Aan de slag met: schoonmaakazijn!

Hoeveel flessen kun je in je schoonmaakvoorraadkastje hebben staan? Voor elke klus is er wel een fles of middel op de markt. Deze middeltjes zijn soms pittig aan de prijs, slim is om te kijken wat je kunt schoonmaken met een middel van “vroeger”. Schoonmaakazijn is zo’n middel, dit middel ontvet en ontkalkt en daarnaast verdelgt het bacteriën en schimmels. Een liter kost ca. € 0,35 cent bij de supermarkt en is voor heel veel doeleinden te gebruiken! Ik heb er een paar voor jullie verzameld 🙂

  1. Gele zweetplekken in je shirt? Azijn is de oplossing! Meng heet water en azijn in een emmer en laat de kleding met de zweetplekken een nachtje weken. Uurtje in de wasmachine en de shirts zijn als nieuw.
  2. Hardnekkige vlekken in het tapijt? Spray lichtjes wat schoonmaakazijn op de vlek en ga met een nat al te nat schoonmaakdoekje over de vlek. Doe dit net zo vaak tot de vlek weg is en je tapijt of vloerkleed is weer als nieuw!
  3. Giet een beetje schoonmaakazijn met wat water in je waterkoker om deze te ontkalken. Laat de waterkoker een keer of twee goed doorkoken. De kalk zal als sneeuw voor de zon verdwijnen en je waterkoker blinkt weer als nieuw. Wel even goed naspoelen, want je wilt natuurlijk niet die zure smaak van schoonmaakazijn in je mond krijgen! J
  4. Onkruid in je tuin? Spuit wat onverdunde azijn op onkruid en het verdwijnt als sneeuw voor de zon. Ook heel handig voor groene aanslag op je tegels!
  5. Een goedkope oplossing: gebruik schoonmaakazijn in plaats van wasverzachter. Dat scheelt geld (zeker in vergelijk met die enorm dure A-merken wasverzachter) en het je voorkomt dat er zeepresten in de wasmachine achterblijven. Nog een voordeel: kleuren vervagen minder snel door de azijn. Ik zeg een win-winsituatie!
  6. De magnetron schoonmaken door een bakje azijn 3 minuten te verwarmen op de hoogste stand en vervolgens een kwartier te laten staan. Daarna merk je dat de vieze geur in de magnetron is verdwenen en je de magnetron veel makkelijker kunt schoonmaken met een spons.
  7. Kalkaanslag in het doucheputje of de gootsteen? Schoonmaakazijn is een perfecte oplossing! Giet een beetje van het spul op een sponsje en boen ermee over de aanslag. Binnen mum van tijd is de aanslag verdwenen.
  8. Behang afsteken? Pak je fles schoonmaakazijn erbij. Door een scheutje azijn te mengen met wat water en dit over het oude behang te spuiten, trek je hele banen behang er in een keer af. Daar kan geen stoomapparaat tegenop!
  9. Ramen lappen? Een van de belangrijkste oorzaken van vuile ramen is vet. Vettige ruiten worden groezelig en belemmeren het uitzicht. Bij het lappen van de ramen is het dus van belang dat je sop gebruikt dat wel raad weet met vet. Gebruik bij het lappen van de ramen gewoon wat schoonmaakazijn en je hebt in het vervolg gegarandeerd streeploze ruiten.
  10. Nare luchtjes in huis? Deze verwijder je prima met schoonmaakazijn. Heb je gekookt en blijft er een nare lucht hangen? Doe wat azijn in een pannetje met water en breng dit aan de kook. Laat het een kwartiertje doorkoken en de nare lucht in je huis verdwijnt.

Het wordt tijd dat ik ook 1 van mijn tips ga opvolgen, mijn waterkoker zit vol met kalk. Zet gelijk een fles schoonmaakazijn op mijn boodschappenlijstje, klusje voor aankomende week!

Liefs Sandra

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: