Koffie met boterkoek + ACTIE

Afgelopen week was ik bij schrijfster Jackie van Laren en ik heb haar toen heel lief aangekeken en gevraagd of zij over mijn minimale opzetje van ons interview een schrijverssausje zou willen gooien en……..wowwwwww…… dan krijg je dit! Ik zit hier echt te glimmen van oor tot oor ♥ zo leuk!

Een korte eenakter voor een Blogger (Sandra) en een Auteur (Jackie)

Blogger (monologue intèrieure, moe en rood aangelopen van een half uur fietsen):
Ja, ik weet nog van vorig jaar dat ze anderhalf dorp verderop woont en toen ik vorig jaar langs geweest ben voor een kop koffie en een interview was het niet zo heel ingewikkeld om het goeie tuinpad te vinden, maar wat was nou toch ook weer haar tuinpoort?

Auteur (monologue intèrieure, zorgelijk):
Ik kan maar beter een briefje op mijn poort hangen, anders weet ze straks niet waar ze naar binnen moet. Wat mailde ze me ook weer?

“Mocht je een rood aangelopen, nogal zwetend en vertwijfeld kijkende roodharige vrouw voorbij zien strompelen, that’s me…”

Als dat maar goed gaat…

Blogger (zwaait opgelucht de tuinpoort open):
Jaa! Ik ben er, hoor! En ik heb boterkoek mee!

Auteur (ook opgelucht):
Kom gauw binnen, de koffie staat klaar!

Blogger (installeert zich aan keukentafel):
Wij hebben elkaar natuurlijk vorig jaar al ontmoet maar kun je jezelf nog even introduceren aan de lezers die je nog niet kennen? Met andere woorden wie is Jackie van Laren? Verliefd, verloofd, getrouwd, kids, huisdieren, wij willen alles weten!

Auteur (zet koffie en boterkoek op tafel en schuift aan):
Oké, um, nou, ik ben dus Jackie, verliefd op en getrouwd met Michael, en moeder van Rafael van vijf. We hebben geen huisdieren, maar ik zou best een Maine Coon kat willen, zo’n hele grote harige; ik ben alleen bang dat ik me dan helemaal suf moet niezen. Blijft dus nog even op mijn bucketlist staan.

Blogger (drinkt koffie, eet boterkoek):
Wanneer ben je zo’n beetje begonnen met schrijven, en de grote is vraag is natuurlijk: waarom?

Auteur (werkt ook gauw stukje boterkoek naar binnen om niet met volle mond te hoeven praten):
O, nou, eigenlijk schrijf ik al vanaf mijn middelbare schooltijd van alles en nog wat, alleen waren het vroeger meer korte dingen, gedichten, en ook liedjes, Ik heb een heleboel liedjes gemaakt – gek eigenlijk, dat doe ik nu nooit meer. Nou ja, je kunt ook niet alles tegelijk doen, nietwaar?

Vroeger was ik ervan overtuigd dat het me niet zou lukken om zo’n lang stuk tekst te maken dat het  een heel boek kan vullen; ik dacht dat ik dat niet in de hand zou kunnen houden, dat het zou ontsporen.  Maar op een goed moment heb ik het toch geprobeerd, en tot mijn verrassing ging het nog goed ook: ik haalde de eindstreep zonder dat ik dagen of personages kwijt was geraakt onderweg. Ondertussen heb ik natuurlijk genoeg kunnen oefenen om het ambacht (want dat is het) van het schrijven steeds beter onder de knie te krijgen – er is zo’n gulden snede-achtige regel dat het pas iets wordt met een auteur als die persoon een miljoen woorden geschreven heeft. Ik geloof dat ik daar nog niet helemaal ben, maar het zal ondertussen ook niet heel veel meer schelen.

En waarom ik schrijf? Ik wil graag, net zo goed als dat ik graag muziek wil maken. Er zijn soms van die dingen die je gewoon ‘moet’ doen in je leven, omdat je anders ongelukkig wordt.

Blogger:
Je bent begonnen met de Q-serie en daarna kwamen Vallen en Opstaan, allemaal feelgood-boeken. Waarom heb je gekozen voor het feelgood-genre?

Auteur:
Feelgood, de naam zet het al, maakt dat de lezer zich lekker gaat voelen, en ik wil heel graag iets maken waarvan andere mensen zich lekker gaan voelen. Er is al zoveel ellende in de wereld. Feelgood als genre heeft ook zo iets hoopvols! Het is toch heerlijk als je met een goed verhaal kunt bereiken dat de lezer zich even echt verliefd voelt?

Blogger:
In eerste instantie was Vallen een “enkel” boek. Waar komt nu dan toch ineens het vervolg vandaan? (niet dat we er niet blij mee zijn…)

Auteur:
Nou, daar zit nog een heel verhaal achter. Wil je nog koffie, overigens?

(schenkt in)
Het ging zo: mijn achterneef Tom uit Noorwegen zat me te plagen op Facebook toen Vallen was verschenen; hij zei: “Nou nou, het volgende boek gaat dan zeker Opstaan heten.”

Ik reageerde natuurlijk in eerste instantie met: “Haha, lachen met jou, Tom,” maar toen vervolgens allerlei lezers vroegen of er niet asjeblieft een vervolg kon komen, toen ging ik toch nadenken. Wat ik nodig had was natuurlijk een probleem, want in een feelgoodroman heb je een probleem nodig waar dan vervolgens een oplossing in de vorm van een goede afloop op kan komen. Dus ik moest een kink in de kabel laten ontstaan in de relatie van Anne en Roar.

Nou vond ik eigenlijk dat in Vallen Anne alle moeite had gedaan. Zíj had haar leven omgegooid, zíj had haar relatie beëindigd, zíj was bij Roar ingetrokken. Dat is toch niet helemaal eerlijk? Dus in Opstaan is Roar aan de beurt om eens flink wat keuzes in zijn leven te maken.

Blogger:
Wat ik me eigenlijk afvraag: ben je naast schrijver ook een lezer? Zo ja, wat voor boeken en schrijvers lees je graag en waarom?

Auteur (denkt diep na):
Ik lees graag, en eigenlijk aan de lopende band. Ik ben altijd wel in een of twee boeken tegelijk bezig, alleen, ik heb het nu zo druk dat ik niet meer altijd heel hard door kan lezen. Vroeger, toen ik thrillers uitgaf, las ik iedere week een stapel manuscripten van minstens een halve meter, maar eigenlijk vind ik het nu ook wel fijn dat ik niet meer zo’n leesdruk heb. Echt stoppen met lezen zie ik mezelf niet gauw doen.

Mijn smaak is heel breed: ik lees graag feelgood (ook om er iets van te leren: wat vind ik dat goed werkt en wat juist niet?) maar ik lees even graag literaire romans, fantasy, science fiction en stevige non-fictie. Ik lees ook ontzettend veel Engels.

Op dit moment lees ik Hillbilly Elegy van J.D. Vance en Barkskins van Annie Proulx, en daarvoor heb ik Seveneves van Neil Stephenson gelezen, tegelijk met The Stylist van Rosie Nixon. Ik bedoel maar.

Blogger (leunt nieuwsgierig naar voren):
Schrijf je full-time? En hoe pak je het aan, werkkamer of ga je op pad? Of gewoon aan de keukentafel?

Auteur:
Ik ben absoluut een deeltijdschrijver, want ik heb een full-time baan bij VBK Uitgeversgroep als informatiemanager.

(Blogger trekt verbijsterd gezicht, Auteur legt uit)
Ik doe allerlei dingen die ertoe leiden dat boeken beter vindbaar worden als je ze online opzoekt. Dat kan op sites zijn, maar ook bij online boekhandels, en als een “echte” boekhandel een boek wil nabestellen, dan moet ook die boekhandel dezelfde informatie gebruiken om het na te bestellen boek op te zoeken. Het is dus ontzettend belangrijk om de digitale informatie over een boek goed te laten kloppen.

Maar als ik dus niet aan het werk ben, dan schrijf ik. Meestal ’s nachts, of als het wintertijd is ook wel heel vroeg in de ochtend, omdat ik maar niet kan wennen aan dat uur tijdverschil en dus iedere nacht om vijf uur rechtop in bed zit. Gelukkig kan ik overal schrijven: op de rand van mijn bed, op de bank, aan de keukentafel, in een café, op een vol balkon van een rijdende trein… overal en eigenlijk ook altijd; writer’s block daar doe ik niet aan, daar ben ik te nuchter voor. Ik merk alleen wel dat het sneller gaat als het een leuk moment is in het verhaal, en dat de tekst minder snel komt als het een naar of verdrietig moment is in het verhaal. Alsof ik op die manier een beetje meeleef met de personages die het verhaal doorleven…

Blogger (grinnikend):
Bedenk je eigenlijk  de hele verhaallijn van tevoren of laat je het erop aan komen?

Auteur (een beetje beschaamd):
Ik ben een ontzettende controlfreak, dus ik werk het verhaal eerst in hoofdlijnen uit. Ik besteed ook altijd veel aandacht aan de verschillende personages: wat voor kleren ze dragen, wat hun eigenheden zijn in spraak en gedragingen — bijvoorbeeld Q uit de Q-serie pulkt altijd de labels van potten en flessen — hoe ze bewegen, hoe ze klinken, soms zelfs hoe ze ruiken. Als het verhaal dan duidelijk is, en de mensen die het verhaal bevolken zijn duidelijk, dan begin ik te schrijven.

Ik ben vrij gedisciplineerd: ik schrijf elke dag een klein stukje, zeven dagen in de week, waardoor ik aan zo’n tien pagina’s per week kom. Een gemiddelde roman is dan in ongeveer vijf maanden af, ijs en weder dienende.

Blogger (nieuwsgierig):
Vertel eens: wat zijn je plannen? Heb je nog een verhaal in je hoofd, of ligt er nog wat? Of ben je alweer ergens mee bezig en zo ja: kun je een tipje van de sluier oplichten?

Auteur (handenwrijvend):
Nou… vorig jaar was ik begonnen aan het eerste deel van wat een nieuwe driedelige serie moet worden, over een verarmde graaf in Engeland, zo een met een afbrokkelend landhuis, heel veel zorgen en extreem keurige omgangsvormen. Ongeveer het omgekeerde van Roar dus, en daardoor heel uitdagend om te schrijven. Maar ik heb de graaf (hij heet, hou je vast, Séverin Alexander Maximilien Quintain Russell-Savage, de 16e graaf Rivers) even in de vriezer moeten stoppen om Opstaan te schrijven. Volgende maand ga ik hem ontdooien, en het is de bedoeling dat het eerste deel van het avontuur van graaf Rivers volgend jaar zomer in de boekhandel ligt.

Blogger:
Ik roep, en jij moet het eerste zeggen dat bij je opkomt. Favoriete muziek?

Auteur:
Folk. Bluegrass. Rock. Soul. Gouwe ouwe. Alles dus, zo’n beetje!

Blogger:
Favoriete boek?

Auteur:
Sinds jaar en dag is Eline Vere van Couperus mijn favoriete boek. Ik heb het al ontzettend vaak herlezen en iedere keer weer vind ik het mooi. Word ik op dezelfde plek boos en ga ik op dezelfde plek huilen…

Blogger:
Favoriete vakantieland?

Auteur (schiet in de lach):
Schiermonnikoog!

Blogger:
Favoriete gerecht?

Auteur:
Op dit moment: ijs.

Blogger:
Bijna niemand weet dat….

Auteur:
…ik Repelsteeltje heet? Shit, ik ben echt helemaal niet geheimzinnig!

Blogger:
Wat wilde je vroeger worden?

Auteur:
Toen ik een jaar of zes was: balletdanseres, maar wel met een zwarte tutu. Toen ik wat ouder werd wilde ik nog een tijdje geheim agent worden, en daarna werd het al heel snel ‘iets met boeken’…

Blogger:
Wat is je grootste droom?

Auteur:
Die heb ik al binnengetikt: een lieve, grappige, bijzondere man en dito kind.

Blogger:
Waar word je blij van?

Auteur:
Ik ben meestal al blij. Maar ik word altijd blij als ik mijn kind hoor lachen.

Blogger:
Guilty pleasure (mag van alles zijn)?

Auteur:
Op dit moment is dat koffie drinken, omdat ik er niet zo goed meer tegen kan, maar het enorm lekker vind.

Blogger:
Favoriete quote?

Auteur:
File by day, rock by night, van Stephen King, volgens mij uit het verhaal Wordprocessor of the Gods. Het is meestal hoe ik me voel.

(grinnikt)

(Blogger en Auteur babbelen nog even verder en nemen dan vrolijk afscheid onder uitroepen als ‘was weer gezellig’ en ‘zie je bij het volgende boek’)

Hoe trots is deze blogger met deze geweldige eenakter, love it! Om deze blog nog leuker te maken mag ik van uitgeverij de Boekerij een setje boeken met daarin “Vallen” en “Opstaan” verloten! ♥ Wat moet je hier voor doen? Like de Facebookpagina van MeerdanSandra en laat een reactie hieronder achter op de vraag: Wat is jouw favoriete quote?

Bij het invullen van je mailadres wordt je automatisch lid van de nieuwsbrief van MeerdanSandra, je kunt dit te allen tijde weer opzeggen. Deze actie duurt t/m 3 juli 2017, daarna krijgt de winnaar persoonlijk bericht (dus laat een geldig mailadres achter!) en zal op Facebook worden vermeld.

Klik hier voor de recensie van “Vallen” en hier voor de recensie van “Opstaan”. Ook fan van Jackie van Laren? Zij publiceert nu elke dag op haar Facebookpagina een deel van een verhaal dat heet Duingras en Sluierwolken, ik smul er weer van

Deze actie is afgelopen, gefeliciteerd Diane Kooistra, jij bent de winnaar van deze set boeken! Heel veel leesplezier toegewenst!

49 Comments on Koffie met boterkoek + ACTIE

 1. Mijn favoriete quote is dat ze ‘de graaf Rivers in de diepvriezer gestopt heeft en dat ze die volgende maand gaat ontdooien’. Ze zou dit beter nu doen want als ik de weerberichten zo bekijk, zal het vanaf volgende week helemaal niet warm zijn en zal hij veel langer moeten ontdooien. Of is dat net de bedoeling?

 2. mijn favorieten quote is: een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. ondanks alles geniet van het leven het kan zo kort zijn. maak er zelf iets leuks van. Pluk de dag.

 3. Misschien afgezaagd maar toch ook pluk de dag.

 4. ‘Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen; geef me de sereniteit om te accepteren wat ik niet kan veranderen en geef me de wijsheid om het verschil tussen beide te zien.’, heb ik altijd mooi gevonden omdat er veel wijsheid in zit.

 5. Wat een leuk interview!Vorig jaar Vallen gelezen, nu erg benieuwd naar Opstaan. Mijn favoriete quote: Work hard, play harder. Ik doe mijn best om ernaar te leven.

 6. Uit Het Dossier p.105 “Je kunt je aandacht telkens maar op 1 ding richten,……, en jij beslist of het iets is dat je licht geeft of duisternis”

 7. Greetje Heller // 23 juni 2017 at 09:41 // Beantwoorden

  Wat ik een mooie vind is een van mijn overleden moeder nl Het word nooit zo donker of het word weer licht.Hier bedoelde ze mee dat ook als je je probleem zo groot het komt wel goed.Dus heb je een moeilijke tijd er zal altijd weer een leuke tijd komen.Geen ellende is voor altijd.

 8. Cindy Russon // 23 juni 2017 at 10:23 // Beantwoorden

  Hi Sandra, hierbij een van mijn favoriete quotes, helemaal geleend, absoluut niet zelf verzonnen, maar onwijs waar. Daar komt ie dan:
  Veel mensen weten de prijs van alles, maar de waarde van niets.

 9. it does not matter in which place you are, it does matter with who you are

 10. Ingrid Lemmens // 23 juni 2017 at 14:50 // Beantwoorden

  Mijn favoriete quote is een dag niet gezeurd is een dag niet geleefd. En dat is niet negatief bedoeld maar elke dag bewust ff je frustratie eruit gooien of opschrijven vind ik heeeerlijk! Daarnaast doe ik dit ook met de fijne dingen maar de frustratie hoef ik dan lekker niet op te kroppen. Heerlijk (en zo is mn koppie lekker leeg om weer verder te lezen)

 11. Ina Cottenier // 23 juni 2017 at 19:40 // Beantwoorden

  Mijn favoriete quote is mijn eigen quote : als ik alles op voorhand had geweten, had ik in mijn broek gescheten.

 12. One life, live it !

  Zorg ervoor dat je alles uit je levrn haalt, het is veel te kort om ooit spijt te hebben omdat ke iets niet hebt gedaan

 13. Mijn favo quote is: een dag niet gelachen is een dag niet geleefd Lekker afgezaagd

 14. Mijn favoriete quote komt niet meteen uit een boek maar is ooit in een interview met een muzikant naar voren gekomen.
  “Where words fail, music speaks”.
  En dat gaat voor mij ook enorm op. Muziek is een enorme hulp voor mij, samen met boeken, want in beiden kan ik mij zo hard verliezen als ik het nodig heb tijdens moeilijke momenten.

 15. Wie het kleine niet eert is het grote nait weert

 16. “I finally understood what true love meant…love meant that you care for another person’s happiness more than your own, no matter how painful the choices you face might be.”

  Nicholas Sparks, Dear John

 17. Sabine martinez // 23 juni 2017 at 21:17 // Beantwoorden

  Een vriend is iemand die alles van je weet en toch van je houd ❤

 18. Mijn favoriete quote is er een uit The Hunger Games. Zo favoriet dat ik hem zelfs heb laten tatoeëren onder mijn sleutelbeen! Zie de foto op mijn instagram:

  Hope is the only thing stronger than fear

 19. Een brutaal mens heeft de halve wereld en een bescheiden mens de andere helft.

 20. Lennie de Man // 23 juni 2017 at 21:38 // Beantwoorden

  Eigen lijfspreuk:
  Geniet optimaal, elke dag weer.
  Haal eruit wat erin zit, het komt nooit weer!
  Val en sta op, zit niet bij de zakken neer.
  Draai om en loop door, keer op keer!

 21. Wie goed doet,goed ontmoet.

 22. Dini van Heumen // 23 juni 2017 at 22:47 // Beantwoorden

  Waar een wil is, is een weg.

 23. Inge Brunnekreef // 23 juni 2017 at 23:05 // Beantwoorden

  Een dag niet gelezen is een dag niet geleefd.
  Geweldig interview om te lezen

 24. Je bent pas verslagen als Je het zelf opgeeft

 25. Heerlijk Interview! Favo quote:
  Als je doet wat je altijd hebt gedaan, krijg je wat je altijd hebt gekregen.

 26. “There is some good in this world, and it’s worth fighting for.” -J.R.R. Tolkien-

 27. Evelien Kramer ter Veen // 24 juni 2017 at 00:58 // Beantwoorden

  Eén van mijn favoriete quotes is toch echt ‘Don’t let the world change your smile, let your smile change the world’

 28. Kelly Alexandre // 24 juni 2017 at 05:28 // Beantwoorden

  Wees altijd jezelf, in welke situatie dan ook. De andere persoon die je kan kiezen “te zijn is niet te vertrouwen”

  Deze vind ik zo waar. Blijf wie je bent want je bent het altijd waard voor iemand.
  Leuk interview trouwens. Was leuk om te lezen in de nachtelijke slapeloze uren .
  Groetjes Kelly

 29. Diane Kooistra // 24 juni 2017 at 09:10 // Beantwoorden

  When life throws you a rainy day, play in the puddles.
  Een quote van mijn lievelingsbeer Winnie the Pooh.
  Leuk interview, ik ben benieuwd naar de boeken.

 30. If it doesn’t kill you, it only makes you stronger
  Al zoveel tegenslag gekend maar ik probeer positief in het leven te blijven staan

 31. Marjan Polet // 24 juni 2017 at 10:28 // Beantwoorden

  Niet achterom kijken..vooruit kijken..

 32. Queenie Schut // 24 juni 2017 at 10:44 // Beantwoorden

  Wees te vrede met wat je hebt en niet met wat je ( nog ) niet hebt.

  Leuk interview ben erg benieuwd naar de boeken…. die ik nog niet heb

 33. Erg leuk en hilarisch. Genoten van je verhaal.

 34. Onze zoon zei jaren geleden (per ongeluk) een dag niet gelachen is een dag niet geleerd die vond ik zo mooi dat ik die voortaan gebruik (in plaats van de uitspraak die hij bedoelde) een dag niet gelachen is een dag niet geleef

 35. Mireille Muls // 24 juni 2017 at 19:54 // Beantwoorden

  Stel niet uit tot morgen wat je vandaag kunt doen

 36. Ik heb heel veel quotes in mijn reporter. Maar degene die echt bij me past is :life is hard, but think positive! Vrij vertaalt: het leven is niet altijd leuk maar blijf positief. Uit eigen ervaring kan ik zeggen: het helpt

 37. Nancy van Heck // 26 juni 2017 at 00:34 // Beantwoorden

  Na regen komt zonneschijn.

 38. Love gives you strength to transform pain into power.

 39. De grootste roem in het leven ligt niet in nooit vallen, maar in telkens weer opstaan.

 40. Will Schipper- Greeve // 1 juli 2017 at 11:58 // Beantwoorden

  Heb tot nu toe nog niets van haar gelezen,maar ben altijd benieuwd naar een feel good schrijfster, dus doe ngraag mee met de aktie.

 41. Als je iets goeds ziet geef dan een compliment. Als je iets fouts ziet bied dan hulp aan

 42. Esmeralda Burgers // 1 juli 2017 at 22:50 // Beantwoorden

  Mijn Quote : Vallen & Opstaan liggen wel erg vlak naast elkaar.
  (Als je valt , sta je ook meestal altijd weer op)

 43. Marloes Peters // 2 juli 2017 at 12:10 // Beantwoorden

  Er is voor iedereen een plekje op de wereld, en alleen jij kan het plekje dat je nu inneemt opvullen, omdat het het perfect op maat gemaakt is voor jou

 44. In het leven leer je pas vooruit te geraken met ” Vallen en Opstaan !” Zo word je sterk en krijg je meer empathie met de anderen, je leert mensen Wasrderen die je terug helpen opstaan ❤️

 45. Mireille Muls // 25 juli 2018 at 23:16 // Beantwoorden

  Leven en laten leven, iedereen in zijn waarde laten dat wordt tegenwoordig nog weinig gedaan

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: