Interview Chris van Hassel + actie (afgelopen)

Afgelopen dinsdag heb ik een recensie geplaatst van Ibu Sari en de Blanda van Chris van Hassel. Wat een bijzonder mooi boek om te lezen. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en gevraagd aan Chris of hij een paar vragen wilde beantwoorden zodat wij hem een beetje beter leren kennen en met onderstaand resultaat šŸ™‚

Wie is Chris van Hassel? Verliefd, verloofd, getrouwd, kids, huisdieren, wij willen aaaaallles weten!

Tsja, Chris van Hassel, wie en wat is hij?

Eigengereid,Ā  waar een wil is, is een weg, heeft een structuurticje m.b.t. onbenullige dagelijkse dingen, is soms onvoorspelbaar, relativeert weleens teveel, maar maakt zich ook druk om niks en kan niet tegen onrecht.

Ik ben 57 jaar, getogen in Zundert (NB), getrouwd met Chris, geboren en getogen op Java. Zij heeft een dochter uit een vorig huwelijk, Shinta, 15 jaar en zij is nu ook mijn dochter. We hebben twee honden, Riki en Madee.

Je bent momenteel woonachtig in Indonesiƫ, kun je uitleggen waarom je daar naar toe bent gegaan, wat je daar hebt gevonden (of misschien wel mist) en of de kans groot is dat je weer terugkomt naar Nederland?

Nadat ik in 1992 voor de eerste keer Indonesiƫ had bezocht wist ik dat ik er eens zou wonen. In 2008 heb ik de daad bij de wens gevoegd.

Waarom? Cultuur, keuken, klimaat, natuur. We leven maar een keer, dus doen want elke dag kan de laatste zijn!

Ik heb eerst 4,5 jaar in Senggigi op Lombok gewoond, mijn favoriete eiland. Daar heb ik mijn vrouw ontmoet. Ze is zangeres (jazz/pop). Nu wonen we in Yogyakarta. Mijn vrouw komt daar vandaan en er zijn meer faciliteiten dan op het eiland Lombok.

Shinta is zowel innerlijk als uiterlijk een modern westers meisje. Dat botst steeds vaker met de conservatief islamitische moraal die IndonesiĆ« langzaam verwurgt. Om haar het leven te geven dat bij een modern meisje van vijftien past (vrijheid, verantwoordelijkheid) hebben we besloten om naar NL te verhuizen. Ook onze hondjes gaan mee. Die laten we onder geen beding achter in dit hondvijandig land. We hopen dat dat dit jaar zijn beslag zal krijgen, maar de NL autoriteiten zijnĀ  streng ten aanzien van een Nederlander die met zijn Indonesische vrouw en dochter in NL wil komen wonen. Maar we komen, dat staat vast.

Ik zal het easy going wel missen, maar ik hoef geen toekomst meer te maken, dochterlief wel.

Wanneer ben je begonnen met schrijven en de grote is vraag is natuurlijk waarom?

Ik schrijf sinds mijn puberteit (korte verhaaltjes en gedichten) om gedachten en gevoelens te uiten, maar ben daarmee nooit naar buiten getreden. Van geheel andere aard is dat ik ook acht jaar, ik was fiscaal jurist, heb geschreven voor een fiscaal weekblad.

Eenmaal in Indonesiƫ ben ik gaan proberen om boeken te schrijven.

ā€œHet is goed geweestā€ is autobiografisch, kun je dit ook van je nieuwe boek Ibu Sari en de Blanda zeggen?

Ibu Sari is een mengsel van fictie, eigen ervaringen en een kritische kijk op de Indonesische samenleving.

Je schrijfstijl is heel herkenbaar, je hebt een duidelijke mening over dingen. Ben je in het dagelijks leven ook zo of leef je je helemaal uit in je boeken?

Ik ben kritisch op mezelf en op de wereld. Dat uit zich vooral in gedachten, minder verbaal, maar sinds enkele jaren dus ook in het gepubliceerd geschreven woord.

Ben je naast schrijver ook een lezer? Zo ja, wat voor boeken/schrijvers lees je graag en waarom?

Ik lees dan weer een tijd wel, dan weer even niet.

Sinds enkele jaren lees ik graag Vlaamse schrijvers. Zundert ligt zowat op de NL-Belgische grens. Herman Brusselmans, Tom Lanoye, Griet op de Beek en vooral Dimitri Verhulst, in mijn beleving een meesterschrijver. Mijn Nederlandse favorieten zijn Adriaan van Dis, Kluun en Maarten Biesheuvel.

Een aanrader van een Indonesische schrijver is ā€˜De regenboogbendeā€™ van Andrea Hirata. Subliem!

Schrijf je full-time, zo ja en wat moeten wij ons daar bij voorstellen? Werkkamer of ga je op pad? Of gewoon aan de keukentafel?

Ik schrijf ā€˜s middags en ā€™s avonds. Deed dat altijd op de veranda van ons huis met uitzicht op de tuin, maar onlangs zijn we naar Yogya-stad verhuisd omdat we ons huis hebben verkocht i.v.m. de oversteek naar Belanda.

Ik heb in ons tijdelijke verblijf nog geen stekje gevonden waar ik in mijn verhaal kan opgaan. Ook de kop is er nog niet aan toe. Eerst maar verhuizen en settelen, voordat ik de pen weer vat.

Bedenk je de hele verhaallijn van tevoren of laat je het verhaal zelf zijn beloop nemen?

ā€˜Het is goed geweestā€™ is autobiografisch. Die lijn stond bij voorbaat vast.

Bij ā€˜Ibu Sariā€™ stonden alleen begin en eind vast. De rest is gaandeweg ontsproten.

Wat zijn de schrijfplannen voor de toekomst? Ben je alweer ergens mee bezig en zo ja: kun je een tipje van de sluier oplichten?

ā€˜Niemandszoonā€™ is voor driekwart klaar. Fictie. Het gaat over een hoogbegaafd jongetje van 10 jaar oud. Zijn ouders zijn gescheiden. Hij woont bij zijn aan drank verslaafde moeder die hem geestelijk en fysiek verwaarloost. Het boek verhaalt ook over onze wereld, hoe die door het brilletje van het jongetje wordt gezien: Ā multi-culti, maakbare samenleving, islam, armoede, migratie, etc.

Deel 2 van dat verhaal speelt zich in de toekomst af, ergens in 2050. Het jongetje vertelt over zijn jeugd en de wereld vanuit dat jaar. Deel 1 is dus eigenlijk een terugkijken op zijn jeugd en de wereld anno 2017.

In deel 2 vertelt hij wat er van hem en de andere karakters in het boek geworden is en ook wat er van onze wereld geworden is. De schrijver geeft hiermee dus een impliciete, voorzichtigeĀ  toekomstvoorspelling.

En dan nu, even een snel rondje kort door de bocht šŸ™‚

Favoriete muziek? Jan de Bruijn, Pink Floyd, Stevie Ray Vaughn, Rocco Granata, harmoniemuziek, Chris Hardi (mā€™n eega).

Favoriete boek? ā€˜De helaasheid der dingenā€™ van D. Verhulst.

Favoriete vakantieland? Indonesiƫ.

Favoriete gerecht? Tom Yam soep als voorafje, lasagne als hoofdgerecht en alhoewel ik daarna geen boe of bah meer kan zeggen toch nog chocolademousse met heel veel slagroom als toetje.

Bijna niemand weet? wat ik niet weet.

Wat wilde je vroeger worden? Dierenarts.

Wat is je grootste droom? Dromen laat ik aan de dromers onder ons.

Ik word blij van? Een vogeltje dat zich door een eierschil ter wereld worstelt en alle andere kleine wondertjes der natuur.

Guilty pleasure? Chocolade, een sigaar, een zak zachte zoete drop, erotiek on the edge.

Favoriete quote? Niets is wat het lijkt. (Toch?)

Bedankt Chris voor je openhartigheid!

Van uitgeverij Gopher mag ik een exemplaar van “Ibu Sari en de Blanda” verloten! ā™„ Wat moet je hier voor doen? Like de Facebookpagina van MeerdanSandra en laat een reactie hieronder achter op de vraag: Waarom zou jij dit boek willen lezen?

Bij het invullen van je mailadres wordt je automatisch lid van de nieuwsbrief van MeerdanSandra, je kunt dit te allen tijde weer opzeggen. Deze actie duurt t/m 10 juli 2017, daarna krijgt de winnaar persoonlijk bericht (dus laat een geldig mailadres achter!) en zal op Facebook worden vermeld.

De winnaar van dit prachtige boek is Gea v/d Hoff, veel leesplezier toegewenst Gea!

27 Comments on Interview Chris van Hassel + actie (afgelopen)

 1. Weet niets over ‘IndonesiĆ«. Boek over fictie, eigen ervaringen en kritische geeft waarschijnlijk een openhartige kijk op het land en de samenleving. Interessant.

 2. Na jouw top recensie wilde ik het boek bestellen maar dat is er nog niet van gekomen. Mijn boekenkast staat vol met boeken over het voormalig Nederlands Indie. Ben benieuwd naar het Indonesiƫ in het verhaal.

 3. Door jouw recensie ben ik heel nieuwsgierig naar dit boek geworden.

 4. Ik ben heel nieuwsgierig naar het boek geworden na het lezen van de recensie en het interview

 5. Elly van Loenhout // 29 juni 2017 at 21:45 // Beantwoorden

  prachtig boek heb het gelezen en zal het vast nog meerdere keren lezen het is alsof je zelf in het verhaal zit en geeft een goed beeld over het hedendaagse leven in Indonesie over de corruptie de islam het verschil van arm en rijk en ik zal dan ook eenieder aanbevelen om dit boek zeker te gaan lezen

 6. Ik heb ook het eerste boek van Chris gelezen du ben nu natuurlijk reuze nieuwsgierig naar het tweede boek. Als het net zo goed is als het eerste zal ik het weer zo uit gelezen hebben.

 7. Antonia Bleker // 30 juni 2017 at 12:49 // Beantwoorden

  Ik ken Indonesiƫ enkel van de verhalen van oma. Mooi en geromantiseerd met hier en daar een tikkeltje weemoed. Het Indonesiƫ van nu is voor mij totaal onbekend terrein. Sparen voor een reis met het hele gezin doen wij al een poosje, hopelijk kan ik ook ooit zeggen dat ik de daad bij hetvwoord gevoegd heb en kan ik met gezin ooit verhuizen naar het land van mijn roots. Erover lezen vknd ik prachtig, van kookboek tot uw boek!

 8. Ik wil graag kennismaken met de visie van de schrijver over Indonesiƫ.

 9. Sophia Grootjans // 2 juli 2017 at 11:44 // Beantwoorden

  Ik ben nieuwsgierig naar dit boek

 10. Nancy van Heck // 2 juli 2017 at 18:09 // Beantwoorden

  Ik ben nieuwsgierig geworden naar dit boek en ik zie mezelf al heerlijk te zitten op vakantie op het terassje voor mijn sta caravan met dit fijne mooie boek in mijn handen. Ik hoop dat het de werkelijkheid kan worden.

 11. Indonesiƫ: een geweldig land waarin mijn roots liggen! Een land waar ik dus ALLES over wil weten!

 12. Heb gewerkt op het Tropeninstituut en kwam als jong meisje in aanraking met veel mensen uit het oude Indie. Was allemaal heel intrigerend. Ben zelf ook op Sumatra, Java en Bali geweest.
  Dus alvast trima kassie!!!!

 13. Erg interressant… nieuwschierig !!!

 14. Omdat ik Chris van Hassel een super goede schrijver vind en heeel erg benieuwd ben naar dit boek.

 15. klinkt als een heel interessant boek! ben zelf al een aantal keer op lombok en yogyakarta geweest

 16. Anneliese de Waal // 3 juli 2017 at 18:54 // Beantwoorden

  Klink als een prachtig boek, ben er erg nieuwsgierig naar !!, zou het boek heel graag willen lezen šŸ™‚

  Groetjes van,
  Anneliese de Waal

 17. Ik ben heel benieuwd naar dit boek. Heb al heel wat boeken gelezen van Chris van Hassel maar deze nog niet!

 18. Ik zou graag iets meer over Indonesie lezen! Fascinerend land!

 19. geweldig!
  lijkt me een goed verhaal en ik heb op een of andere manier een “verbinding”met dit land, zou er ooit dolgraag naar toe willen.

 20. Lijkt me een prachtig verhaal. Heel nieuwsgierig naar deze auteur nog nooit iets van hem gelezen. Het interview heeft mij nieuwsgierig gemaakt.

 21. Wendy Griesdoorn // 5 juli 2017 at 20:16 // Beantwoorden

  Indonesiƫ, het land van mijn moeder, zo mooi! Als ik win geef ik het door aan mijn moeder.

 22. Ik ben heel benieuwd naar dit boek! Ik heb altijd al een voorliefde gehad voor Indonesiƫ, dus ik doe graag mee!

 23. Peeters Pierre // 7 juli 2017 at 19:50 // Beantwoorden

  Lijkt me een heel erg interessant boek over huidig Indonesiƫ. Graag lees ik meer over de bevolking, etc. De recensie is alleszins veelbelovend. Ik loot dus heel erg graag mee voor dit bijzondere boek.

 24. Annette Overvoorde // 7 juli 2017 at 22:58 // Beantwoorden

  Erg blij geworden van dit interview, dus ik doe graag mee.

 25. Queenie Schut // 8 juli 2017 at 00:45 // Beantwoorden

  Wat een prachtig interview! Ben erg benieuwd naar het boek en maak daarom ook graag kans. Heb eerdaags 8 weken zomerverlof en tijd zat om te lezen en die zou ik graag willen besteden met o.a. dit boek.

 26. Ja ik wil graag meeloten. Ik ben een alleslezer en zou dit boek graag willen lezen over Indonesiƫ.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: