Great bel of fire!

Blog van Natasja: Vanaf de laatste volle maan zijn onze blikken en energie gericht op het komende seizoensfeest. Ik houd van de lente, het begin van de zomer en van de symboliek die zich ontvouwd vanuit de natuurlijke wereld om ons heen. Beltane (spreek uit: Bel-teen), het Iers-Keltische woord dat ‘vuur van Bel’ betekent is een vuurfeest dat traditioneel wordt gevierd in de nacht van 30 april op 1 mei. Bel, die ook wel Beli, Belenos of Belinus wordt genoemd is een zonnegod en…

Eh, heb ik je aandacht nog? Ik hoor je denken: Bel? Teen? Zonnegod? …en snap dat enige uitleg over bovenstaande wel fijn is. Om een beetje grip te krijgen op deze tijd van het jaar en waarom dit voor ons een reden is om (jaja, wederom:) te feesten! Zo buiten… Dit is de tijd van het jaar waarin de vruchtbaarheid wordt gevierd. Kijk maar om je heen, in de natuur: vogeltjes ‘nestelen’ en vliegen al af en aan om de jongen te voeden, lammetjes huppelen in de wei, roze en witte bloesems bedekken de bomen en de knoppen lijken te ontploffen. Beltane wordt ook wel Meiavond genoemd en vroeger, met Beltane gingen er veel jonge stellen de velden op of de natuur in om daar de liefde te bedrijven. Oe-la-la! Zo schonken zij hun vruchtbaarheid aan de aarde zodat alle gewassen weer goed zouden gaan groeien en vol kracht kwamen. De belangrijkste aspecten van Beltane zijn bevruchting en vruchtbaarheid.

Na zonsondergang op 30 april werden er overal vuren ontstoken. Vee werd tussen twee van zulke vuren door gedreven om vruchtbaarheid te garanderen. Beltane is dus een symbolisch feest van vruchtbaarheid, liefde, verbinding, vriendschap, passie en vuur. Het begin van de zomer wordt gevierd; de overwinning van het licht op de duisternis. Meestal werd er één groot vuur aangestoken en in sommige gebieden gebeurt dit nog steeds: het nachtenlang branden van de meivuren. Misschien ken je het? Er zijn ook tradities van springen over het vuur en als je dit doet met iemand van wie je houdt en zijn/haar hand vasthoudt terwijl je erover springt dan is je geluk voor het komende jaar verzekerd. Fantastisch! Ingewikkeld vreugdevol Een ander ritueel voor vruchtbaarheid met Beltane is het dansen rond de meiboom. De boom, verankerd in de grond, is als een fallussymbool. Deze (vaak kale berken)boom werd versierd met een prachtige bloemenkrans met daaraan lange rode en witte linten. Door om de paal te dansen werden de levenskrachten aangewakkerd. De dansers houden de linten (wit voor de mannen, rood voor de vrouwen) vast en dansen in beide richtingen rond de paal. Dit veroorzaakt dat de linten met elkaar verweven worden en steeds korter worden. De dans is afgelopen als je het lint niet meer vast kunt houden.

Zo binnen… Wij vieren de begin van de zomer, net als vorig jaar op 30 april. Wij wensen dat de zon ons ook ditmaal weer zal verwarmen die dag. Ben je geïnteresseerd in dit feest, in de aspecten en de symboliek ervan, dan wil ik je alvast meegeven dat Google een bijzondere visuele weergave geeft van dit feest. Iets dat niet geheel aansluit bij de realiteit van de meeste moderne heksenkringen. Klopt: al met al is Beltane een behoorlijk seksueel gericht feest, maar met doel om vruchtbaarheid te geven aan Moeder Aarde, aan de gewassen, aan al dat leeft en wat levensvatbaar is. Puur.

Wil jij ook het begin van de zomer vieren? (Of er in ieder geval even bij stilstaan?) Vier jouw eigen Beltanefeestje door vers fruit, wijn, chocolade, eetbare bloemen, honing en ander toegeeflijk voedsel te eten. Breng tijd door met de mensen van wie je houdt. Je geliefde, familie, vrienden, etc. Beltane is een traditionele viering van liefde en vruchtbaarheid, dus is het een dag om tijd door te brengen met een speciaal iemand, misschien voor een wandeling of een picknick in het park. Maak je eigen vuur(tje) & jump! De strijd met Koning Winter is beslecht, het licht overwint de duisternis, bloesem verschijnt aan de bomen en het lichte groen komt steeds meer tevoorschijn. Geef je over aan de vreugde die de meimaand brengt en aan de levenskracht die nu door je heen stroomt en waarmee je jouw doelen vruchtbaar maakt. Voel je passie en vertrouw erop dat jouw doelen en plannen uit zullen komen.

Blessings, Natasja

website_header

Voor meer informatie, inzicht of advies kun je bij mij terecht! www.navonne.nl

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: