Auuuuu, zonverbrand en dan?

Helaas, helaas, hier spreekt de ervaringsdeskundige…. Ook ik heb regelmatig te lang of niet goed beschermd in de zon gelegen, gezeten, gezwommen of gedanst (oh ja, Pinkpop 2000, ik heb geloof ik nog 2 weken licht gegeven… maar even terug naar het verhaal…) In tegenstelling tot mijn man en jongste dochter, die bij elke zonnestraal nog een tikkie donkerbruiner worden, ben ik “gezegend” met een huid in de schakering van wit tot donkerrood en alle kleur roze en rood daar tussen in. Nu ik richting 50 ga, heb ik het idee van “lekker bruin terug komen van vakantie” ook maar laten varen 🙂  het was een harde en vooral pijnlijke les want ’s avonds in bed liggen met een verbrande rug, schouders en halve borstpartij… geloof mij… daar word je niet vrolijk van…

Maar wat moet je doen als je dan toch ongeveer “couleur de kreeft” hebt?

Ten eerste moet je gelijk de oorzaak van het probleem aanpakken: ga direct uit de zon! Drink daarnaast veel water om uitdroging tegen te gaan. Om je lichaam te verkoelen kun je een koud bad nemen (zonder badproducten). Dep je huid vervolgens droog in plaats van te wrijven. Vermijd vettige crèmes, want die kunnen ervoor zorgen dat de huid niet kan koelen, waardoor de verbranding alleen maar erger wordt. Breng liever een verzorgende aftersun aan op de verbrande huid en blijf uit de hitte en zon.

Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de werking van huismiddeltjes zoals yoghurt, karnemelk, komkommer en rauwe aardappel, maar je kunt ze proberen om tijdelijk je huid af te koelen.

Na een paar dagen ga je vanzelf vervellen, daar is helaas niks tegen te doen. Dit hoort bij het herstelproces van je huid. Blijf uit de zon zo lang de huid rood is, na een dag of drie mag je huid weer in het zonnetje.

Oh jee, ik zie blaren, en nu?

Als je heel erg verbrand bent, kun je last krijgen van zwellingen, blaren en in het ernstigste geval zelfs van koorts, hoofdpijn, misselijkheid en hartkloppingen. Uiteraard moet je ook dan meteen uit de zon gaan en de huid koelen onder een lauwe douche. Laat eventuele blaren heel, want als ze opengaan kan er een infectie ontstaan. Meestal helen ze vanzelf. Gebruik indien nodig een pijnstiller tegen de pijn. Blijf zeker een week uit de zon, zodat de huid zich kan herstellen.

Raadpleeg de huisarts als je veel blaren hebt, als een groot deel van de huid gezwollen is of als je te maken krijgt met de eerder genoemde ziekteverschijnselen, zoals koorts, koude rillingen, braken, misselijkheid, hoofdpijn of hartkloppingen.

Maar nog veel beter is om deze zonnetips op te volgen (ja echt!), dat bespaart veel ellende en gebroken nachten 😉

  • Smeer jezelf regelmatig in, zeker na het zwemmen. Anti-zonnebrandmiddelen beschermen de huid slechts tijdelijk. De beschermingsduur van anti-zonnebrandmiddelen is afhankelijk van de gekozen beschermingsfactor, het huidtype en de zonkracht.
  • Blijf in de schaduw tussen 12.00 en 15.00 uur. In Zuid-Europa houden ze niet voor niets een siësta 💡
  • Draag in de volle zon een pet of zonnehoed, kleding en een goede zonnebril met UV-werende glazen.

Ennuh, geniet van deze zomer, ik duik nog even onder de parasol (bij zonneschijn mij beste vriend ♥)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: