Frustraties van een vegetariër

Het leuke van facebook is dat je mensen tegenkomt van jaaaaaaaaaren terug, zo ook Kathy… wij hebben ooit in een ver grijs verleden samen gevoetbald en nu werden wij “vriendjes” op facebook. Uiteraard volgde zij mij ook op MeerdanSandra en ik kreeg regelmatig een kleine kritische kanttekening bij mijn recepten: “waarom geen vegetarische recepten?”. Omdat ik zelf niet bekend ben met deze keuken levert Kathy regelmatig lekkere, vegetarische, recepten aan. Op mijn oproep voor een gastblogger hoeft zij niet lang te twijfelen, zij wilde heel graag een blog schrijven over haar leven als vegetariër!

Gastblog van Kathy Veenman-Valk: Al 20 jaar ben ik streng vegetariër. Bijna dagelijks word ik ermee geconfronteerd waarom ik geen vlees en vis eet!

Ik ben geen veganist… het gaat mij om het doden (dierenmishandeling) van dieren en wat ze er allemaal instoppen voor ellende om het smakelijk te maken voor de consument. Door mijn ervaring met voeding ben ik er achter gekomen dat wij helemaal niet of niet zo veel dierlijke producten nodig hebben.

Af en toe iets dierlijks eten is prima, maar dagelijkse kost met veel vlees, daar pas ik voor. Ik zal nooit tegen iemand zeggen dat hij geen vlees en vis meer moet eten, maar ik zeg wel altijd… verdiep je er eens in… dan wordt je een stuk wijzer. Je schrikt je rot hoe ze met het dierenwelzijn omgaan… en wat voor ellende ze er in stoppen, wat jij later op zit te eten. Waarom is er in al die bassins waar vissen gekweekt worden op de bodem geen leven meer… juist ja… antibiotica… waarom dat moet? De vissen leven met weet ik niet hoeveel op een kluitje en daar ontstaan ziektes etc. Ze moeten wel en wij doen niets, wij eten lekker vis met ingespoten antibiotica. Dit is dus voor mij de grootste reden om geen vlees en vis te eten.

Maar ik ga je vertellen waarom ik mij af en toe zo kan ergeren! Ik moet mij nog steeds verantwoorden tegenover een aantal mensen die verwoed vlees- en viseters zijn. Waarom geen vlees en vis het is toch goed voor je? Je hebt het nodig… ga zo maar door. Nu ben ik zover dat ik dat makkelijk kan handelen, maar toen ik net startte als vegetariër vond ik dat best moeilijk. Ook zo raar: veel advertenties zijn nog altijd gebaseerd op vlees en vis en je krijgt geen vegetarisch product te zien in deze advertentie…

Vandaag de dag zijn er nog veel restaurants die geen vegetarische producten op de menukaart hebben staan. Kom je in een restaurant en dan vragen ze: “Kunt u aangeven wat u wilt eten….?” NEE, ik wil op de menukaart kunnen kijken wat jullie hebben aan vegetarisch gerechten en niet dat ik dat moet aangeven!

Ik ben volledig vegetarisch zeg ik dan, dus geen vlees geen vis… en wat krijg ik als amuse: vlees of vis… of er zit een stukje spek om een  aardappel…OMDAT DAT ZO HOORT…………..ik kan nog uren doorgaan. Ik hoop dat er in de toekomst veel restaurants met meer dan 1 of 2 vegetarische gerechten komen, graag keuze uit een stuk of 5! En dat je die lekker en leuk kunnen variëren en niet alleen maar mozzarella of geitenkaas op je bord neerleggen, want daar ben ik echt wel klaar mee!

Ik zou zeggen:..VERDIEP JE ER EENS IN….

Liefs Kathy

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: