World Press Photo tentoonstelling

Lang geleden, in 1994, ben ik eens naar een World Press Photo tentoonstelling (Nederlandse stichting by the way) geweest en dat maakte indruk. Nu ik van Sandra de uitnodiging kreeg om 1 juni naar de speciale avondopening van de 60e editie hiervan te gaan zei ik natuurlijk volmondig ja.

Als amateurfotograaf en mens ben ik altijd geïnteresseerd geweest in de kijk van andere mensen op de wereld. De techniek achter de foto vind ik minder belangrijk, maar vooral het gevoel dat van de foto uitgaat, het moment dat ze vastlegden, wat ze daarmee willen zeggen … en te kijken of het me raakt en in te leven in wat ik zie. Dat zou zelfs kunnen leiden dat ik opnieuw en anders naar mijn eigen leven, het leven van de ander of het leven an sich ga kijken. En soms is het gewoon puur genieten omdat het mooi is, dat kan natuurlijk ook.

De tentoonstelling bevat persfoto’s van 45 fotografen uit 25 landen en begint een grote wand met een overzicht van alle prijswinnaars vanaf 1955 tot en met die van vorig jaar die een Nederlander won. Het eerste deel begon met de nieuwsitems uit de kranten van de afgelopen tijd en ja, die bestaan uit veel hele schrijnende verhalen die je somber kunnen stemmen en je doen afvragen: waarom doen mensen elkaar zoveel leed aan? Maar als je dan vervolgens een man met een gieter ziet die een groepje zonnebloemen, die tussen het asfalt heen groeien, water geeft dan geeft je dat weer een gevoel van hoop. En ik zou me zo voor kunnen stellen dat dit de man van binnenuit ook heeft bewogen dit te doen. Leven en hoop midden in een situatie van dood en ellende zeg maar. In deze foto, die eigenlijk er heel gewoon uitzag, had daarom een grote schoonheid.

Wat volgde waren bijzondere sportmomenten, natuurfotografie (de nachtopname van de nijlpaard was echt fantastisch, alleen daarom al gaan kijken!) en momenten uit het leven van alledag uit verschillende uithoeken van de wereld die een rijke cultuur en warme mensen lieten zien. De man die zijn gezicht wast met sneeuw omdat de omstandigheden en de afgelegen ligging hem doet teruggrijpen naar de basis en wat voor handen is, de Chinese vrouw die haar geld in haar kous bewaart, de kapper in Cuba, het liefdevol badderen door de mamma van een tweeling met een te klein hoofdje (Zika-virus) en een blij moment tussen 2 hartsvriendinnen die in een kleine beschermde gemeenschap in Rusland leven. Bijzondere momenten die hoewel ver van mijn bed, ook dichtbij voelen omdat het menselijke gevoelens oproept die universeel zijn zoals kind zijn, verdriet, liefde van ouders naar kinderen en vriend(in) zijn.

Naast foto’s waren er ook nog de winnende inzendingen (korte docu’s) te bekijken van de ‘The story telling contest’ (wedstrijd verhalen vertellen). Al met al is er veel te zien en je hebt nog t/m 9 juli voordat de tentoonstelling weer vertrekt naar een andere plek op de wereld.

Good to know: naast diverse andere sponsoren wordt deze tentoonstelling in Amsterdam gesponsord door Delta Lloyd. Met deze avondopenstelling heeft sponsor/fundraiser Delta Lloyd een bedrag van € 4.000,00 opgehaald, dit bedrag komt geheel ten goede aan de masterclasses van Stichting World Press Photo. Deze masterclasses zijn onderdeel van haar onderwijsprogramma en zijn bedoeld om nieuw talent te ontwikkelen en diversiteit in visuele journalistiek te vergroten.

Liefs Nita Klingers

De World Press Photo tentoonstelling is nog t/m 9 juli 2017 te zien in de Nieuwe Kerk, klik hier voor meer info.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: