Mijn favoriete boek: De Reiziger

Stel je voor: het jaar 1999… ik zie mijn man Marco nog zo staan: in het fantasyboeken-gangpad van onze lokale V&D. Wij gingen op vakantie en zoals altijd: 1 koffer met kleding en 1 koffer met boeken 🙂 Hij stond met “De Reiziger” van Diana Gabaldon in zijn handen en liet mij de achterflap lezen, ik was niet gelijk om maar hij kocht evengoed het boek (gelukkig!) beste boekenaankoop ever wat mij betreft! Tijdens de vakantie heeft hij geen kind aan mij gehad, ik bleef lezen… en lezen… en lezen…. en zucht… eindelijk uit…Voor diegene die deze serie niet kent even een hele kleine samenvatting:

Claire Randall viert in 1945 de hereniging met haar man Frank met een tweede huwelijksreis naar de Schotse Hooglanden. Tijdens een wandeling stuit Claire op een stenen cirkel… en ze wordt wakker in het onbekende en gevaarlijke Schotland van 1743. boekrecensieklein-kopieAl snel komt Claire erachter dat niet alleen haar leven op het spel staat, maar ook haar hart. De onweerstaanbare jonge Schot Jamie Fraser laat haar kennismaken met een zo vurige passie en een zo allesomvattende liefde, dat Claire verscheurd wordt tussen twee volkomen verschillende mannen en twee onverenigbare levens. De reiziger is een verhaal vol passie en avontuur, angst en verraad… en een liefde die alle barrières van plaats en tijd overstijgt.

Na deze vakantie ben ik als een soort van “ambassadeur” het boek aan iedereen gaan uitlenen. Ik zeg altijd tegen de vrouwelijk lezers: “Als je na het lezen van dit boek niet verliefd bent op Jamie dan heb je geen hart”…. Er is nog nooit iemand geweest die dit heeft ontkend 😉 Ik heb het boek zelfs in het Engels aangeschaft en gestuurd naar mijn vriendin Olga in Australië (en ja hoor, ook hart verloren…)

grid-cell-11473-1432226805-1Maar vergis je niet, “De Reiziger” is geen specifiek “vrouwenboek”, door alle intriges en politieke beslommeringen in het Schotland van vroeger maakt het boek zeker ook interessant voor de mannelijke lezers. Mijn man en ik kibbelen elke keer weer wie het volgende deel als eerste mag lezen!

Oh ja, mocht je verder willen lezen dan heb je geluk, de serie bestaat uit 8 boeken. De boeken zijn, hoe zal ik het zeggen, nogal omvangrijk 😉 kortom lekker dik voor heel veel leesplezier! Daarnaast is er van “De Reiziger” een serie gemaakt: Outlander. Helaas alleen te kijken via enkele betaalzenders. Maarrrrrrr je kunt beide seizoenen gelukkig nu ook op DVD kopen!

quoteGelukkig ben ik niet de enige die heel enthousiast is over deze boeken, ik ben lid van een facebookgroep Outlander The Netherlands en de  Dae ye ken Dutch Outlander-facebookgroep en heb daar een paar reacties gevraagd en jeetje dat is smullen!

Marjolein Heinen: "De Reiziger-serie is de droomreis die je altijd al hebt willen maken. De karakters worden familie, de Schotse Hooglanden je thuis. En Jamie? Ineens ben ik getrouwd met een 18e eeuwse kiltdragende wilde. En ik geniet er elke seconde van!"

Birgitte Roeten: Wat ik super vind aan deze boekenserie is dat je in tegenstelling tot een gewone historische roman samen met Claire door de steen stapt en met haar in een andere tijd terecht komt en bewuster bent van de verschillen juist omdat zij zich er zo bewust van is. outlander-season-2-premiereDaarnaast zijn de beschrijvingen van natuur/omgeving en de gebeurtenissen zeer waarheidsgetrouw en in mooi evenwicht met de dialogen. Tot slot vind ik het als huisarts super dat de beschrijvingen van ziektebeelden alsmede de kruidenleer en andere remedies zeer accuraat weergegeven worden. Zelfs de ‘noodzaak’ tot handelen en het gevoel van falen als je niet kan helpen zijn zeer treffend en herkenbaar voor mij. Daarnaast is het natuurlijk toch zo dat de relatie die zij met Jamie heeft absoluut niet past in het tijdsbeeld, maar in de gelijkwaardigheid in hun samenzijn en de gesprekken die ze hebben en het elkaar in zijn/haar eigen waarde laten iets is wat blijkbaar veel van onze generatie vrouwen aanspreekt; sterk en eigenwijs zijn mag naast dat kleine onzekere meisje bestaan.

Janetta Seyedi: Deze serie is verslavend omdat de schrijfster het verhaal zo schrijft, zodat je als lezer het gevoel krijgt in het verhaal te grid-cell-29567-1432237040-10zitten. Je gaat van de hoofdpersonen houden (of haten 😉) en je maakt je jarenlang zorgen om hen als ze aan het eind van een boek in een penibele situatie zitten. De hoofdpersonen zijn sterke personages met echte emoties, een sterk eergevoel en een echt leven; bovendien begrijpt de lezer waarom ze bepaalde keuzes maken. Tijdreizen is het enige sci-fi element aan deze historische actieromans, maar dat levert wel een mooie filosofische laag aan het verhaal.

Beatrix Wegen: Ik kan niet anders zeggen dan dat Diana Gabaldon weet te schilderen met woorden. Ze kleurt alles prachtig in waardoor het allemaal diepgang krijgt en je steeds meer wil weten van wat er gebeurt. Ze kan zo meeslepend schrijven dat het moeilijk is de boeken weg te leggen… gewoon omdat je steeds denkt: Nog één hoofdstuk… en dan is het ineens laat!

3919ab11f40b1ab627a2409cfd08502dDorien Löwenthal: Ik vind de manier waarop wordt de diepe liefde die Claire voor Jamie voelt zo fantastisch omschreven. Maar ook de andere emoties worden goed weergegeven/omschreven. Het zijn pakkende boeken. Vanaf regel 1 tot aan het einde zit je in het boek en in het verhaal. En.... ik houd van Scotland. Ben er al een aantal keren geweest en kan me de sfeer die in de boeken wordt omschreven zo goed voorstellen. Mede omdat ik in een heel aantal plaatsen ben geweest die ook in de boeken voorkomen.

Ik kan mij alleen maar aansluiten bij deze mooie ♥ woorden! Laat je het mij weten als jij ook je hart bent verloren in het Schotland van vroeger?

© Foto’s Starz/Sony Pictures Entertainment

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Fan van Cilla en Rolf Börjlind! + ACTIE – MeerdanSandra.nl

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: