Meer over…Fien De Meulder + actie (afgelopen)

Het boek “Een redelijk gelukkig huwelijk” heeft mij een paar zeer vermakelijke leesuurtjes bezorgd (lees hier mijn recensie). Na mijn recensie reageerde schrijfster Fien De Meulder zo leuk dat ik de stoute schoenen heb aangetrokken en haar een paar vragen heb toegestuurd om haar ietsje beter te leren kennen 🙂

Wie is Fien De Meulder? Verliefd, verloofd, getrouwd, kids, huisdieren, wij willen aaaaallles weten!

Ik ben getrouwd met een Schotse man. We hebben drie kinderen en twee katten.

Wanneer ben je begonnen met schrijven en de grote is vraag is natuurlijk waarom?

Ik heb altijd geschreven voor mezelf, maar ben aan dit boek begonnen in 2011. Ik was thuis met de kinderen en ik had het gevoel dat ik iets te zeggen had, maar ik wilde nog niet buitenshuis gaan werken. Ik wilde schrijven over de dingen waar niemand over wil spreken. We hebben allemaal verlangens, een lichaam, het leven gaat niet altijd perfect. Mannen en vrouwen leven met torenhoge verwachtingen van zichzelf en van hun partner. Ik zag dat in mijn omgeving en wilde daarmee aan de slag.

Is je boek “Een redelijk gelukkig huwelijk” autobiografisch?

Nee. Het is een erg persoonlijk en authentiek boek, over thema’s waar ik mee bezig was en waar ik mijn vrienden mee zag worstelen. Het verhaal speelt zich af in een omgeving die ik ken, maar de personages heb ik verzonnen en de verhaallijn ook. Als ik mijn eigen leven te grabbel wou gooien, had ik wel een autobiografie geschreven. Die zou veel saaier geweest zijn, vrees ik. “En toen zat ze zes uur stil om te schrijven.” Dat werkt niet even goed.

Mocht je boek ooit verfilmd worden, wie vertolkt de rol van Pianoman?

Leuke vraag! Daar heb ik nog niet over nagedacht. Het mag zeker niemand te conventioneel knap of te jong zijn. Dus als ik nu iemand noem, dan beledig ik al direct iemand. Misschien kleef ik er beter geen gezicht of naam aan vast, dan kan elke lezer hem voor zichzelf fantaseren.

Ben je naast schrijver ook een lezer? Zo ja, wat voor boeken/schrijvers lees je graag en waarom?

Ik ben een verwoed lezer, ja. Ik lees vooral in het Engels. Ik probeer nu een beetje van mijn achterstand in het Nederlands goed te maken. Ik lees heel breed: fictie, non-fictie, geschiedenis, taalkunde, filosofie, … Ik lees vooral graag schrijvers die de lezer een beetje aan het werk zetten.

Schrijf je full-time, oh ja en wat moeten wij ons daar bij voorstellen? Werkkamer of ga je op pad? Of gewoon aan de keukentafel? Vertel, vertel?

Ik schrijf full-time. Toch zit ik niet de hele tijd aan de computer. Ik heb met mijn drie kinderen veel bezigheden die me van mijn schrijftafel weghouden, maar in mijn hoofd ben ik meestal een probleem aan het ontleden en het gebeurt dat ik tijdens het koken of in het park mijn notitieboekje grijp en snel een paar ideeën noteer. Ik probeer elke dag enkele uren vrij te houden om die ideeën dan verder uit te werken en in taal te gieten.

Een Redelijk Gelukkig Huwelijk heb ik vooral aan onze eettafel geschreven. Soms ga ik ook op schrijfweekend. Dan sluit ik me enkele dagen op aan de zee of op het platteland. Sinds kort heb ik een heuse schrijftafel thuis, dus hopelijk zal ik nu nog meer tijd vinden om te schrijven.

Bedenk je de hele verhaallijn van tevoren of laat je het verhaal zelf zijn beloop nemen?

Dat is een proces. Ik begin met een verhaallijn, maar tijdens het schrijven verandert die. Ik werk altijd aan kleine stukjes, en niet in volgorde. Van buitenaf lijkt het chaos, maar voor mij werkt het.

Wat zijn de plannen voor de toekomst? Ben je al met iets bezig?

Ik ben bezig aan een tweede boek. Ik kan daar nog niets over vertellen omdat ik zelf nog helemaal niet zeker ben waar het naartoe gaat.

En dan nu, even een snel rondje kort door de bocht 🙂

Disclaimer: ik ben een zoeker, dus al deze antwoorden veranderen regelmatig. Soms van uur tot uur.

Favoriete muziek?

Alexandre Tharaud die Scarlatti speelt, en vooral Sonate K481 in Fa klein.

Favoriete boek?

The Instructions, door Adam Levin.

Favoriete vakantieland?

Griekenland

Favoriete gerecht?

Brood met kaas.

Bijna niemand weet dat….

… er is een reden waarom bijna niemand dat weet.

Wat wilde je vroeger worden?

Wiskundige.

Wat is je grootste droom?

Dat ik nog veel boeken mag schrijven en dat die ook gelezen worden.

Ik word blij van?

Zon.

Guilty pleasure (mag van alles zijn)

Dansen op Mr. Boombastic, van Shaggy. Zo fout.

Favoriete quote?

“It is not the critic who counts; not the man who points out how the strong man stumbles, or where the doer of deeds could have done them better. The credit belongs to the man who is actually in the arena, whose face is marred by dust and sweat and blood; who strives valiantly; who errs, who comes short again and again, because there is no effort without error and shortcoming; but who does actually strive to do the deeds; who knows great enthusiasms, the great devotions; who spends himself in a worthy cause; who at the best knows in the end the triumph of high achievement, and who at the worst, if he fails, at least fails while daring greatly, so that his place shall never be with those cold and timid souls who neither know victory nor defeat.” – Theodore Roosevelt

© Foto Koen Broos

Bedankt voor je openhartigheid Fien!

MeerdanSandra mag 3 exemplaren van “Een redelijk gelukkig huwelijk” verloten!

Wat moet je hier voor doen? Like de Facebookpagina van MeerdanSandra (wordt gecheckt, mocht je geen facebook hebben, vermeld dit dan in de reactie) en laat een reactie hieronder achter op de vraag: Waarom zou jij dit boek willen lezen?

Bij het invullen van je mailadres wordt je automatisch lid van de nieuwsbrief van MeerdanSandra, je kunt dit te allen tijde weer opzeggen. Deze actie duurt t/m 10 september 2017, daarna krijgt de winnaar persoonlijk bericht (dus laat een geldig mailadres achter!) en zal op Facebook worden vermeld. De winnaars zijn: Cindy Pannekoeke, Janny Ligthart en Joke Broersen, gefeliciteerd en veel leesplezier toegewenst!

14 Comments on Meer over…Fien De Meulder + actie (afgelopen)

 1. Lijkt me een hele leuke afwisseling na al die thrillers die ik de laatste tijd gelezen heb. Daarom loot ik graag mee.

 2. Van de hand van een schrijfster die zo’n quote (wauw)en zo’n guilty pleasure (helemaal niet fout!) kiest, zou ik graag een boek lezen. Interessante geest … dat kan niet anders dan een interessant boek opleveren.

 3. Deze enthousiaste reactie doet mij besluiten om eindelijk weer eens een goed boek te lezen. Helaas kan ik me dit niet meer veroorloven sinds mijn man is overleden en dus het inkomen bijna gehalveerd. Ik hoop op een exemplaar.

 4. Anbette overvoorde // 31 augustus 2017 at 15:31 // Beantwoorden

  Superleuk.. Deze lijkt mij wel mooi, dus ja.. Ik doe graag mee.

 5. Caroline Kuiper // 31 augustus 2017 at 15:46 // Beantwoorden

  Waarom zou ik dat boek graag willen lezen, ten eerste omdat ik heel erg fan ben van Vlaamse auteurs, geweldige uitdrukkingen hebben de Belgen. Ja een gelukkig huwelijk, ik ben natuurlijk al heeeeeel lang getrouwd, maar heeft niet iedereen zoiets van, was dit het nou en dat het gras altijd groener lijkt bij de buren? Het lijkt me een heerlijk boek om wat ontspannen uutjes mee te beleven enne… fijn dat het geen autobiografie geworden is want idd, een auteur die schrijft dat ze zes uur achter haar laptop zit, met eventueel een broosje kaas, is niet echt heel spannend 😉

 6. Jij weet met het vraag-en antwoordspel de nieuwsgierigheid behoorlijk op te wekken. Naar schrijfster én boek. Ik ben wel toe aan een boek over “een redelijk gelukkig huwelijk”. Dus ik doe zeer graag mee met deze actie.

 7. Leuke actie! Het lijkt me een leuk boek, dus ik loot graag mee

 8. Cindy Pannekoeke // 31 augustus 2017 at 16:46 // Beantwoorden

  altijd leuk om nieuwe schrijvers of -sters te ontdekken. Op goed geluk

 9. Silvia van Elzelingen // 1 september 2017 at 00:17 // Beantwoorden

  Leuke afwisseling voor de thrillers die ik meestal lees. En leuk om wat breder georiënteerd te gaan lezen.

 10. Ik ben nu wel nieuwsgierig geworden naar dit boek……moet het eerst echt lezen om er een goed beeld van te krijgen denk ik…Dus vandaar dat ik een gokje waag door mee te doen…….

 11. Lijkt me een erg leuk boek! Ik doe graag mee (heb helaas geen fb)

 12. Ik ben dol op lezen en door jou dit boek

 13. Je recensie was al heel grappig, met die afkortingen. Als dat de trend is van het boek…ja, heerlijk. En…leuk interview Sandra. Zou ik graag willen lezen.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: