Boeklancering Oorsprong – Dan Brown

Pieppp…… piepppppp…….pieppppppppppppppp….. sodemieters welke idioot heeft mijn wekker op 5 uur gezet? Oooooh jaaaaaaaa, ik ga vandaag (dinsdag 3 oktober 2017) naar Amsterdam naar de exclusieve boeklancering van “Oorsprong” van Dan Brown door Uitgeverij Luijtingh-Sijthoff. In het jaar kruik heb ooit eens een boek van hem gekregen voor mijn verjaardag: “Het Bernini-mysterie” en sinds die tijd wentel ik mij graag om in de thrillers van Dan Brown volop gevuld met symboliek, kunst en mysterie.

Mij verbazend over de hoeveelheid mensen die al zo vroeg in de trein zitten, ga ik met de trein van 6 uur naar Amsterdam Centraal, waar Anita op mij staat te wachten. Wij zijn 2 van de geluksvogels, samen met nog 48 anderen, die uitgekozen zijn om mee te doen aan de LS Sterrenthriller leesclub. Door ontwakend Amsterdam wandelen wij naar het bijzonder intrigerende Huis met de Hoofden op de Keizersgracht. Onder het genot van een kop koffie, een overheerlijke muffin en afsluitend een glas jus d’orange gaan wij naar de zaal waar het programma plaats gaat vinden.

Na een introductie door directeur|uitgever Geneviève Waldmann, een mooie struik blommen en een boek voor de grootste Dan Brown-fan van Hebban (gefeliciteerd Jolanda Denekamp) bijt de eindredacteur van “Oorsprong” Theo Veenhof het spits af. Afgelopen zomer zat hij met zijn team van vertalers in een kantoorgebouw in Barcelona, dit kantorencomplex is een imitatie van de hangende tuinen van Babylon. Zij zaten daar met 18 collega’s uit 11 verschillende landen het boek “Origin” te vertalen. De geheimhouding was zo streng dat zij zelfs niet mochten vertellen dat zij geheimhouding hadden! Mooie anekdote was de betrokkenheid van de Poolse vertaler: hij geloofde niet dat er 2 mensen lepeltje lepeltje in een Tesla konden liggen. Dus…. hij heeft het getest!

Esther Ritman vertelt over het Huis met de Hoofden, haar vader Joost Ritman heeft dit pand in 2006 gekocht. Dit bijzondere pand, daterend uit 1622, heeft een rijke geschiedenis en zit nu nog midden in een verbouwing. Zowel het Huis als de museale collectie dragen het DNA van het vrije denken, het Amsterdamse DNA. Het zal in het 4e kwartaal van 2018 definitief zijn deuren open als Ambassade van de Vrije Geest: een wereldberoemde bibliotheek, een museum en een platform voor het vrije denken. Dan Brown was bijzonder onder de indruk van het gedachtegoed van het Huis met de Hoofden en dankzij o.a. de steun van Dan Brown wordt momenteel de kerncollectie van boeken en handschriften voor 1900 ‘Hermetisch Open’ digitaal toegankelijk gemaakt.

Kunsthistorica Karin Braamhorst vertelt over de moderne kunst en locaties, welke door Dan Brown zijn gebruikt in “Oorsprong”. Hoofdpersonage Robert Langdon is niet heel erg gecharmeerd van moderne kunst. Hij vindt het Guggenheim Museum in Bilbao, net het Groninger museum, gebouwd in deconstructivistische architectuur spuuglelijk. Het 1e beeld wat Langdon tegenkomt in dit museum is Maman van Louise Bourgeois. Het lieflijke van de moederspin met cocon met eitjes staat in schril contrast met het enge van spinnen. Vervolgens worden Fog Sculpture van Fujiko Nakaya (staat voor het leven = ontstaan/vergaan) en het enorme sculpture van Richard Serra – The Matter of Time (bijzonder eng voor de claustrofobische Langdon), het gebouw Casa Mila van Gaudi in Barcelona (waar de hoofdpersoon woont op de bovenverdieping) en het schilderij “Waar komen we vandaan?” Van Gauguin besproken. Ik hang werkelijk aan de lippen van Karin en wat mij betreft had zij hier nog wel een uur mee mogen vullen!

Maar de Special Guest wacht op ons! Een “virtuele” Dan Brown wordt door Geneviève Waldmann aan de tand gevoeld. Zijn virtuele alter ego vertelt dat hij 7 dagen per week compleet geïsoleerd schrijft, geen mail, geen telefoon, helemaal niets wat hem kan afleiden. De inspiratie voor “Oorsprong” kreeg hij door een “ancient modern” muziekstuk van zijn broer, oude stijlen gemixt met nieuwe en sluit aan bij de vragen die hij zijn hele leven al stelt: “Where do we come from?” en “Where are we going?”.  Met deze mooie woorden sluit het programma af en krijgen wij het boek in een bijpassende tas mee naar huis.

Ondertussen ben ik al een stukje begonnen in “Oorsprong” en ben ik beland in het Guggenheim Museum en samen met Robert Langdon onder spin Maman doorgelopen…. Binnenkort op MeerdanSandra de boekrecensie van “Oorsprong” van Dan Brown.

Liefs Sandra

2 Comments on Boeklancering Oorsprong – Dan Brown

  1. Leuk verslag en leuk om je te ontmoeten bij de boekpresentatie van Michael Berg!!

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Oorsprong – Dan Brown – MeerdanSandra.nl

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: