De Johansons – Carla de Jong

Bij binnenkomst van dit boek werd ik al helemaal blij, op de zijkant van het boek staan allemaal muzieknoten gedrukt! Ik ben gek van dit soort aparte dingetjes op of aan boeken en elke keer als ik De Johansons in de boekenkast zie staan, maakt mijn hart een huppeltje! Maar nu natuurlijk nog lezen…. want is het boek net zo mooi als de buitenkant doet vermoeden en waar gaat het eigenlijk over?

Anne groeit als slim meisje op in een liefdevol arbeidersgezin waar ze zich een vreemde eend in de bijt voelt. Dan ontmoet ze de welgestelde, ontwikkelde Johansons, en ze voelt zich meteen thuis bij dit gezin. Ze raakt innig bevriend met Daphne, de dochter, en haar twee broers. Samen worden ze volwassen, maar hun vriendschap, die meer en meer onder druk komt te staan, strandt door een reeks dramatische gebeurtenissen. Dertig jaar later kruisen de paden van de Johansons en Anne elkaar weer. Kunnen ze elkaar vergeven?

Recensie:
Deze roman heeft mij helemaal opgezogen in het gezin van De Johansons. Ik voelde hun emoties zoals liefde, boosheid, onvermogen en natuurlijk hun onverwoestbare band. Daarnaast voelde ik de enorme hunkering van Anne om bij het gezin te horen. Schrijfster Carla de Jong heeft de karakters zo goed uitgediept dat het als het ware echte mensen voor mij zijn geworden.

Het boek is toegankelijk en prettig leesbaar en daarnaast doorspekt met bijzonder fijne zinnen zoals: “Rond Frederiks lippen speelde een spottend lachje dat de wilde kat in haar uit haar schuilplaats lokte. Het dier haalde uit, diep vanuit haar borstkast“. En wat dacht je van dit pareltje: “Haar taille zwelgt in de sporen van haar gemakzucht“. Ja, echt genieten voor deze leesliefhebber ♥ De ontwikkelingen worden prachtig gedoseerd in het boek, er wordt vanuit het heden wisselend terug naar de jeugd van de Johansons en Anne geblikt. Alle facetten van het leven komen voorbij in deze prachtige familieroman en na het uitlezen hiervan kon ik een zucht van spijt niet onderdrukken….

Ik denk dat mijn vijf sterren niet als verrassing zullen komen, zelden een boek gelezen wat zo binnenkwam!

profielfoto5***** door recensent Sandra Raino

Auteur: Carla de Jong – Uitgeverij: Boekerij – 320 pagina’s – Verschenen: februari 2017 – ISBN: 9789022555927

Best of Romance-event 2017:
Als toetje toe had ik afgelopen zaterdag een ontmoeting met schrijfster Carla de Jong. Zij interviewde de Amerikaanse schrijfster Sarah Jio tijdens het Best of Romance-event bij Uitgeverij Boekerij. Gelukkig stond zij na afloop in de tuin bij uitgeverij Boekerij zodat ik haar mijn complimenten kon overbrengen voor dit fantastische boek!

Liefs Sandra

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: