Linda is de domste thuis

Linda van der Klooster is de moeder van Heron (13) en Ilse (7), die allebei hoogbegaafd zijn. Over haar ervaringen schreef ze een boek: De Domste Thuis.

We kennen ze allemaal. Ouders die beweren dat hun kind hoogbegaafd is. Van die irritante opscheppers die hun kind gebruiken om aandacht te trekken. Halfzachte types met wonderkinderen die zich mogen misdragen omdat ze niet alleen snel verveeld maar ook nog hooggevoelig zijn.

Mijn kinderen zijn ook allebei hoogbegaafd. Mijn man trouwens ook. Dat maakt mij officieel de domste thuis. Dat werd de titel van het boek dat ik schreef om aandacht te trekken. Voor de vooroordelen die heersen over hoofdbegaafdheid en de problemen die met hoogbegaafdheid kunnen samenhangen. Mijn kinderen mogen zich trouwens niet misdragen. Maar ik leg hun opvallende gedrag wel vaak uit aan andere mensen. Niet om op te scheppen maar om te verklaren waar het vandaan komt.

Mijn zoon Heron was 8 toen we te horen kregen dat hij hoogbegaafd is. Wij hadden hem, in samenwerking met zijn school, door een psycholoog laten onderzoeken omdat hij niet lekker in zijn vel zat en gedragsproblemen ontwikkelde. We zouden niet verbaasd zijn geweest als hij adhd of een autistische stoornis had gehad, maar hij bleek ‘alleen maar hoogbegaafd’ te zijn.

Pas toen ontdekten we dat hoogbegaafdheid helemaal niet zo geweldig hoeft te zijn. Ook werden we geconfronteerd met vooroordelen van mensen die vonden dat een labeltje niet nodig is, dat ouders van hoogbegaafden opscheppers zijn en dat je een geluksvogel bent als je hoogbegaafd bent en niet moet zeuren, omdat alles je veel makkelijker afgaat. Vooroordelen die ik een paar weken daarvoor ook had gehad…

Vorig jaar is “De Domste Thuis – Moeder in een hoogbegaafd gezin” uitgekomen. De papieren versie is inmiddels uitverkocht, het e-book is bij mij te koop. Het loopt nog steeds goed. Mensen hebben echt behoefte om te lezen dat ze niet de enige in een situatie zijn. Zonder als uitslover of halfzacht type te worden gezien. Ik heb vijf keer een lezing gehouden. Vier keer zaten er mensen te huilen. Lotgenoten.

Heron zit nu voor de tweede keer in de brugklas van het VWO. Hij is blijven zitten omdat hij niet doorhad dat je op de middelbare school moet werken. Daar kwam hij na de meivakantie achter. Ook hoogbegaafden kunnen domme gedachten hebben. Stress! Die 2 voor Frans kon hij in de laatste weken voor de zomervakantie echt niet meer inhalen. Gelukkig begreep de mentor hem en mocht hij de speciale hoogbegaafdenklas van het VWO overdoen. Hij heeft voor zijn eerste toets Frans in dit schooljaar een 8,4 gehaald. Lesje geleerd.

De volgende keer dat je ouders hoort klagen over hoe zwaar het is om een hoogbegaafde kind te hebben, loop dan niet met rollende ogen weg, maar geef ze een dikke knuffel en zeg dat het goed komt. Misschien hebben ze dat even echt hard nodig.

Linda van der Klooster
www.dedomstethuis.nl

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: