Laatste boot naar Sint-Helena – Ron Moerenhout

Dit keer geen triller of roman maar een boek over de “Laatste boot naar Sint-Helena”, een eiland wat tot voor kort alleen maar met de boot vanaf Kaapstad was te bereiken. Ron Moerenhout heeft een mooi boek over deze reis geschreven en Coenraad heeft het voor ons gelezen en gerecenseerd:

Sint­-Helena is een kleine stip midden in het zuiden van de weidse Atlantische Oceaan. Vrijwel niemand weet dat je dit eiland tot voor kort alleen kon bereiken met een vijf dagen durende bootreis vanaf Kaapstad. In februari 2016 kreeg het eiland een vliegveld en werd het Royal Mail Ship St. Helena uit de vaart genomen. Voor die tijd wilde Ron Moerenhout de romantische tocht per boot meemaken. De reis waar Boudewijn Büch en Martin Bril van droomden maar waar ze helaas niet meer aan toekwamen, die weet Moerenhout wel te maken: een jongensdroom gaat in vervulling en hij gaat aan boord. We volgen Moerenhout op zijn tocht naar de laatste rustplaats van 'de kleine keizer' Napoleon. Bovendien ontdekt hij dat het eiland ooit van Nederland was en gaat hij ter plekke op zoek naar Nederlandse sporen. Ook bezoekt hij het huis en het lege graf van Napoleon en komt hij veel over andere, soms exotische, gevangenen op het eiland te weten, onder wie een Nederlandse drugssmokkelaar. Laatste boot naar Sint-Helena zit vol spannende anekdotes en boordevol geschiedenis, en is een ode aan dit afgelegen eiland en de vijf dagen durende bootreis ernaartoe.

Recensie Coenraad:

In “Laatste boot naar Sint-Helena” doet Ron Moerenhout verslag van zijn vijf dagen durende bootreis en zijn het verblijf op het eiland. De  ferry is de enige verbindingslijn met het vasteland. Sint-Helena heeft in verleden aan Nederland toebehoort en Ron gaat op zoek naar Nederlandse sporen.

De Britten gebruikten Sint-Helena als een gevangeniseiland, nadat zij het eiland op de Nederlanders hadden veroverd. De bekendste gevangene was Napoleon. Ron komt tijdens zijn verblijf verschillende dingen te weten zoals een complot om Napoleon te bevrijden en dat hij wellicht is vergiftigd door de man van zijn minnares. Verder vertelt Ron meer verhalen over andere gevangenen, waaronder een Nederlandse drugssmokkelaar.

Het boek staat vol met feiten over het eiland en zijn gevangenen. Voor mij is het als een leerzame geschiedenisles. De schrijfstijl is vloeiend en luchtig, waardoor ik de vele informatie vrij makkelijk  in me kon opnemen. Saai is het boek niet, want telkens weer word je verrast door wat nieuws. Doordat ik de uitzending van Floortje Dessing over het eiland heb gezien, kon ik me alles heel goed inbeelden en werd het voor mij ook een echte reis. Het is net of je luistert naar iemand die boeiend over zijn lang gekoesterde jongensdroom weet te vertellen.

Ron’s enthousiasme over zijn reis straalt ervan af en dit maakt het lezen nog veel leuker, je krijgt daarvoor vanzelf het idee daar ooit nog eens heen te willen.

4**** doocoenraad1r recensent Coenraad de Kat

Auteur: Ron Moerenhout – Uitgeverij: J.M. Meulenhoff – 240 pagina’s – Verschenen: november 2016 – ISBN: 9789029091510.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: