Tajine met kefta en ei

Van Kitchen en More heb ik deze onwijs leuke tajine ontvangen om te testen. Tajines hebben mij altijd geïntrigeerd, door hun mooie vorm en aparte manier van koken. Nu heeft deze blikvanger een tijdje in mijn keuken staan te pronken maar er moet natuurlijk wel mee gekookt worden 😉

Ik kwam erachter dat ik eigenlijk helemaal niet zo goed weet hoe zo’n tajine “werkt”. Ik dacht dat je deze alleen in de oven kon gebruiken maar er zijn ook tajines die op het gas kunnen. Niet recht op de brander maar dan op zo’n vlamverdeler of op heeeeeeel laag gas!

“Mijn” tajine wil ik gaan uitproberen op het gas. Voordat ik ‘m ga gebruiken leg ik de tajine eerst 24 uur in het water zodat de kans op scheuren minimaal wordt. Het zal je toch gebeuren! Het is sowieso verstandig om niet al te grote temperatuurverschillen op de tajine toe te passen. Dus geen koude tajine op heet gas (mocht je deze uit de koeling halen). Ook is het niet handig om een warme tajine op een koud aanrecht te zetten of onder de koude kraan te houden (ik zeg: krakkkkk).

Waar komt de tajine eigenlijk vandaan?

Een tajine is een traditionele Marokkaanse aardewerken stoofpot. De tajine komt oorspronkelijk bij de Nomaden uit Noord-Afrika en het Midden Oosten vandaan. Deze Nomaden trokken van gebied naar gebied en hadden natuurlijk geen keuken achter hun kameel hangen. Zij waren genoodzaakt om éénpansgerechten te maken en dit deden zij in de tajine.

Dankzij de kegelvormige vorm condenseert bijna alle stoom tegen het deksel en druipt weer op het gerecht. Hierdoor hoeft er nauwelijks vet toegevoegd te worden, de ingrediënten koken i n hun eigen kookvocht.

Speur, neus en spit, ja hoor, op deze site heb ik een lekker recept gevonden op en ga deze uitproberen, het is kefta met ei geworden (wish me luck!)

Ingrediënten

 • 500 gram rundergehakt
 • 1 bosje peterselie
 • 1 bosje koriander
 • 1 blik tomatenblokjes
 • 1 ui
 • gemalen komijn
 • zout
 • peper
 • paprikapoeder
 • gemalen gember
 • paneermeel
 • 6eieren
 • Ras el hanout

Bereiding:

Neem de helft van de peterselie en koriander. Snijd dit zo fijn mogelijk en meng dit met het gehakt. Voeg koriander, peper, zout, gemalen gember en paprikapoeder toe aan het gehakt. Je kunt ook een beetje ras el hanout toevoegen (aanrader wat mij betreft, heerlijke smaak!) Kneed het gehakt nu terwijl je wat paneermeel toevoegt.

Verwarm wat olie in de tajine. Terwijl de olie warm wordt maak je balletjes van het gehakt en snijd je de ui fijn. Leg deze in de tajine. Wanneer de balletjes gehakt van alle kanten bruin zijn kun je de tomaten toevoegen en een klein laagje water.

Nu kun je de rest van de peterselie, koriander en de andere kruiden toevoegen aan de tajine. Zorg ervoor dat alles goed doorgeroerd is. Zet de deksel op de tajine en zet het vuur laag. Laat je tajine zo’n 20 minuten sudderen.

Na 20 minuten breek je de eieren boven op het gehakt. Voeg ook wat peper en zout naar smaak toe.

Laat alles nog eens 15 minuten sudderen, met de deksel erop.

Je tajine met kefta en ei is nu klaar! Serveer je gerecht met vers brood en een frisse salade.

Wij hebben heerlijk gesmuld en gaan deze tajine en dit recept zeker vaker gebruiken!

Liefs Sandra

2 Comments on Tajine met kefta en ei

 1. Mm mm klinkt goed!!
  Ook ik heb er een als kastvulling….nu een rede om is tevoorschijn te halen!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: