4.48 Psychose – Het Zoeklicht Collectief

Afgelopen vrijdagavond 1 september was ik uitgenodigd voor de première van 4.48 Psychose. Dit is het eerste stuk van Het Zoeklicht Collectief, bestaande uit (oud)leerlingen van Theaterschool De Trap waaronder mijn vriendin Linda van Pesch-van Ginneken. Na alle verhalen over de voorbereidingen was ik heel benieuwd hoe ik deze bijzondere voorstelling zou ervaren.

Waar gaat 4.48 Psychose over?

4.48 Psychose van Sarah Kane gaat over iemand die in een Psychose zit en besloten heeft om op 4:48 uur haar leven te beëindigen. De oorspronkelijke theatertekst is geschreven als één lange monoloog, er staat nergens wie er aan het woord is en of dit een man of een vrouw is. Vaak wordt het stuk daarom als monoloog opgevoerd en ook heel vaak door een vrouw. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het feit dat de schrijfster van het stuk daadwerkelijk zelfmoord heeft gepleegd en het in de toneelwereld persoonlijk wordt gerelateerd aan Sarah Kane zelf.

Als monoloog is het stuk vaak uiterst verwarrend omdat alle stemmen in het hoofd door één persoon worden neergezet. Daarnaast is zelfdoding een omstreden onderwerp in onze maatschappij. De mensen die dit gedaan hebben worden dan ook vaak “gek”, “egoïstisch” en “kiezen voor de makkelijkste weg” genoemd. Er zijn echter in het hoofd van mensen die in een depressie of psychose zitten veel meer dingen aan de hand dan alleen maar “gekte”. En dat zijn dingen die wij allemaal in min of meerdere mate kennen. Zoals het gevoel van eenzaamheid, verlatenheid, geschaad vertrouwen en stemmen in je hoofd die je naar beneden praten.

In de versie van Het Zoeklicht Collectief worden alle “stemmen in het hoofd” fysiek vertolkt door andere acteurs. Zo is er de sterke Autonome Ik, de verteller van het verhaal die laat zien wat er in haar hoofd gebeurde. Er is een Patiënt, maar er is ook een acteur die het Lichaam van de Patiënt speelt, want hoofd en lichaam zijn ook niet met elkaar in balans. Er zijn Kleine Mezelfjes, dat zijn de vervelende stemmetjes in je hoofd waarvan er steeds meer komen hoe slechter het met de gezondheid van de Patiënt gaat. Er zijn Duistere Figuren en is er een Wijze die de regels die ons zijn opgelegd vanuit religie of ouders vertegenwoordigt. En dan hebben we nog de Doctoren waarvan de Patiënt het gevoel heeft dat ze haar niet serieus nemen en haar maar willen volproppen met pillen. Behalve die ene Aardige Dokter.

Recensie: De zeer intense manier van spelen van de aparte stemmen gaven mij een duidelijk beeld van de warboel in het hoofd van iemand met een depressie. Bij tijd en wijle was het over the top, zeer absurdistisch en buiten de lijntjes waardoor ik als toeschouwer continue geboeid bleef kijken. Dit deed zeker geen afbreuk aan de boodschap van het stuk maar versterkte het juist! Voor mij een eerste kennismaking met dit “soort” toneelspel, ik ben heel benieuwd naar de voortzetting van het Collectief!

Liefs Sandra

Wil je ook eens buiten de lijntjes kleuren en iets anders zien? Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar voor 8 september 20:30 uur, 9 september 20:30 uur en 10 september 14:00 uur. Op 10 september is er na afloop van de voorstelling een nagesprek met een gespreksleider. De voorstellingen worden gespeeld op Theaterschool De Trap, Zeeburgerdijk 54 Amsterdam.

Reserveren gaat als volgt:
Stuur een mail naar susanne-broekhuijs@tomaatnet.nl. Vermeld daarin duidelijk je naam, de datum waarop je wilt komen en met hoeveel mensen. De kaarten kosten EUR 12,50 per stuk. Wanneer je het bedrag hebt overgemaakt op rekeningnummer NL20 RABO 0141428023 t.n.v. Broekhuijs- Boekingen en Evenementen, dan krijg je een bevestiging. Dit is tevens je toegangsbewijs. Mocht de voorstelling toevallig net uitverkocht zijn, dan krijg je daarvan bericht en vanzelfsprekend direct je geld teruggestort. Meer informatie staat op de Facebookpagina!

Foto’s © Neeltje Knaap

2 Comments on 4.48 Psychose – Het Zoeklicht Collectief

  1. Lijkt me heel interessant. Heb meteen een kaartje besteld. Bedankt voor je recentie. Weer eens iets anders dan de geijkte stukken in de bekende theaters en betaalbaar. Groetjes, Joke

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: