Anders Wonen – Marleen Hartog + interview

Graag laat ik jullie kennis maken met schrijfster Marleen Hartog, zij heeft “Anders wonen” geschreven, dit zijn verhalen van paradijsvogels. Mensen die hebben gekozen voor een minder gangbare manier van wonen en leven. Na ontvangst van het boek met mooie boekenlegger, theezakje en origamivogeltje, heel erg leuk en origineel, heb ik Marleen eerst “het hemd van het lijf” gevraagd!

Wie is Marleen Hartog? Verliefd, verloofd, getrouwd, kids, huisdieren, wij willen aaaaallles weten!
Ha, op papier klink het behoorlijk burgerlijk: getrouwd met Bart, een zesjarige zoon en twee poezen: Skittles en Sidekick.

Wanneer ben je begonnen met schrijven en de grote is vraag is natuurlijk waarom?
Als kind vond ik schrijven al geweldig. Opstellen, boekverslagen, korte verhalen: heerlijk. In mijn tienerjaren verschoof dit langzamerhand naar de achtergrond en richtte ik me meer op andere creatieve activiteiten. Toch kwam de liefde voor schrijven weer boven. Boeken schrijven, dat was mijn grote droom. Nadat ik drie jaar lang had geroepen dat ik een boek zou gaan schrijven maar nog geen letter op papier had gezet begon dit lichtelijk gênant te worden. Er zat maar een ding op: ik zette mijn dromen om in actie.

Schrijven geeft me een gevoel van vrijheid. Laat me ontdekken. Zwerven. Het geeft mijn wereld kleur. Schrijven is de voor mij meest passende manier om alles wat ik met de wereld wil delen, alles wat ik ervaar en voel, over te brengen en te verspreiden.

Waarom heb je “Anders wonen – Verhalen van Paradijsvogels” geschreven?
Ik heb dit boek geschreven omdat mijn hart het uitschreeuwde. Uit 462 mogelijke onderwerpen voor mijn derde boek, sprong het idee voor ‘Anders wonen’ het wildste op en neer: een bundel met verhalen over mensen die gekozen hebben voor een minder gangbare manier van wonen en leven.
De drang die ik voelde om dit boek te schrijven kwam voort uit een persoonlijke zoektocht naar wat ik wil in mijn leven. Wat is het wooncomfort dat ik zoek? Wat heb ik nodig in mijn leven? Ik weet dat waarde voor mij niet in een huis zit. Wel in een thuis, maar een thuis bestaat voor mij niet uit een minimaal aantal vierkante meters of een samenvatting van het huidige bouwbesluit.
Ik ervaar dat er een beweging gaande is van mensen die verlangen naar iets anders. Er is een groeiende groep die niet langer klakkeloos mee wil doen aan de ratrace van meer, groter en sneller. Mensen die bewuste keuzes maken over hoe zij willen leven. Ook op woongebied, kijk bijvoorbeeld naar de snelle bloei van de Tiny House-movement in Nederland. Toch weten velen niet waar te starten. Of ze denken dat wat zij willen voor hen onmogelijk is. Dat het niet haalbaar is. Met dit boek wil ik laten zien dat het wél kan. Van de ervaringen van mensen die hun woondroom al hebben waargemaakt kun je zoveel leren. Het kan echt anders!

Je hebt heel verschillende boeken geschreven: “Geboren met een schisis”, “Anders wonen”, “Uit de goot” en een thriller. Welk genre geniet je voorkeur en waarom?
Thrillers! Al van jongs af gaat mijn voorkeur uit naar spannende verhalen. Geen idee waarom precies. (Ha, ik weet ook niet of dat wel wil weten! 😉 Ik begon met het schrijven van een thriller. Tijdens dit proces raakte ik zwanger en bleek dat mijn zoontje net als ik met een schisis ter wereld zou komen. Ik ben mijn gevoelens van me af gaan schrijven en ontdekte dat er heel weinig boeken over dit onderwerp bestonden. Waarom zou ik dat boek niet schrijven? Bovendien kon ik aandoening vanuit twee kanten belichten: als ‘schisiseigenaar’ en als ‘moeder van’. Daarna kwamen de andere twee boeken op dusdanige wijze op mijn pad dat ik niet anders kon dan deze verhalen schrijven. Tussendoor heb ik het manuscript van mijn thriller afgerond en dit boek, genaamd Skoftig, komt in 2018 eindelijk uit!

Ben je naast schrijver ook een lezer? Zo ja, wat voor boeken/schrijvers lees je graag en waarom?
Ja, ik lees graag en het liefs zoveel mogelijk. Je raad het al: mijn voorkeur gaat uit naar thrillers. Daarnaast houd ik van boeken over persoonlijke ontwikkeling, business en mindset. Een greep uit mijn vaatje lievelingsschrijvers: Sophie Hannah, Jussi Adler Olsen, Emily Barr, Tess Gerritsen en Corine Hartman.

Schrijf je fulltime, oh ja en wat moeten wij ons daar bij voorstellen? Werkkamer of ga je op pad? Of gewoon aan de keukentafel? Vertel, vertel?
Ik heb thuis een eigen werkkamer. Mijn vaste werktijd is als mijn zoon op school is. Daarnaast werk ik soms in de avonden en weekenden. Maar het is niet zo dat ik dan altijd aan het schrijven ben. Op ‘Uit de goot’ na breng ik mijn boeken zelf uit. Hier komt veel werk bij kijken, vooral bij de promotie. Van een eerste idee tot en met de boekpromotie is een periode die verloopt in verschillende fases. Wanneer ik in de schrijffase zit dan schrijf ik het liefst elk vrij moment!

En dan nu, even een snel rondje kort door de bocht 🙂

Favoriete muziek?
Heel verschillend, maar vooral Nederlandstalig. Musicalmuziek, Wende Snijders, Stef Bos etc.
Favoriete boek?
Op dit moment: ‘Master your mindset’ van Michael Pilarczyk
Favoriete vakantieland?
Spanje
Favoriete gerecht?
Sushi
Bijna niemand weet dat….
Ik er plezier uithaal om de strijkkralen van mijn zoontje op kleur te sorteren. Heel rustgevend, hoor!
Wat wilde je vroeger worden?
Bibliothecaresse (ja, ik hield toen al van lezen!)
Ik word blij van?
Mijn gezin, reizen en de zon
Guilty pleasure?
Olvarit appel banaan sinaasappel 6+ mnd 😉
Favoriete quote?
‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’ van Pippi Langkous

Bedankt Marleen voor je openhartigheid!

Waar gaat “Anders Wonen” verhalen van Paradijsvogels over?

Een hutje op de hei, een plekje in de natuur. Eenvoudiger leven. Uit de ratrace van méér en sneller. Velen dromen ervan, sommigen zetten daadwerkelijk de stap. In ‘Anders wonen’ vind je tien unieke verhalen van paradijsvogels die kozen voor een minder gangbare manier van wonen en leven.
Stuk voor stuk sloegen zij hun vleugels uit en keken verder dan de verwachtingen van de maatschappij. Zij lieten zich leiden door waarden als eenvoud, rust, aandacht, duurzaamheid en levenskwaliteit.
In een (zelfgebouwde) woonwagen, op een schip of op een afgelegen plekje tussen het groen. In een yurt, een woongemeenschap of in een Tiny House. De avonturiers vertellen waarom zij voor hun alternatieve woonplek kozen. Wat was de drijfveer, hoe hebben ze dit aangepakt en wat heeft het hen gebracht?

Recensie:

Bijzonder leuk boek over mensen die de innerlijke drang hebben om zich buiten de gebaande paden van het “normale” leven te begeven. Schrijfster Marleen Hartog heeft verschillende mensen gesproken en hun verhalen, drijfveren, emoties, drang en idealen bijzonder mooi en inspirerend beschreven. Per hoofdstuk wordt het verhaal van een “paradijsvogel” op een eerlijke manier (ja, soms is wonen in een tipi niet leuk) verteld. De verhalen zijn heel gevarieerd en hierdoor erg aantrekkelijk om te lezen. Zelfs ik, redelijk conservatief en innovatieschuw, begon te bubbelen van inspiratie na het lezen van dit boek. Oh ja, ik wil ook graag een levende woning, lijkt mij geweldig!

4**** door recensent Sandra Raino

Auteur: Marleen Hartog – Uitgeverij: Uitgeverij Miss Creative– 216 pagina’s – Verschenen: augustus 2017 – ISBN: 9789082083217

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: