Schatten in het Westfries Archief

Wat een leuke bloemetjes! Bijna elke dag zie ik de meest bijzondere foto’s van Annemieke Swagerman voorbij komen op Facebook. Zij is momenteel werkzaam bij Westfries Archief en wat zij daar allemaal tegenkomt! Op mijn verzoek heeft zij er een mooie blog voor ons over geschreven…

“Ontslagen worden is het beste dat me overkomen is!” wordt er wel gezegd. Op dit moment voelt dit voor mij wel zo. Ik besloot het maar als een groot avontuur te beschouwen toen ik twee jaar geleden m’n baan bij de bieb kwijtraakte, na bijna 30 jaar.

Drie zomermaanden heb ik zonder werk gezeten en toen diende de eerste baan zich al aan; vaste invalmedewerker bij de Westfriese Bibliotheken, na anderhalf jaar werd m’n contract vanwege bezuinigingen niet verlengd en moest ik weer op zoek naar iets anders. En daar kwam de gouden tip van Sandra: “Is dit niks voor jou Annemieke?” Het ging om achterstanden wegwerken in de bibliotheek van het Westfries Archief in Hoorn, een klus van twee maanden via het uitzendbureau. Gelijk gebeld, de volgende dag op gesprek en: bingo!

De achterstanden waren al na zes weken weggewerkt maar er bleek nóg wel een leuk klusje te zijn, de dorpsblaadjes van alle Westfriese dorpen jaargang voor jaargang uitzoeken en raadpleegbaar maken voor het publiek. Wat ik als kind al met mijn Donald Duckies deed mocht ik hier voor het echie doen. Toen het einde in zicht kwam (m’n contract was inmiddels met een maand verlengd) werd ik overvallen door de blues… ik wilde nog helemaal niet weg bij het WFA. Gelukkig wilden zij mij ook nog niet kwijt. Als klap op de vuurpijl werd me aangeboden om “de oude boekerij” te gaan inwerken.

Deze collectie bestaat uit 120 strekkende meter boekwerken uit de 18en 19e  eeuw. Ze staan vanwege hun kostbare waarde in magazijnstellingen die permanent op slot staan. “En dat vertrouwen jullie mij toe?” Ja dus…!

De eerste serie boeken die ik tegenkom zijn “mengelwerken”, ik had er nog nooit van gehoord. Het zijn letterkundige werken van allerlei aard, vergelijkbaar met de boeken van Reader’s Digest; boekbesprekingen, uitleg over hoe je gewassen moet telen, over scheikundige formules, inpoldering, zeden en gewoonten binnen het huwelijk, je kunt het zo gek niet bedenken. Diverse series van 24 delen of meer, in bruinleren kaften, ik krijg er associaties bij van oude bibliotheken in adellijke landhuizen.

Wat ik verder tegenkom: atlassen met gravures van landkaarten, veelal in het Frans, maar gedrukt in Amsterdam. Gravures in kleur van flora & fauna, gesteenten & mineralen. De typografie van de titelpagina’s alleen al is een plaatje! Iedere dag tref ik wel iets aan dat het fotograferen waard is. Van de week ontdekte ik een heel herbarium in de Geschiedenissen der Vereenigde Nederlanden uit 1730, het ene na het andere bloemetje kwam er uit tevoorschijn…

Plank voor plank werk ik de collectie door, de boeken staan in een depot op 2 hoog en mijn werkplek is op 1 hoog, een paar keer per dag rijd ik met mijn karretje de lift in om een nieuwe meter boeken op te halen. Regelmatig komen er collega’s even buurten wat ik nu mee weer voor moois mee naar beneden heb genomen, en vaak volgen er uitgebreide verhalen over de boekwerken.

Dat is wat het werken in het archief ook zo leuk maakt, sommige collega’s zijn wandelende encyclopedieën en komen met de meest interessante verhalen. Ik kom erachter dat ik vroeger slecht heb opgelet bij het vak geschiedenis, maar mijn kennis wordt hier gelukkig dagelijks een beetje bijgespijkerd!

Annemieke Swagerman

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: