Overtollig haaruitval?

Iedereen heeft last van haaruitval, soms verbaas ik mij er echt over waar ik allemaal haren vind… Per dag verlies je meer haren dan je denkt, dit verschilt natuurlijk per persoon maar het zijn ca. 100 haren per dag! Dit is normaal… Maar soms verlies je meer haren dan “normaal” en dan is het verstandig om te kijken of er een eventuele oorzaak te herleiden is. Dit zijn de 7 punten waar je op kunt letten:

Stress
Stress is sowieso niet zo heel goed voor je lichaam. Elk lichaam reageert anders hierop, het kan zijn dat je haar door stress uitvalt. Continue stress heeft namelijk een negatief effect op de haargroeicyclus. Dus huppetee in de ontstress-stand, op naar de masseur, sauna of duik lekker op de bank met een heerlijk ontspannend boek. Een paar avonden op tijd naar bed scheelt ook al een stuk!

Anticonceptie
Elke anticonceptie is verschillend, 1 van de bijwerkingen kan haaruitval zijn. Merk dat je dit het geval is, ga dan als de wiederweerga naar je huisarts en zoek een anticonceptie die beter bij je past!

Haarverzorging
Draag jij je haar vaak in een strakke paardenstaart, was je het heel vaak of heel heet? Ook dit kan extra haaruitval veroorzaken. Be kind voor je haar!

Proteïne
Krijg jij wel genoeg proteïne binnen? Dit zit bijvoorbeeld in eieren, vis, vlees, linzen, bonen en bladgroente. Als je dit een paar maanden niet genoeg binnen krijgt dan treedt er ook haaruitval op…

IJzertekort
Voorkom een ijzertekort. Een ijzertekort is namelijk een veelvoorkomende reden voor haaruitval. Vooral bij vrouwen kan dit de boosdoener zijn omdat zij iedere maand door hun menstruatie ijzer verliezen. Vis, lever, rund- en lamsvlees, broccoli, sperziebonen, cashewnoten, bessen en gedroogde abrikozen zijn voorbeelden van voeding waar ijzer in zit. Bij een ernstig ijzertekort kunt u ook ijzerpillen slikken. Dit doe natuurlijk wel in overleg met de huisarts!

Gewichtsverlies
Yesssss, eindelijk die kilo’s eraf…… gaat je haar uitvallen…. Het gewichtsverlies is soms zo stressvol voor je lichaam dat het als een soort van schok ervaren wordt. Blijf vooral gezond eten (ijzer en proteïnes) en dan herstelt het lichaam zich vanzelf weer.

Chronische vorm van haaruitval
Tja, en dan heb je natuurlijk ook nog een stukje erfelijkheid (en bedankt pa of ma…) Bij mannen bestaat er een natuurlijk verloop van het steeds dunner worden van hun haar. Zij zijn erfelijk belast met een chronische vorm van haaruitval die “alopecia androgenetica” wordt genoemd. Bijna alle blanke mannen krijgen hier vroeger of later mee te maken. Sommige vrouwen in en na de overgang ook. Bij mannen veroorzaakt alopecia androgenetica mettertijd kale plekken of zelfs volledige kaalheid. Bij vrouwen is dit niet het geval.

Haaruitval is niet iets wat je zo moet negeren. Als je merkt dat je wel erg veel haar blijft verliezen of je komt niet uit de stress-situatie dan is het natuurlijk verstandig om langs de huisarts te gaan!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: