Johan Cruijff Project van Nikki Genee

Blog van Jaap: de wind rukt aan de vensters van de gezellige woonboerderij in Warmenhuizen, als ik in de woonkamer zit met Nikki Genee om te praten over haar laatste kunstproject. Om mij heen hangen kunstwerken van haar en in haar atelier staan twee grote Cruijff schilderijen op de schildersezels.

24 maart is de sterfdag van Johan Cruijff en dit was voor Nikki een mooie gelegenheid om haar jeugdidool te vereeuwigen op haar kenmerkende manier. Nikki vertelt dat zij op jonge leeftijd vaak met de buurtkinderen en haar broer op straat voetbalde en de kunst was dan om als eerste te roepen “Ik ben Cruijff!”  En als je dan Cruijff was, merkte je ook meteen het verschil, je ging er echt beter van voetballen!

Met haar verleden als illustrator gebruikt ze vaak teksten in haar kunst en ze kan zich dan ook geen dankbaarder onderwerp als Cruijff voorstellen met zijn onnavolgbare teksten. De kunst van Nikki weerspiegelt ook haar persoonlijkheid. De schilderijen stralen vaak een haast kinderlijke blijheid uit. Een blijheid die je ook voelt als je met Nikki praat, een blijheid die zij ook wil oproepen met haar kunst. “De mensen moeten blij worden van mijn kunst, dan is voor mij een schilderij geslaagd.”

Nikki haalt haar inspiratie uit het dagelijks leven en maakt naast het gewone schilderen ook gebruik van multimediale technieken. Combinaties van foto’s, schilderen en graffiti. Het resultaat zijn schilderijen met een grote dynamiek. Maar ook uit het schilderen in opdracht haalt ze veel plezier. Het praten met de mensen en hun wensen vertalen in een kunstwerk vind ze heerlijk om te doen.

Maar eerst haar Johan Cruijff project. Van ieder verkocht schilderij gaat 50% naar de Johan Cruijff Foundation die kinderen met een beperking of in achterstandwijken de mogelijkheid geeft om te sporten. Opdat ook zij kunnen roepen “Ik ben Cruijff” om op die manier boven zichzelf uit te groeien…

Jaap van Willigen

Klik hier om naar de website van Nikki Genee te gaan. Dit filmpje heeft Jaap van Nikki gemaakt:

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: