Lancering André Kuipers

Blog van Jaap: Als cameraman heb ik al vele klussen in het buitenland mogen draaien. Buitenlandklussen blijven altijd speciaal. Niet in de laatste plaats omdat er altijd wel wat bijzonders gebeurd. Je staat er in het buitenland toch vaak alleen voor en er wordt van je verwacht dat je de sores alleen opknapt. De buitenlandklus die mij toch het meeste is bij gebleven is er niet eentje op een tropisch eiland of een prachtige stad, maar op de koude desolate vlaktes van Kazachstan. De plek waar in 2011 André Kuipers de ruimte in werd geschoten voor zijn ISS missie.

Een klus die op vele manieren speciaal was. Bij een temperatuur van soms -40 graden waren wij getuige van een stukje Nederlandse geschiedenis. Mochten we op slechts 900 meter afstand de lancering bekijken en kwamen we zo dicht bij de raket dat we hem aan konden raken. Het was december in Kazachstan en zelfs voor die omstreken was het extreem koud. Het werd de koudste lancering ooit.

Die temperaturen vergen veel van mens en apparatuur. Zo heeft een collega bevriezingsverschijnselen aan zijn vingertoppen gekregen bij het bedienen van zijn telefoon. Heeft de verslaggever van National Geographic blijvende bevriezingsverschijnselen gekregen aan het puntje van zijn neus. En heeft de verslaggeefster van de NOS Kysia Hekster het uitgeschreeuwd van de pijn door bevroren voeten. Statieven vroren kapot en/of vast en de computer waar de NOS een liveverbinding mee moest maken begaf het door de extreme kou. En dit alles in het uur die wij buiten moesten wachten bij temperaturen van -35 om de lancering te kunnen zien.

Wie een hightech omgeving verwacht bij de lancering van een Russische raket komt bedrogen uit. Alles ter plekke straalde een jaren ’50 sfeer uit en in de commandoruimte werd gebruik gemaakt van computers uit de jaren tachtig! Maar deze draai was vooral bijzonder vanwege de geschiedschrijving. Wij hebben de raket van Yuri Gagarin mogen aanschouwen en aanraken, wij zijn getuigen geweest van alle ceremonie rondom de lancering en wij zijn aanwezig geweest in het verkeersleidingscentrum waar de dochter van André Kuipers op ontroerende wijze een sinterklaasliedje ten gehore bracht.

Ik ben dankbaar dat ik deze klus heb mogen draaien en de herinnering eraan zal ik mijn hele leven meedragen.

Jaap van Willigen

Dit filmpje heb ik gemaakt n.a.v. de lancering:

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: