De hemel is zwart vandaag – Ralf Mohren

Een alleslezer, zo zou je mij wel kunnen noemen 🙂 Vanaf mijn jeugd verslind ik alles wat maar in de buurt komt van een boek! Het genre wat ik graag lees zijn thrillers en romans maar ik laat mij graag verrassen door “andersoortige” boeken, zo was ik ook erg benieuwd naar “De hemel is zwart vandaag”, waar gaat het over?

Curaçao, eind jaren negentig. De Nederlander Arthur Poolman heeft een baan aangenomen op een middelbare school. Zijn verwachtingen zijn hooggespannen: op Curaçao zal hij zich losmaken van zijn wortels en worden wie hij echt is. Het kost hem echter moeite om grip te krijgen op de keiharde, dorre rotsen van het eiland. Zijn Nederlandse collega’s zien Curaçao gewoon als Nederland met ideaal weer, maar Arthur voelt zich er stuurloos. Hij raakt onder invloed van de raadselachtige, rebelse Ralph Veerman, die hem meesleept naar de duistere hoekjes van het eiland. Tegelijkertijd trekt Nederland hard aan Arthur: het gaat slecht met zijn vader, al probeert die dat voor zijn zoon verborgen te houden.

Op een broeierig Curaçao dat van elke valse romantiek is ontdaan, zoekt Arthur houvast bij de Antilliaanse literatuur, de vrouwen van Campo Alegre en de fles. Als de eclips van 26 februari 1998 het eiland voor even helemaal op zwart zet, gaat hij op zoek naar licht: boven op de Christoffelberg. Daar komt hij definitief los.

Recensie:
Ralf Mohren neemt je mee in het “hoofd” van Arthur Poolman ten tijde van zijn verblijf op Curaçao. Ongepolijst, onvoorspelbaar en bij tijd en wijle onnavolgbaar maak je kennis met zijn gedachtegoed terwijl hij ronddoolt in de krochten van dit eiland. Een verhaal waar je afvraagt waar het naar toe gaat en vooral wordt vergezeld door jeugdherinneringen, veel drank en geiligheid. De schrijfstijl van Mohren is bloemrijk te noemen en net zo onvoorspelbaar als de hoofdpersoon in het boek. Een bijzondere afwisseling tussen de romans en thrillers door.

3*** door recensent Sandra Raino

Auteur: Ralf Mohren – Uitgeverij: J.M. Meulenhoff – 256 pagina’s – Verschijnt: april 2017 – ISBN: 9789029089654

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: