Klaar op het OPDC en nu?

Deze blog gaat over onze zoon Antonio (2003), hij “heeft” een vorm van autisme en ADHD. Hierdoor gaan de dingen net iets anders als “normaal”.

Wij zijn aan het wachten, aan het wachten op de commissie die een positief advies gaat afgeven voor de toelaatsbaarheidsverklaring voor Antonio.

Antonio zit nu het 2e jaar van het OPDC en dat gaat goed, heel goed zelfs maar helaas duurt het OPDC maar 2 jaar en is het de bedoeling dat hij daarna gaat doorstromen naar de 3e klas van regulier voortgezet onderwijs. Daar wringt wat ons betreft de schoen, hij heeft namelijk een advies gekregen voor VMBO-T en de ervaring leert dat de klassen bij de VMBO-T scholen in onze omgeving erg groot zijn. Met erg groot bedoel ik een klas van tegen de 30 kinderen. Wij zijn goed geïnformeerd omdat zijn tweelingzus namelijk in zo’n klas zit op zo’n nabij gelegen VMBO-school. Ook andere VMBO-scholen in de regio kampen met dit zelfde probleem. Wij en ook het OPDC zijn ervan overtuigd dat Antonio hier niet goed zou kunnen functioneren door de enorme prikkels die hij daardoor krijgt. Ook de intensieve sturing die hij nodig heeft is op dit soort scholen niet aanwezig. Hierdoor zijn wij gedwongen om een school buiten de Zaanstreek te zoeken. Uiteraard niet voor 1 gat te vangen zijn wij op zoek gegaan en hebben een fijne school voor Antonio gevonden in Haarlem op speciaal onderwijs.

Daar hebben wij die toelaatbaarheidsverklaring voor nodig die aangevraagd is bij het Samenwerkingsverband in Zaanstreek. Zij geven deze verklaring voor een plaatsing op speciaal onderwijs. Zonder deze verklaring kan ik op mijn kop gaan staan maar komt hij op geen enkele speciaal onderwijs instelling. Zijn school, het OPDC dus, heeft deze verklaring voor ons aangevraagd en dan na 6 werkweken, waarom moet dit allemaal zo lang duren, kun je jezelf afvragen…geen idee, dan krijgen wij wel of geen verklaring en dan pas kunnen wij hem aanmelden op deze school en volgen daar nog allerlei gesprekken en intakes.

Nu slaat de twijfel bij mij toe…. zou deze commissie wel de ernst van de situatie inzien? Had ik het misschien nog meer en nog overdrevener de situatie moeten schetsen? Alsof het al niet ernstig genoeg is dat je je kind naar een school buiten de regio moet sturen omdat er in onze gemeente met ruim 150.000 inwoners geen plek is voor hem. Als hij het ook maar enigszins had aangekund dan had Antonio zelf ook graag naar een school in Zaanstad gegaan, dat zullen ze toch wel begrijpen? Ik kan hem toch moeilijk als een één of andere randdebiel presenteren om die verklaring te krijgen…

Oh ja, mocht die verklaring lukken én hij wordt aangenomen op die school in Haarlem dan komt het volgende probleem: het vervoer die kant op. Binnenkort maar eens op de site van de gemeente kijken voor aanvragen van vervoer. Het openbaar vervoer is wat mij betreft geen optie met één overstap met de trein en daarna met de bus. Want was ook alweer de reden van de plaatsing op een school buiten de regio? Oh ja, hij heeft een vorm van autisme en daardoor is hij nogal prikkelgevoelig (en dat is een understatement)…. ik word zelf al een beetje iebelig van het openbaar vervoer, laat staan mijn 13-jarige ASS-puber die noodgedwongen buiten de regio naar school moet! Wordt vervolgd…

Liefs Sandra ♥

Deze blog staat ook op de site van Mama Vita. Mama Vita is een Stichting die is ontstaan in 2010 als een plek voor moeders van kinderen met autisme om lief en leed met elkaar te delen. Een club moeders die snappen wat je doormaakt, waar je van kunt leren en waarmee je samen op kunt komen voor je kind. Het ultieme doel is om moeders in hun kracht te zetten en te houden. Zelf ben ik sinds maart 2016 regiomoeder in de regio Zaanstreek. Klik hier om naar de homepage van deze mooie Stichting te gaan voor meer informatie.

12 Comments on Klaar op het OPDC en nu?

 1. Zo herkenbaar weer!!
  Moeten echt is aan de koffie wij!❤

 2. Mijn zoon mag straks symbiose onderwijs doen.. dit betekent praktijklessen op het reguliere vmbo en theorie lessen op het Opdc! Dit is alleen voor het derde jaar…in de 4e is het alleen maar vmbo… maar dan is hij wel gewent aan het vmbo. Mooie oplossing.

 3. Jazeker herkenbaar…sorry verdiep je alvast hoe het moet over 5 jaar!!..Deze sjit zitten wij nu.
  Weer aanvragen v 6 weken. Hopelijk..
  Jahoor..anders weer andere aanvragen.En maar blijven vechten zonder een.keuze te hebben!

 4. Probeer Heliomare onderwijs eens

  • Daar zijn wij inderdaad ook wezen kijken, onze voorkeur gaat uit naar Daaf Geluk in Haarlem maar mocht dat door een of andere reden niet lukken dan is Heliomare een heel goed alternatief! Dank je wel voor je reactie!

 5. Is Altra Waterland in Purmerend iets for Antonio?
  Wij hebben vervoer voor Lucy voor volgende jaar al geregeld.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: