Verrast door Sunken Village

Omver geblazen was ik…. ik kan niet anders zeggen…. ik was op zaterdag 8 oktober 2016 in het Saenredam College waar het Zaandijks Fanfare Corps samen met Soli Deo Gloria uit Zaandam en The Caledonians BigBand een HaFaBi-concert verzorgde. Elk orkest verzorgde een eigen gedeelte van het concert.

De reden dat ik naar dit soort concerten ga, is voornamelijk omdat mijn dochter Chiara van bijna 15 sinds kort in het “groot orkest” speelt. Zij kan natuurlijk nog niet alles meespelen maar leert elke repetitie weer meer bij op haar alt-sax! Ik hoorde in de voorafgaande periode al diverse malen voorbij komen dat ZFC het muziekstuk Sunken Village van Philip Starke zou spelen. Leek als dat ik ben in de “fanfarehoek” had ik er geen idee van welke muziek ik kon verwachten…. Dirigent Arnold van ’t Ent legde ons tijdens het concert eerst uit wat het stuk uitbeeldt. Ik kan niet zijn precieze bewoording herhalen maar hier komt het ongeveer op neer:

Het stuk uit 1989 beeldt een oude legende uit. Het verhaal gaat over de hardwerkende bevolking van een dorpje aan de Maas (Urmond). De inleiding is koraal-achtig; u hoort de pastoor (trombone). In het dorpje steekt losbandigheid de kop op. Het gregoriaans wordt nu verdrongen door de feestmuziek van de carnavalsband. En in een orgie van feestgedruis gaat het goede in het dorp verloren.

De duivel (sopraansax) kondigt de ondergang van het dorp aan. Het water van de rivier gaat stijgen en verzwelgt een deel van het dorp. Spottend neemt de duivel vervolgens het resultaat in ogenschouw. Dan keert de rust weer. Het water van de Maas is weer gesloten, en in de diepte klinkt nog de klok van het verdronken dorp.

Ik kan hier helemaal los gaan in allerlei superlatieven, maar zoals ik al ik mijn eerst regel zei…. ik ben omver geblazen…. luister maar naar deze opname….

Liefs Sandra

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: