Ikigai – Het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven

Een boekje in een mooie groene kleur met een tekening van Japanse kers op de voorkant zwerft al een tijdje bij mij door het huis. Het is een boekje geschreven door Francese Miralles en Héctor Garcia. Af en toe pak ik het op en lees ik een hoofdstukje, want daar leent dit prachtige boekje zich heel goed voor…. ik hou ervan! Waar gaat het boekje over zul je je afvragen….

Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een ikigai, een reden van bestaan. Het is één van de geheimen van een lang, te­vreden en gezond leven, zoals de inwoners van Okinawa het leiden. Op dit Japanse eiland wonen meer gezonde en actieve honderdjarigen dan waar dan ooit ikigaiter wereld. Sommige mensen hebben hun ikigai al gevonden, maar velen zijn er nog steeds naar op zoek. De auteurs vertrokken naar Okinawa en interviewden honderden inwoners om te ontdekken wat volgens hen het geheim is voor een optimistisch en gezond leven. Zo is een populaire Japanse uitspraak Hara hachi bu, wat betekent 'eet tot je voor tachtig procent vol zit', dat is veel gezonder voor je lichaam. Ook hebben ze een moai, een groep mensen met dezelfde interesses die altijd voor je klaarstaan. En wat ze aanraden: ga nooit met pensioen, maar blijf altijd een doel hebben waarvoor je je bed uitkomt. García en Miralles kregen inzicht in wat de Japanners eten, hoe ze bewegen, werken en omgaan met anderen. En hoe het vinden van je ikigai betekenis geeft aan je leven en je laat zien hoe je honderd jaar in topvorm kunt leven. Dit boek helpt je om je eigen ikigai te vinden en vertelt over de Japanse filosofie die zorgt voor een gezond lichaam, geest en ziel.

ikigai-achterkantMooie verhalen, anekdotes, quotes, tips en oefeningen, ze staan allemaal in dit boekje. Zoals ik al schreef, leg het ergens op plek waar het tot zijn recht komt en pak het af en toe en doe er je voordeel mee met deze makkelijke en soms zo superlogische tips… want is niet iedereen bewust en anders zeker onbewust op zoek naar zijn ikigai?

profielfoto5***** door recensent Sandra Raino

Auteur: Francese Miralles en Héctor Garcia – Uitgeverij: Boekerij – 176 pagina’s – Verschenen: november 2016 – ISBN: 9789022578452

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: