Vier het leven!

Op woensdag 21 juni is het alweer de langste dag van het jaar; de dag met de meeste zonne-uren (en dit jaar ook een van de warmste, puf). Het is Midzomer, het begin van de zomer!

Eh… het begin, zeg je? Waarom dan de naam Midzomer? Dit lijkt inderdaad wat tegenstrijdig, omdat deze datum tegenwoordig inderdaad in verband wordt gebracht met het begin van de zomer. Maar de oude Kelten kenden slechts twee seizoenen: licht en donker, zomer en winter. Tijdens Midzomer vierden zij het hoogtepunt van de zomer, dus het midden van de lichte helft van het jaar. Eigenlijk heel eenvoudig.

Met het bereiken van de langste dag heeft de natuur haar bestemming bereikt; zij is als het ware op haar hoogtepunt. Alles om ons heen is prachtig groen, de bloemen bloeien volop en de gewassen en vruchten gaan over van groei naar rijping. Aardbeien, kersen en vele groenten zijn nu volop vers verkrijgbaar.Op die 21ste juni, de langste dag dus, is er dat moment dat de zonnewende wordt genoemd (ook wel: solstice/ solstitium). De zomer zonnewende wordt in vele plaatsen over de hele wereld gemarkeerd door o.a. steencirkels, markeringen of tunnelachtige passages waardoor licht alleen tijdens de zonnewende schijnt. Na deze dag zullen de dagen weer korter worden tot Midwinter.

Weetje: Sol-stice betekent “zon staat stil”. Om exact 04:24 uur is dat moment dit jaar en ik ga er weer extra vroeg mijn bedje voor uit. Waarom? Om zelf ook even stil te staan bij het moment. Het moment van nu, het hoogtepunt van het jaar. Een vrolijk, dankbaar moment.

Wat ik dan doe?
Meestal sluip ik mijn tuin in en ontsteek een (gele) kaars, ter symbolisering van de zonnekracht, het vuur. En ben ik stil. De wereld ontwaakt. Mijn gedachten gaan dan uit naar de wereld om ons heen en ik verbind mij met de mensen in mijn nabije omgeving. Voel ik me dankbaar voor de vrijheid waarin wij leven. Voor de rijkdommen om ons heen, zowel in geestelijke als materiële vorm, vriendschappen en bijzondere mo(nu)menten en ontmoetingen. Voedend. Ook is het fijn om vroeg op te staan, al is het maar om die langste dag en energie extra goed te benutten, ha!

En! Voor ons natuurlijk weer een reden voor een feestje! Rond deze tijd vieren wij het midzomerfeest LITHA. Litha is een zonnefeest en wordt traditioneel op de vooravond van de zomerzonnewende gevierd. Dit is de langste dag van het jaar en de nacht ervoor is dus de kortste nacht. Litha is afkomstig uit het oud Germaans en betekent berghelling. Dit zou goed de symbolische berghelling kunnen weergeven die de zon in juni beklimt en in juli afdaalt. Dit jaar vieren wij met onze kring het feest Litha rond de nieuwe Maan; dit jaar is het dan ook het suikerfeest; het einde van de Islamitische Ramadan. Feesten van overvloed, vrolijkheid en licht.

Litha is altijd een vrolijk feest geweest. De energie is hoog en dit gebruiken we! Muziek met belletjes en drums, zang en dans. Het vuur staat centraal als het symbool van de zon en de energie. Vroeger (en nog) werden Midzomervuren ontstoken voor bescherming, reiniging, en de hoop dat de zon zijn warmte lang genoeg zal behouden om een goede oogst te bieden. Over vuren springen, bloemenkransen, altaarwater en kruidenbuidels maken, gezellig samenzijn, we delen eten en drinken en divineren en wensen onder de nieuwe Maan. Leuke en magische Litha activiteiten.

Misschien bezoek jij deze zomer ook festivals, midzomermarkten of andere buiten evenementen? Voel jij deze dagen ook de kracht van de zon? Sta dan ook even stil om te genieten van de volheid en prachtige natuur om je heen!

Enjoy your Summer (-solstice)!
Midzomerblessings,
Natasja

website_header

Voor meer informatie, inzicht of advies kun je bij mij terecht! www.navonne.nl 

Volg je mij op Facebook?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: