Culturele Raad Zaanstad met Kader Abdolah

“San, jij moet hier echt heen, dit echt wat voor jou met al die schrijvers”….hier spreekt mijn broer Stephan. Hij kent zijn zus als geen ander en heeft mij vorige maand samen met mijn moeder gestuurd naar een avond van de Culturele Raad Zaanstad in Hotel Inntel in Zaandam. Nadat ik deze avond ademloos had geluisterd naar Annejet van Zijl (wat een intelligente maar vooral leuke vrouw is dit!) was het 26 november jl. de beurt aan Kader Abdolah.

Ook dit keer ging ik met mijn moeder naar deze avond en na een cappuccino en een nekmassage gingen wij er eens lekker voor zitten. Deze goed-besnorde en met veel boekenprijzen beloonde Iraanse schrijver nam eerst een paar foto’s van het publiek voor zijn moeder, zodat geluidstechnicus Jeroen zijn microfoon “Kader” –proof kon maken.

kader1Kader Abdolah nam ons in vogelvlucht mee naar de bergen van Iran, naar zijn ouders, de bazaar, de mooie vrouwen in zijn dorp, zijn droom om groot schrijver of president te worden, het amerikanisme, de Amerikaanse pockets met daaraan gekoppeld de korte rokjes (en veel bloot…), de Sjah die werd verdreven en toen kwamen de Ayatollahs….. en moest hij vluchten uit zijn mooie land…

Het publiek hing aan zijn lippen en Kader was zichtbaar in zijn nopjes met dit fijne publiek. Hij nam ons verder mee op zijn vlucht naar Nederland waar vandaan hij tot 3x aan toe heeft geprobeerd te “ontsnappen” richting Amerika. Toen dit na de derde keer nog niet gelukt was, zag hij dit als een teken dat hij in Nederland moest blijven. Hij ging naar een asielzoekerscentrum in Apeldoorn en daar vandaan kreeg hij een huisje in Zalk (bekend van Klazien uut….). Nadat hij daar een paar maanden in de put heeft gezeten, pakte hij zichzelf bij kop en kont en ging hij naar de bibliotheek in Zwolle om boeken te halen om Nederlands te leren. Eén keer raden waar hij mee thuis kwam? Jip en Janneke….

Na een uur (maar het leken wel 10 minuten) was Kader “klaar” met zijn lezing en was er ruimte voor vragen. Hieruit bleek zijn scherpe kijk op de wereld en het verschil in de culturen in het bijzonder. Hij sprak hierover zonder enige oordeel richting de Nederlands of Iraanse cultuur/samenleving te vellen. Een mooi mens met een mooi verhaal en vooral hele mooie boeken!

kader2Nadat de inwendige mens was verzorgd kreeg het publiek na de pauze nog 2 acts voorgeschoteld. Als eerste kwam Lorena Visintainer, een jonge pittige dame die 3 liedjes voor ons zong. Zij heeft haar songs zelf geschreven en begeleidde zichzelf op de gitaar, kortom een dame om in de gaten te houden!

kader3De Grote Zaanse Improvisatie Show beëindigde de avond, geweldig om te zien hoe 2 dames en 1 heer op zijn “Lamaas” met input van de zaal een paar onnavolgbare acts neerzette 🙂

Kortom een heerlijke avond cultuur snuiven en weet je wat zo leuk is? Op zaterdag 28 januari 2017 is er weer een avond van de Culturele Raad Zaanstad in hotel Inntel in Zaandam. Hou de site of facebook in de gaten!

Liefs Sandra

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: