Glühwein / bisschopswijn

Wat ruik ik daar? Heerlijke decembergeuren komen uit mijn keuken! Ik maak zelf glühwein en natuurlijk naar het recept van Hanneke!

Bisschopswijn en Glühwein zijn hartverwarmend warme wijnen met kruiden die in de koude wintermaanden gedronken worden. Bisschopswijn wordt oorspronkelijk tijdens Sinterklaas gedronken en Glühwein vooral rond de kersttijd. Er zit een klein verschil tussen deze twee warme wijndranken, Bisschopswijn gebruikt sinaasappelschillen en glühwein wordt gemaakt met citrusschillen. Je kunt deze wijnen kant-en-klaar kopen, maar zelf maken is veel lekkerder en leuker. Je hele huis geurt dan heerlijk naar de specerijen en de warme wijn.

Je verwarmt de drank (niet koken) met de specerijen en citrus en laat het een tijd staan op heel laag vuur, zodat alle smaken kunnen intrekken. Boen de sinaasappel/citroen wel goed schoon voordat je hem gaat gebruiken en gebruik geen aluminium pan. Natuurlijk kun je dit basisrecept aanpassen naar eigen smaak. Je kunt er nog extra port, cognac of een sinaasappellikeur toevoegen. Voeg nog extra verse gember of andere specerijen toe.

Serveer de warme wijn in glazen.

Ingrediënten:

  • 10 kruidnagels
  • 1 sinaasappel
  • 1 citroen
  • ¾ liter rode wijn
  • 1 wijnglas cognac
  • 10 eetlepels suiker
  • 2 kaneelstokjes
  • 1 steranijs
  • 1 wijnglas rode port

Bereiding:

Steek de kruidnagels in de gewassen sinaasappel.

Doe de wijn, cognac, suiker, kaneelstokjes, steranijs, citroen en de sinaasappel in een goed sluitende pan.Zet het op een kleine pit en verwarm het (laat niet koken, anders verdampt de alcohol en dat wil je niet). Laat minimaal 1 uur trekken met het deksel op de pan.

Haal de kruiden en de sinaasappel eruit en breng eventueel extra op smaak met suiker.

Voeg dan de port toe en laat nog even op het vuur staan.

Schenk de wijn in de glazen en voeg één of twee schijfjes sinaasappel toe. Serveer warm.

Eet smakelijk!

Dit recept en nog vele anderen zijn te vinden op: culinea

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: