De roep van de zee – Erika Swyler

Het boek “De roep van de Zee” van Erika Swyler heb ik gewonnen en heeft een tijdje bij mij op de boekenplank liggen lonken. Waar gaat het boek over?

Aan de kust van Long Island woont Simon Watson, in een huis dat langzaam van de kliffen dreigt te brokkelen. Het lukt hem nauwelijks om met zijn bescheiden bibliothecarisinkomen het hoofd boven water te houden. Simons ouders zijn overleden, zijn moeder verdronk in de zee waar hun huis over uitkeek. Zijn zus vertrok jaren geleden om zich bij een reizend circus te voegen.

Dan krijgt Simon een oud boek in handen - een logboek van de eigenaar van een reizend festival, eind achttiende eeuw. Een antiquair heeft Simon het boek toegestuurd, omdat het is gesigneerd met de naam van zijn grootmoeder, Verona Bonn. Simon probeert zijn familiegeschiedenis hiermee te ontrafelen, een familie waarin alle vrouwen op jonge leeftijd blijken te zijn verdronken...

Recensie:
De intrigerende cover met het meisje met de prachtige ogen half in het water verleidt mij om dit boek te lezen. Schrijfster Erika Swyler neemt mij mee in het leven van Simon Watson en weet vanaf de eerste zin al een onheilspellende sfeer neer te zetten die het hele boek voortduurt. Nu heeft Simon ook niet het perfecte leven, zijn moeder heeft zichzelf verdronken in zee, zijn huis staat op punt het klif af te vallen en zijn baan staat op de tocht… Nadat hij een oud boek van een antiquair heeft gekregen kronkelt er nog een andere verhaallijn door het boek, nl. van de stomme jongen Amos ten tijde van de 18e eeuw. Ook deze jongeman is niet voor het geluk geboren… de tarotkaarten, een vloek en heel veel degenkrabben geven het verhaal een magisch randje…  totdat aan het einde alle lijntjes uit het heden en verleden samenvallen. Het boek is zeker niet slecht geschreven maar de continue aanwezigheid of dreiging van ellende was voor mij een reden om het boek vaak weg te leggen…

3*** door recensent Sandra Raino

Auteur: Erika Swyler – Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers – 416 pagina’s – Verschenen: november 2016 – ISBN: 9789022960639

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: