Verkouden of griep?

Kucheltje hier, kucheltje daar, koorts, algehele malaise, ben ik nu “gewoon” verkouden of heb ik toch de griep? Volgens mij waren er heel wat virusjes de rondte! Ik ben eens het world wide web opgedoken om de verschillen tussen de griep en verkoudheid eens op te snorren:

Verkoudheid:

Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een infectie door een virus in de neus en de keel. Symptomen zijn: verstopte neus, keelpijn, hoesten, hoofdpijn, niezen, moeheid en een loopneus. Een verkoudheidsinfectie is de meest voorkomende infectie bij mensen. Bij volwassenen ca. 2/4 keer per jaar en voor kinderen soms zelf 12 keer per jaar! Er zijn honderden verkoudheidsvirussen waardoor wij elke keer met een nieuw virus geïnfecteerd worden!

Voor verkoudheid is in principe geen medicatie nodig. Dit gaat vanzelf weer over. Het is wel aan te raden wat rustiger aan te doen en warm te blijven. Neusspray en paracetamol kan wat verlichten.

Griep:

Bij een klassieke griep is er sprake van een besmetting met het influenzavirus. Er zijn verschillende types influenzavirussen, maar het ziekteverloop is ongeveer identiek. Kort gezegd veroorzaakt influenza een acute ontsteking van de luchtwegen.

Maar het is geen gewone verkoudheid, het is veel ernstiger en verloopt veel sneller. Bij influenza voel je je snel erg ziek met bonzende hoofdpijn, spierpijn over het hele lichaam en heb je hoge koorts. Tot en met 38°C spreekt men van verhoging en zodra je lichaamstemperatuur boven de 38°C stijgt, spreekt men van koorts. Bij 39°C heb je hoge koorts.

Normaal gesproken knappen patiënten na drie tot vijf dagen weer op, maar velen voelen zich nog wekenlang slap en moe. Bij mensen met een slechte afweer kan de griep zeer ernstig verlopen en dodelijk zijn. Jaarlijks overlijden in Nederland zo’n duizend mensen aan een seizoensgriep of de gevolgen ervan.

Als je eenmaal griep hebt, is bedrust een remedie. Het is belangrijk om veel te drinken en bij hoge koorts de patiënt te koelen. Soms is een antibioticakuurtje nodig als er een bacteriële infectie bij komt, zoals een longontsteking. Uitzieken van griep is geen luxe, maar noodzaak. Wie te snel weer aan de slag gaat, loopt het risico een half jaar of langer vermoeidheidsklachten te houden.

Buikgriep:

Aan de spuug of ga je van onderen nogal dunnetjes af? Dan heb je waarschijnlijk buikgriep. Buikgriep is een ontsteking van het slijmvlies in je maagdarmstelsel. Zowel virussen, bacteriën als parasieten kunnen zo’n infectie geven. Wanneer je een buikgriep oploopt via besmet voedsel of drinken, dan spreken we van een voedselvergiftiging of voedselinfectie. Meestal wordt buikgriep door het norovirus veroorzaakt. Dit virus wordt overgedragen via voedsel en water dat besmet is met ontlasting, via direct contact met een besmet persoon of via besmette oppervlaktes zoals een deurknop. Het norovirus is erg besmettelijk.

De symptomen van buikgriep, veroorzaakt door het norovirus, beginnen meestal vijftien tot 48 uur nadat je het virus hebt binnengekregen. Veel voorkomende symptomen zijn: overgeven, diarree, hoofdpijn, buikpijn, maagkrampen, spierpijn en lichte koorts.

Kortom: er heersen nogal wat virusjes, bij de meeste volstaat bedrust en paracetamol. Vertrouw je de boel niet of blijven de symptomen aanhouden raadpleeg dan altijd je huisarts!

2 Comments on Verkouden of griep?

  1. Duidelijke blog…dank je wel

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: