Een Portugese droom – Marieke Woudstra

Kijken jullie ook zo graag naar programma’s op televisie van mensen die naar het buitenland vertrekken? Schrijfster Marieke Woudstra heeft het niet alleen gedaan maar schrijft er ook over! Ik las “Een Portugese droom”, die trouwens heel goed los te lezen is van voorganger “Thuis in Portugal”. Waar gaat het boek over?

Velen dromen ervan: een nieuw leven beginnen in een warm land. Maar wat staat je te wachten als je het echt doet? Een aanstekelijk Ik vertrek-verhaal tegen de achtergrond van de cultuur, de sfeer en de realiteit van een authentiek Portugees dorp. Als de regen weer eens met bakken uit de hemel komt en je staat te balen in een stampvolle forensentrein lijkt het een heerlijke droom: een nieuw leven beginnen in een land met een warm klimaat en ruimte in overvloed. Marjolein en haar geliefde Bart hebben het niet bij dromen gelaten en kochten een oude boerderij met een olijvenboomgaard op een heuvel in Portugal. Na een periode met uitdagingen, hard werken en tegenvallers lukt het hun redelijk om daar zelfvoorzienend en duurzaam te leven.

Maar een land bestaat niet alleen uit pittoreske huisjes en weidse vergezichten. Wil je er écht je nieuwe thuis van maken, dan moet je een band opbouwen met de lokale bewoners. In Een Portugese droom raken Bart en Marjolein, die in Portugal Maria wordt genoemd, bevriend met de dorpelingen, met wie ze zingen, praten, koken, eten, werken en feesten en die hun van alles leren over het land en de streek. Tot zich op een kwade dag een vreemdeling met slechte bedoelingen aandient die hun Portugese droom dreigt te verstoren…

Recensie:
Schrijfster Marieke Woudstra neemt mij mee naar het Portugese platteland, om precies te zijn naar Aldeia dos Anjos. Hier wonen Bart en Marjolein tussen de hoogbejaarden bewoners van dit dorp en zij gaan ervoor om hun Portugese droom waar te maken. Dit gaat niet altijd over rozen en ook de Portugese wetgeving en de natuur helpen hen niet om dit zonder slag of stoot te realiseren. Woudstra leidt mij rond als een soort van reisleidster door het Portugese platteland, welke heel veel charme heeft maar ook rauwe randjes vertoont. Persoonlijk had ik het verhaal wat sappiger verwacht en met minder feiten, hierdoor wordt het boek soms wat langdradig. Niettemin heeft de schrijfster de hoogbejaarde bevolking van haar dorp een prachtige podium gegeven, wat zullen zij trots zijn op haar!

3*** door recensent Sandra Raino

Auteur: Marieke Woudstra – Uitgeverij: Boekerij – 256 pagina’s – Verschenen: mei 2017 – ISBN: 9789022575895

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: