Babi Ketjap

Babi ketjap is een Indonesisch gerecht. Het is varkensvlees gemarineerd en gegaard in ketjap. Je kunt hiervoor hamlappen, karbonades, fricandeau of speklapjes gebruiken. Hanneke heeft voor dit recept speklapjes genomen. De saus is een beetje pittig (je kunt het zo pittig maken als je zelf wilt) en een beetje zoet. Het is geen moeilijk gerecht, het vlees moet alleen wel lang 2-4 uur) stoven. Marineer het een avond van te voren, hierdoor zullen de smaken nog beter in het vlees trekken. Lekker met gekookte witte Basmati rijst en zelfgemaakt Atjar.

Ingrediënten:

  • 800 gram speklapjes
  • 2 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 4 cm verse gember
  • 1 rode peper
  • 50-75 ml ketjap manis
  • 1 el citroensap
  • zout
  • 1 el arachideolie
  • ± 300 ml water

Bereiding:

De avond ervoor: Snijd de speklapjes in stukken van 2-3 cm en doe ze in een kom. Schil de uien, knoflook en gember en snijd ze in stukken. Snijd de rode peper doormidden, verwijder de zaadlijsten (of niet als je van pittig houdt) en snijd de peper in stukken.

Hak de uien, knoflook, gember en rode peper fijn (in een keukenmachine) en doe dit bij het vlees in de schaal. Voeg de ketjap toe en meng alles goed met elkaar. Dek goed af en laat het vlees de hele nacht marineren

De volgende dag: Zet een wok of hapjespan op het vuur en verhit hierin de olie. Haal de stukjes vlees uit de marinade en bak dit aan beide kanten goudbruin op hoog vuur. Voeg de rest van de marinade toe en bak dit nog even mee

Schenk nu de helft van het water erbij en breng aan de kook. Zet het vuur zacht, leg een deksel op de pan en laat het vlees sudderen (ongeveer 2-3 uur, afhankelijk van het soort vlees dat je gebruikt) tot het zacht geworden is

Voeg eventueel water toe als het te droog dreigt te worden. Als het goed is, blijft er een dikke (ingekookte) saus over die je bij het vlees kan serveren.

Lekker met gekookte witte rijst en atjar.

Eet smakelijk!

Dit overheerlijke recept en nog vele anderen zijn te vinden op: culinea

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: