In de bakkerij bij Leon + ACTIE (afgelopen)

Gaaaaaaap, 03.30 uur, mijn wekker gaat. Ik ga een kijkje nemen bij mijn “kleine” neefje Leon Tuyn, hij is werkzaam bij bakkerij Lex Brakenhoff in Assendelft. Leon, 18 jaar en bijna 2 meter lang, is 2 jaar terug begonnen bij Lex. Destijds in opleiding bij het ROC Amsterdam en hij liep het eerste half jaar 2 en daarna 4 dagen stage in de bakkerij. Hier heeft hij de fijne kneepjes van het bakkersvak geleerd en hij heeft net zijn diploma zelfstandig werkend broodbakker in de pocket.

Vijf dagen in de week om 00.00 uur begint Leon’s werknacht, op vrijdag zelfs om 22.00 uur. Op het moment dat de meeste van ons nog op 1 oor liggen dan werken Leon, Lex en andere collega’s zich in het zweet om de volgende dag de bakkerij weer gevuld te hebben met diverse croissants, bollen en broden. You name it en bij Lex Brakenhoff wordt het gebakken.. en elke dag vers!

Er gaat een wereld voor mij open in de bakkerij: allerhande apparaten om deeg te maken, te kneden, te wegen, te doseren, te rijzen en te bakken staan opgesteld. Geen idee dat dit soort apparaten allemaal gebruikt wordt om te bakken. Met een jeugdig gemak en een kwinkslag richting zijn collega’s beweegt Leon zich door de bakkerij. Niet alleen bakkend voor de bakkerswinkel maar ook voor restaurants, bejaardenhuizen, kinderdagverblijven en zelfs voor anders winkels.

In eerste instantie wilde Leon marinier worden. Doordat hij werd uitgeloot bij deze opleiding, heeft hij gekozen voor een bakkersopleiding. In het kader van: je moet toch wat… en die keuze heeft heel goed uitgepakt… want dat Leon talent heeft om te bakken blijkt wel uit zijn deelnames aan de Jeugdvakwedstrijden. Doel van deze wedstrijden is de deelnemers in competitieverband uit te dagen hun vakbekwaamheid te meten met die van anderen. Leon is in 2016 eerste in zijn regio geworden in de klasse uitvoerend broodbakker en bij de landelijke wedstrijd in Wageningen werd hij tweede. In 2017 werd hij regionaal eerste in de klasse Zelfstandig werkend broodbakker, landelijk is hij toen derde geworden. En dit talent wordt gekoesterd, bakkerij Lex Brakenhoff heeft Leon onlangs een jaarcontract aangeboden!

In overheerlijk gezelschap van 2 croissants en een duivenkater verlaat ik de bakkerij. Ja, mijn “neefje” heeft zich ontwikkeld tot een grote neef die een mooi vak beoefend, daar kun je als tante alleen maar trots op zijn!

Liefs Sandra

Van Bakkerij Lex Brakenhoff mag ik een duivekater en een gesigneerd duivekaterboek verloten! De winnaar mag deze typisch Zaanse lekkernij en het boek ophalen bij Bakkerij Lex Brakenhoff, Dorpsstraat 1054 te Assendelft. Hoe doe je mee? Like de facebookpagina van MeerdanSandra en laat een leuke reactie onder deze blog achter en wie weet zit jij binnenkort ook te smikkelen van een lekkere plak duivekater…

Bij het invullen van je mailadres wordt je automatisch lid van de nieuwsbrief van MeerdanSandra, je kunt dit te allen tijde weer opzeggen. Deze actie duurt t/m 16 juli 2017, daarna krijgt de winnaar persoonlijk bericht (dus laat een geldig mailadres achter!) en zal op Facebook worden vermeld. Gefeliciteerd Nita Klingers! Jij bent de winnaar van deze overheerlijke duivekater + boek. Eet smakelijk!

8 Comments on In de bakkerij bij Leon + ACTIE (afgelopen)

 1. Nita Klingers // 5 juli 2017 at 17:43 // Beantwoorden

  Ik doe mee, ik doe mee, ik doe mee! I looooooove duyvekater! En nu ik weet dat ie in de nachtelijke uurtjes (zo knap!) is gemaakt, ga ik er nog meer en bewust genieten.

 2. Ik doe niet mee hoor.
  Vind je blog errug leuk !
  Weet nog dat Leon niet zo goed wist wat hij in t begin op de school moest !

 3. Oh, heerlijk duivekater, helemaal van een echte bakker…
  Leuk dat Leon zo helemaal op zijn plek is. Geweldig

 4. Respect voor alle bakkers!!

 5. Henriette Esselink // 9 juli 2017 at 22:01 // Beantwoorden

  Ben heel benieuwd hoe dat smaakt, tot nu toe alleen ervaring met katers van de alcohol of van die aaibare beestjes. Op weg naar o z strand bij Wijk aan Zee kom ik er graag 1 halen om te proberen. Respect voor al dit nachtelijk werk! Mooi vak.

 6. Jajaa duivenkaters van Brakenhof zijn ECHT tof!

 7. Mijn commentaar over de heerlijk Duivenkater van bakkerij Brakenhoff heb ik per ongeluk aan het e-mailadres van Sandra gestuurd. Ik heb helaas mijn toverstaf al opgeborgen en kan op dit moment mijn uitgebreide commentaar over Leon en de Duivenkater niet naar Sandra’s blog laten verschijnselen, zoals Harry Potter dat zou doen.
  Dat de Duivekater heerlijk is? Daar is geen twijfel aan. Sterker nog! Ik weet het uit ervaring!

 8. Ik hoef niet te schrijven dat de Duivekater heerlijk is. Ik weet het n.l. Zeker. Ik heb hem geproefd . Vooraf heeft Leon me enthousiast verteld hoe leuk het vak is en hoe speciaal de Duivekater is. En…? Hij heeft gelijk … voortreffelijk!!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: