Boekpresentatie “Broertje” van Michael Berg

Op donderdag 5 oktober 2017 was ik aanwezig bij de boekpresentatie van “Broertje” van Michael Berg (pseudoniem voor Michel van Bergen Henegouwen). Niet de minste schrijver want hij heeft in de 2013 de Gouden Strop binnen geharkt en dit is al weer zijn 8e thriller. Ik had het thuisfront richting snackbar gestuurd en afgesproken met collega-blogger Juul op station Sloterdijk. So far, so good…. want San en Juul in de grote stad, ja, het blijft een dingetje… bij het verlaten van het metrostation Overamstel hebben wij de verkeerde uitgang genomen en over het halve industrieterrein rondgedoold…. Marco gebeld, Febo belaagd (niet voor eten maar voor de weg…) en uiteindelijk al puffend en zwetend uitgeverij Overamstel bereikt (waarvan The House of Books deel uitmaakt).

De kennismaking met schrijver Michael Berg was dus wat oververhit, maar na een goed glas witte wijn en een pizzapunt heb ik mij herpakt en samen met Juul het voorste bankje geannexeerd. Uitgever Tomás Kruijer opende de avond en introduceerde de 1e spreker Isa Maron. Zij is bekend van het vierluik “de Noordzeemoorden” en, ja, ik geef toe: ik ben groot fan, alle 4 de boeken “verslonden”! Ik hing dus aan haar lippen toen zij vertelde over “De schaal van het kwaad”. Bedacht door een Amerikaanse psychiater en bevat 22 treden. De laagste trede is de “justified homicide”. Een gevalletje van: jij wordt belaagd en je kunt niets anders dan jezelf verdedigen en hierdoor vermoordt je de belager…. Ergens op de hoogste treden dolen de psychopaten rond, gelukkig is 1 op de 100 mensen maar psychopaat, oh ja, bij CEO’s 1 op de 25… het is maar dat je het even weet 😉

Michael Berg, uiteraard het middelpunt van deze boekpresentatie, werd geïnterviewd door de Vlaamse journalist en thrillerkenner/liefhebber John Vervoort. John had “Broertje” al gelezen en gaf ons een korte samenvatting van het boek: “Cabaretière Lotte krijgt een bericht uit Frankrijk dat haar autistische broer Felix is opgepakt op verdenking van moord op haar vader en stiefmoeder”. Dit boek heeft voor Berg een persoonlijke lading omdat hij zelf ook een zwakbegaafde broer heeft met autisme (en zoals zij het thuis noemen: debiel en dan zonder negatieve lading, het is zoals het is) Het gaat niet om de schuldvraag in dit boek maar meer om het proces van hoe de broer te benaderen, de onmogelijkheid van communicatie en wat speelt er in het hoofd af van de broer. Deze verhaallijn in combinatie met een vluchtelingenprobleem en de lastige dochter/vader-relatie hebben Michael Berg 1,5 jaar aan het schrijven gehouden. Op een gegeven moment werden de verhaallijnen zo ingewikkeld dat hij genoodzaakt was een prikbord van 2 meter te kopen om alles op een rijtje te zetten. Wat hij vooral hoopt is dat de lezers na het lezen van “Broertje” over het boek gaan nadenken en het niet als het zoveelste verhaal wegleggen.

Hierna volgende de hilarische “boekje omhoog/boekje omlaag”-quiz. Na uitreiking van het gesigneerd en genummerde (hoe leuk, ik heb nummer 30 gekregen!) “Broertje” vuurde Michael verschillende vragen op ons af. Het mag geen verrassing zijn dat de broer van Michael de quiz heeft gewonnen!

Het 1e exemplaar van “Broertje” werd uitgereikt door Michael Berg aan zijn goede vriendin Hanca Leppink. Erg leuk om te horen hoe zij samen in de jaren 70 met hem en Jan samen in 1 huis heeft gewoond en daar allerlei avonturen hebben beleefd. Een mooi einde van een bijzonder geslaagde boekpresentatie, ik kan niets anders zeggen.

In de prachtige uitgeverij (ik noem de enormmmmmmmmme boekenkast en bijzondere kunst) ben ik natuurlijk nog op de foto gegaan met Michael Berg en heb ik nagebabbeld met andere gasten. Bedankt Uitgeverij Overamstel voor deze bijzondere avond en de gastvrijheid!

Liefs Sandra

Dit filmpje plaatste ik in het kader van de blogtour. Michael Berg staat bij het politiebureau in Frankrijk, welke een grote rol speelt in het boek.

 

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Broertje – Michael Berg – MeerdanSandra.nl

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: