Het is goed geweest – Chris van Hassel

Deze debuutroman van Chris van Hassel heeft hij geschreven naar aanleiding van het overlijden van zijn moeder. Zij heeft destijds gekozen voor euthanasie.

Anna heeft zich altijd weggecijferd voor haar gezin en familie. Als ze eindelijk meer tijd voor zichzelf heeft, krijgt ze te horen dat ze ongeneeslijk ziek is en nog maar kort te leven heeft. Ze wil niet lijdend wegkwijnen, dus kiest ze voor actieve euthanasie. Vijf dagen voor ze zal sterven, komt haar oudste zoon Kest aan haar sterfbed. Tot zijn pubertijd was hij bepaald geen lieverdje. Nu zijn moeder dood zal gaan, zwelgt zijn nooit uitgesproken schuldgevoel daarover. Gevoel was altijd een gemeden gespreksonderwerp binnen hun, in de jaren zestig gestichte, Brabantse mannengezin. Kest wil haar nog zoveel zeggen en vragen. Op de valreep, terwijl de klok haar laatste dagen genadeloos wegtikt.

Euthanasie…. een beladen onderwerp wat wij allemaal graag nog even voor ons uit willen schuiven maar wat door het verstrijken van de jaren en het ouder worden van onze ouders onherroepelijk een keer op ons pad gaat komen. Zo ook voor schrijver Chris van Hassel, hij heeft door zijn toegankelijke manier van schrijven de onmacht, de boosheid en het niet los willen laten van zijn moeder goed weergegeven. Hierbij speelt ook het aspect van schuldgevoel over zijn gedrag van vroeger dat elke keer opspeelt. De uitdrukkingen en gebruiken uit de streek van Zundert zijn mooi door het boek heen verweven. Voor velen denk ik ook heel herkenbaar is de beschrijving van een jongensgezin uit de jaren 60 en 70: vooral niet over gevoelens praten. Tussen al deze boosheid, schuldgevoel en onmacht is de enorme liefde voor zijn moeder de stevige cementlaag van het boek. Hierdoor is het een prachtig monument voor zijn moeder geworden, die op haar sterfbed haar zoon nog een paar wijze lessen meegeeft…

Chris van Hassel heeft een duidelijke schrijfstijl met hier en daar pittige meningen en uitspraken, ik kijk uit naar een volgende roman van hem!

profielfoto4**** door recensent Sandra Raino

Auteur: Chris van Hassel – Uitgeverij: Gopher B.V. – 262 pagina’s – Verschenen: maart 2016 – ISBN: 9789051799293

3 Comments on Het is goed geweest – Chris van Hassel

  1. “Nu zijn moeder dood zal gaan, zwelgt zijn nooit uitgesproken schuldgevoel daarover.”
    Rare zin, klopt die wel?

  2. Oh, excuus, daar gaat u niet over.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: