de sluiers’ te gaan.
Blessings, Natasja

website_header

Voor meer informatie, inzicht of advies kun je bij mij terecht! www.navonne.nl

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: