De Studente – Elise Wuyts

Het leuke van recenseren vind ik dat je naast al het “grote geweld” aan bekende schrijvers ook onbekende schrijvers leert kennen. “De Studente” is het debuut van de jonge Vlaamse schrijfster Elise Wuyts. Waar gaat het boek over?

1882. De Studente klopt aan bij de Dokter. Ze is jong en ze is ambitieus. De wetenschappen beleven hoogtijdagen en de Dokter heeft met nieuwe, radicale ideeën baanbrekend werk verricht in de geneeskunde en de anatomie. Hij kan de Studente helpen in haar ambities. Maar ze is een vrouw die leeft in het preutse victoriaanse Engeland. En ze draagt een verleden met zich mee. De Dokter heeft zich onder raadselachtige omstandigheden op het platteland teruggetrokken. Ook hij torst een verleden. De Studente vertelt het verhaal van een ondoorgrondelijke, intieme relatie tussen de Studente en de Dokter, waarbij machtsspelletjes voortdurend de overhand nemen. Tot het verleden zijn definitieve schaduw werpt.

Recensie:
Het verhaal van de Dokter en de Studente wordt vanuit beider perspectief verteld en is bijzonder interessant om te lezen. Welk verleden dragen zij met zich mee? Wat drijft hen om bepaalde gedrag te vertonen en waarom willen zij beide de touwtjes in handen houden? De rol van de vrouw in Engeland én het jaar 1882 wordt op subtiele wijze belicht, het zijn voornamelijk de nieuwsgierigheid, realiteit, erotiek en macht welke mij met rode oortjes deze roman laten uitlezen. Ik ben bijzonder gecharmeerd van het mooie Vlaamse taalgebruik, ik hou van de galante bijna liederlijke manier van schrijven. Elise Wuyts heeft mij verrast met dit pareltje, een zeer veelbelovend debuut!

5***** door recensent Sandra Raino

Auteur: Elise Wuyts – Uitgeverij: Vrijdag – 238 pagina’s – Verschenen: augustus 2017 – ISBN: 9789460015625.

Hou MeerdanSandra in de gaten 🙂 binnenkort een mooi interview met deze schrijfster + winactie!

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Meer over… Elise Wuyts + actie – MeerdanSandra.nl

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: