Encaustic Art, weer eens wat anders!

Zo leuk, ik ken Christel Loman via een gezamenlijke liefde: thrillers lezen. Wij hebben elkaar ooit een keer ontmoet bij een meet & greet van een bekende thrillerschrijver (vraag me even niet welke….geen idee….) en daarna contact gehouden via facebook. Zo volg je elkaar een beetje en ik zag dat zij naast het lezen een ontzettend leuke hobby heeft: Encaustic Art. Ik ben heel blij dat zij voor MeerdanSandra hierover een blog heeft gemaakt:

Gastblog van Christel Loman: Ja, leuk hoor, het is weer eens wat anders, maar wat is het in vredesnaam? Ik hoor het je denken… Encaustic Art is de verzamelnaam voor werken met bijenwas. In mijn geval: schilderen met bijenwas. Hoe kom je op het idee?

Nou, een jaar of drie geleden zat ik te scrollen op het bekende Facebook, in een van de gratis af te halen groepen. Er was daar een dame die vroeg of er iemand was die wasblokjes over had. Wasblokjes, wat bedoelt ze daarmee vroeg ik mij af, en met mij meerdere mensen… De dame in kwestie liet een voorbeeld zien van wat ze maakte met die wasblokjes: een prachtig schilderij in geweldige kleuren. Mijn interesse was gewekt: hoe maak je dit, en kan ik dat ook??

Ik ben gaan googlen en had niet kunnen vermoeden wat er gebeurde: ik vond wat filmpjes en besloot dat ik dit ook kon, sterker nog: dat ik dit wel eens leuk zou kunnen vinden! Omdat ik al een tijdje op zoek was naar een hobby waar ik mijn ei in kwijt kon besloot ik het een kans te geven. Gevolg: binnen 48 uur had ik de materialen die ik nodig vond in huis en was het hek van de dam.

Ja, alles leuk en aardig, maar nou weet ik nog niet waar het over gaat…..

Schilderen met bijenwas doe je met een strijkijzertje of met een tekenpen. Het ijzertje lijkt op een reisstrijkijzer, maar deze blijft continu op dezelfde temperatuur. Dan heb je 48 kleuren wasblokjes die je naar keuze kunt laten smelten op dat ijzertje en dan (als de was vloeibaar is) ga je ermee schilderen. Je kunt de mooiste creaties maken, en het leuke is: het wordt bijna altijd mooi! Eenmaal begonnen met de techniek was er geen houden meer aan. Ik, die mijzelf niet creatief vond, stroomde over van inspiratie en maakte het ene na het andere schilderij.

Er had wel iemand mogen waarschuwen: dit is verslavend…

Veel mensen zien allerlei spirituele boodschappen in de schilderijen, ikzelf heb dat niet zo, maar vind het prima als je wat in mijn werk ziet. Al experimenterend ontwikkelde ik mijn eigen stijl en handschrift in de schilderingen. Ik werk intussen met het ijzertje en de tekenpen (die lijkt op een soldeerbout) en soms werk ik met schellak en hete lucht. Alle technieken die ik toepas hebben één ding gemeen: je werkt altijd met warmte. Door de warmte smelt de was en kun je ermee werken. Zodra de was afgekoeld is, is deze weer hard. Dan ga je met een zachte doek over het schilderij dat je geschilderd hebt en het leuke is: je schilderij komt tot leven! Het gaat glanzen en de kleur komt omhoog.

Deze techniek is ook erg goed met kinderen te doen: dus als je een verloren middag hebt op een druilerige dag…. Strijken maar! De foto’s geven een idee van wat ik zoal gemaakt heb, meer van mijn werk vind je op mijn facebookpagina “Encaustichris”. Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren, en dank Sandra hartelijk voor de uitnodiging voor deze gastblog!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: