Communicatie en autisme door Saskia Buma

Graag laat ik jullie kennis maken met Saskia Buma, zij was destijds één van de grondlegster van Stichting Mama Vita en ik heb diverse cursussen bij haar gevolgd. Veel, heel veel heb ik van haar geleerd en dat heeft mij een basis gegeven hoe om te gaan met mijn zoon Antonio (met autisme). Na Mama Vita heeft zij haar eigen pad vervolgd, in deze gastblog vertelt zij wat meer over zichzelf en de cursussen die zij geeft.

Gastblog van Saskia Buma:

Vrijheid is een belangrijke waarde voor mij. Vrij om te reizen en mijn eigen tijd in te delen. Op mijn 21ste kon ik aan de slag bij KLM als stewardess en daar heb ik veel gezien van de wereld en ook veel geleerd over mensen. Verschillende culturen en hun gewoonten en ook iedere keer andere collega’s waarmee ik op reis ging. De schoonheid van de wereld en ook de verschrikkelijke hitte in India. De prachtige kleuren van de natuur in Zuid-Afrika en de blauwe zee op de Malediven. Heel veel leuke en lieve collega’s waarmee ik op avontuur ging als we op de locaties kwamen waar de KLM ons bracht. Wat me het meest intrigeerde toen was dat een eerste indruk helemaal niets zei over de persoon in kwestie.

Autisme kwam in mijn leven toen ik moeder werd van twee zonen en achteraf dus al toen mijn toenmalige man in mijn leven kwam, alleen herkende ik dat helemaal niet. Hij was een Engelsman die zich kon verschuilen achter het niet begrijpen van de Nederlandse taal….en autisme was een fenomeen waar ik vaag van gehoord had.

Toen mijn oudste zoon 6 was kreeg hij de diagnose en mijn jongste zoon toen hij 2 jaar oud was. Ik was toen ook net aan het scheiden en had heel veel op mijn bordje liggen. Al jaren was ik veel thuis omdat het allemaal zo moeizaam ging en ik was extreem moe. Doordat ik ging scheiden kreeg ik een coach die mijn broer me toen aanraadde, het was een NLP coach. NLP gaat over communicatie en onbewuste processen. Jeetje, wat was dat een eyeopener en al gauw ging ik practitioner NLP doen gevolgd door de master en coaching en leiderschap. De enorme wake up call over mezelf en alle onbewuste patronen en het inzetten van alle tools die NLP me gaf heeft ervoor gezorgd dat ik als alleenstaande moeder staande bleef in de enorme uitdaging die het opvoeden van mijn zonen me bracht. Het gaf me de mogelijkheid te onderzoeken wat ik in huis had en hoe ik mijn kinderen kon helpen in hun ontwikkeling.

*Wanneer ouders getraind zijn om beter te communiceren met hun autistische kind en het beter te leren begrijpen, verbetert het gedrag van autistische kinderen. 

*Dit blijkt uit een onderzoek dat in 2016 is gepubliceerd in The Lancet Journal. Zes jaar nadat de ouders waren getraind om hun kind beter te begrijpen, bleek dat deze therapie het gedrag van de kinderen die zwaar autistisch zijn en/of niet in staat om te spreken of te reageren verbeterd had. 

Er komt weer steeds meer vrijheid terug in mijn leven. Mijn oudste zoon studeert nu Chemie aan de Hogeschool van Leiden en woont op een studentenkamer. Mijn jongste zoon is creatief en verzorgt lezingen met mij samen en gaat niet naar school door zijn enorme prikkelgevoeligheid. Bij hem bewandelen we een heel ander pad dan de regulier paden. Zonder mijn eigen aanpassingen in communicatie was het vast heel anders gegaan, het heeft mij en mijn kinderen heel veel opgeleverd.

Op basis van mijn ervaringen en opleidingen geef ik nu trainingen voor autisme vriendelijke coaches. Dit doe ik samen met de autisme academie in o.a. Enschede, Zwolle, Utrecht, Rotterdam en Alkmaar. Het is een geaccrediteerde opleiding voor zorgprofessionals, leerkrachten en ouders. Dit kan vaak uit het PGB betaald worden door gemeenten. Ook verzorgen we trainingen op maat of incompany.

Wil je meer weten kijk dan even op onze site: http://www.autismeacademie.nl/ of kijk op mijn site: http://www.autisme-specialist.nl/

Saskia Buma

* bron: http://www.nu.nl/gezondheid/4341336/gedrag-autistische-kinderen-verbetert-interactie-met-ouders.html

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: