The place to be: Lab-44

In de Zaanstreek kent bijna iedereen wel iemand die ooit bij Eurometaal heeft gewerkt. Ook bij ons is dit het geval, mijn schoonvader en schoonzus hebben daar jaren gewerkt voordat het bedrijf opgeheven werd. Voor mijn man Marco was het een feest van herkenning toen wij een hapje gingen eten bij Lab-44 afgelopen week. Op de weg er naar toe wees hij mij het hokje waar zijn vader altijd zat, hij was namelijk hoofd van de beveiliging. Hij herkende het pand waar de kantine was en het pand waar hij vakantiewerk had gedaan en zo eindigden wij bij Lab-44. Werd op het terrein vooral wapentuig en munitie gemaakt, in het laboratorium werden deze zaken ontwikkeld en getest. Zo werden hier vanaf 1918, het laatste jaar van de Eerste Wereldoorlog, chemische wapens ontwikkeld, zoals het beruchte mosterdgas. Vanaf 1936 werd het gebouw gebruikt als metallurgie* laboratorium en voor de keuring van munitie.

Kortom een terrein vol historie, het voormalige laboratorium werd in 2015 versneld verkocht door het Rijksvastgoedbedrijf en na een grondige renovatie ontstond het huidige Lab-44. In de kern een restaurant, omringd door ontwikkeling en productie van food & drink concepten zoals het bierlab van Hoop, het paplab, werkplaats Zaanse Sambal en een denk- en werkatelier van ProudDesign. Lab-44 heeft ruim 100 zitplaatsen binnen en een terras buiten!

Bij aankomst bij Lab-44 waren wij onder de indruk van de locatie, gelegen aan de hoek Zaan/Noordzeekanaal en zelfs te bereiken met de pont die achter het Centraal Station vertrekt. Het pand is helemaal gerenoveerd maar heeft nog wel de authentieke stijl van een laboratorium. Onder genot van een heerlijke biertje en een glas rosé hebben wij een keuze gemaakt uit de menukaart. Er is voor ieder wat wils: borrelbites voor bij de borrel, broodjes voor in de middag, vlees, vis, salades, pizza’s en lekkere toetjes.

Vooraf hadden wij gekozen voor focaccia met pesto en aïoli, dit overheerlijke warme Italiaanse brood was werkelijk om onze vingers erbij op te eten ♥ Als hoofdgerecht had ik gekozen voor de Gamba’s al horno met knoflook, salsa verde, salami piccante en friet. Marco had zijn oog laten vallen op de Albacore tonijnsteak met geroosterde groente, sesam, soja en citrus. Deze 2 gerechten vielen bij ons erg in de smaak. De tonijn van Marco was nog heerlijk “raw”, precies zoals hij het lekker vindt en ook om gevraagd had bij de zeer vriendelijke bediening. Na even stoeien met de gamba-staarten was ook mijn bord schoon leeg! Op de dag van ons bezoek was het heerlijk weer dus een ijsje was zeker geen luxe, ik had de salted caramel, chocomousse, zeezout en karamelschuim, dit ijsje was me toch lekkerrrrrrrrr! Trouwens helemaal in stijl van het laboratorium geserveerd in een petrischaaltje (detail, ik hou ervan!) Marco had de tiramisu genomen, die ook binnen no-time was verorberd! Als afsluiting een kopje koffie en cappuccino. Wat hebben wij heerlijk gegeten in een zeer bijzondere ambiance, een aanwinst voor de Zaanstreek en omgeving!

Liefs Sandra

Lab-44 is van 11:00 tot 23:00 uur geopend – Locatie: Hembrugterrein | Middenweg 44 | 1505 RK  Zaandam | 020 237 4111 |website https://www.lab-44.nl/

 

* Metallurgie is de bestudering van ertsen, metalen en metaallegeringen waarbij gekeken wordt naar de eigenschappen en de toepassing daarvan in de techniek

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: