Garnalenfabriek Klaas Puul + recept

Op 29 juni 2017 was ik bij de 1e steenlegging van de grootste garnalenfabriek van Nederland, deze wordt gerealiseerd door Klaas Puul B.V. uit, hoe kan het ook anders, Volendam. De nieuwbouw komt op een plaats waar eerst de voormalige NZH-remise was gevestigd en wordt in 2018 opgeleverd.

Misschien heb je de producten van Klaas Puul wel eens in de supermarkt zien liggen: fruits-de-mer, rivierkreeft, gerookte zalm én natuurlijk garnalen. Mocht dit niet zo zijn dan heb je vast wel eens een portie garnalen gekocht bij een Volendamse Vishandel-kraam. Gegarandeerd 100% Klaas Puul!

Volendammers staan bekend om hun “niet lullen-maar poetsen en dit geval pellen”-mentaliteit. Hard werken is hen niet vreemd. Halverwege de vorige eeuw is Evert Mooijer begonnen met zijn garnalenbedrijf in een garage in Volendam. Hij heeft dit bedrijf naar zijn vader, die een viswinkel had in de Frederik Hendrikstraat in Amsterdam, vernoemd: Klaas Puul. Omdat er veel dezelfde achternamen zijn in Volendam is het normaal om mensen een bijnaam te geven, Klaas Mooijer werd Puul genoemd omdat zijn vader een eendenfokkerij had. Dit bedrijf is uitgegroeid tot een gerenommeerde onderneming met in 2017 vestigingen in binnen- en buitenland, ca. 3.500 medewerkers en een omzet van circa 200 miljoen euro.

De eerste steenlegging werd verricht door de kleinkinderen van Evert Mooijer. Klaas Puul heeft sinds de zomer van 2016 een nieuwe eigenaar. Investeringsmaatschappij H2 Equity Partners nam vorig jaar een meerderheidsbelang in de garnalenverwerker. De overige aandelen zijn in handen van de oprichters van het bedrijf, de familie Mooijer, en het management.

Na de steenlegging, champagne en enkele speeches wandelden de gasten naar Art Hotel Spaander waar zij (en deze heel erg van garnalen-houdende blogger dus ook!) werden verblijd met een seafood barbecue… tijdens deze wandeling raakte ik in gesprek met de mevrouw Mooijer, vrouw van… zij is vanaf het prille begin betrokken geweest bij Klaas Puul, een eigen bedrijf is altijd hard werken, heel hard werken en het werk houdt nooit op… maar supertrots is zij dat de kleinkinderen de eerste steen mochten leggen…

Klaas Puul creëert zo veertig nieuwe banen in Volendam, bovenop de 250 die er nu al werken. “Het is de bedoeling dat een deel hiervan worden ingevuld door een kwetsbare groep uit de samenleving. Wij gaan dit in overleg met de Gemeente Volendam doen”, vertelt CEO Sander van der Berg.

Goed bezig dus daar in Volendam 😉 ik kan niet wachten totdat de fabriek af is en ik als nieuwsgierige blogger een keertje om een hoekje mag kijken! Wordt vervolgd…

Liefs Sandra

Een heerlijk garnalenrecept mag natuurlijk niet ontbreken onder deze blog. Het recept van de foto in de header is helaas niet in mijn bezit. Gelukkig kan ik putten uit de oneindige voorraad recepten van Hanneke de Jonge van Culinea, deze komt hier ook uit: Spaghetti met Oosterse kip en garnalen.

 

Klik hier voor het recept!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: