Rode Sneeuw – Jørn Lier Horst – Wisting Kwartet 1

Thrillerliefhebbers opgelet: Coenraad heeft weer een mooie recensie gemaakt. Ditmaal van Rode Sneeuw, deel 1 van het Wisting Kwartet van schrijver Jørn Lier Horst (1970). De schrijver heeft zich met zijn bekroonde misdaadserie over inspecteur William Wisting gevoegd bij de elite van de Scandinavische thrillerschrijvers. Voordat hij zich fulltime aan het schrijven wijdde, werkte hij als hoofd van de recherche in het Noorse district Vestfold.

Het kustlandschap is die herfst in een dichte mist gehuld, van de vakantiehuisjes aan het loodgrijze water zijn de luiken gesloten. Ove Bakkerud is van plan om hier nog eenmaal een rustig weekend door te brengen voordat alles voor de winter wordt gesloten. Hij treft zijn huisje echter in chaos aan, alles is door inbrekers vernield. En in het naastgelegen huisje ligt een ernstig mishandelde, dode man. Inspecteur William Wisting heeft al eerder groteske moorden meegemaakt. Maar de wanhoop waarvan hij deze herfst in Stavern getuige is, is nieuw voor hem. Alsof iemand alles te winnen en heel weinig te verliezen heeft.

Recensie:

“Rode sneeuw” is het zevende deel van inspecteur William Wisting, maar in Nederland het eerste deel van het Wisting-kwartet. In het voorwoord beschrijft de auteur een korte voorgeschiedenis van de personages, waardoor  er een inhaalslag wordt gemaakt voor personages die al eerder in zijn boeken aan bod kwamen.

Alle personages worden als rustige, respectvolle  mensen neergezet. Respecteer en behandel de medemens zoals jezelf behandeld wilt worden, wordt dan ook uitgestraald. In de verhaallijn van dit boek zitten een paar mooie wendingen waardoor ik  geboeid bleef doorlezen. Niets werd te vroeg onthuld en de ontknoping heb ik totaal niet zien aankomen.

Door de samenloop van omstandigheden komt werk en privé dicht bij elkaar, maar de auteur weet dit op een mooie wijze te combineren waardoor de vader/dochter-relatie goed wordt beschreven. Jorn Lier Horst heeft, net als vele Scandinavische auteurs, een vlotte, makkelijke manier van schrijven. Hij weet waar hij het over heeft en dit komt in het verhaal goed tot uiting.

4**** doocoenraad1r recensent Coenraad de Kat

Auteur: Jørn Lier Horst – Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers – 384 pagina’s – Verschenen: oktober 2016 – ISBN: 9789400506626.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: