Indonesisch stoofvlees Rendang

Indonesisch stoofvlees Rendang is een klassieker uit de Indonesische keuken, geliefd over de hele wereld. Het wordt vaak een curry genoemd, maar is dat niet. Rendang is een recept op basis van rundvlees, citroengras, gember, knoflook, ui, rode peper en kokosmelk en kent vele variaties. Dit is het recept van Hanneke van Culinea. Sereh is citroengras en is vers verkrijgbaar bij een toko of grote supermarkt. Als je de verse stengels niet kunt vinden, gebruik dan sereh in poedervorm. Lekker bij Rendang is zoetzure komkommer en/of Atjar.

Ingrediënten:

  • 1 kg runderriblappen
  • 1 blik (400 ml) kokosmelk
  • 250 ml runderbouillon
  • 4 limoenblaadjes
  • 1 bosje verse koriander
  • 3 tl zout

Boemboe:

  • 3 rode pepers, zaadjes verwijderd en fijngehakt
  • 3 cm gemberwortel, geschild en grof gehakt
  • 2 uien, fijngesnipperd
  • 4 knoflookteentjes, fijngehakt
  • 1 citroengrasstengel in stukjes gesneden
  • 2 tl koenjit (geelwortelpoeder)
  • 2 tl gemalen komijn (djinten)
  • 2 tl gemalen koriander (ketoembar)

Rijst:

  • 300 gram basmati rijst
  • 1 steranijs
  • 5 kruidnagels
  • 1 citroenblaadje
  • zout

Bereiding:

De boemboe: Pureer de ingrediënten voor de boemboe met 6 el water in een blender of keukenmachine tot het een dikke boemboe geworden is. Je kunt de boemboe ook maken in een vijzel, als je tenminste zin hebt in flink stampen.

Fruit de boemboe in een pan met dikke bodem in wat olie aan op een hoog vuur aan totdat er een lekkere gebakken geur vanaf komt.

Doe dan het vlees erbij en bak dit al roerend in de boemboe totdat het vlees bruin is.

Giet dan de kokosmelk en bouillon erbij, een beetje zout en de citroenblaadjes en laat het zachtjes onafgedekt pruttelen.

Laat alles ongeveer 2-3 uur zachtjes stoven en schep regelmatig om zodat het niet aanbakt. Pas op dat de Rendang niet in de schift schiet. De bedoeling is dat het vlees mals wordt en de saus enorm indikt, maar een wat smeuïgere Rendang is ook lekker

Kruidige rijst: Spoel de rijst goed af in een vergiet. Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking maar voeg tijdens het koken de steranijs, kruidnagels, en citroenblad en een beetje zout toe

Serveer de Rendang met de rijst, Atjar en kroepoek.

Eet smakelijk!

Dit overheerlijke recept en nog vele anderen zijn te vinden op: culinea

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: