Meer over… Elise Wuyts + winactie (afgelopen)

Na het lezen van de van “De Studente” heb ik de vrijheid genomen om de jonge Belgische schrijfster Elise Wuyts een paar vragen toe te sturen. Blij verrast was ik toen ik haar antwoorden terug kreeg, een half boekwerkje heeft zij ervan gemaakt en het is, net als haar roman, een genot ♥ om te lezen! Klik hier voor de recensie van “De Studente”!

Meestal begin ik mijn interview met: Wie is Elise Wuyts? Verliefd, verloofd, getrouwd, kids, huisdieren, wij willen aaaaallles weten! Maar volgens mij ben jij nog heel jong, toch?

Met mijn 22 jaar ben ik vermoedelijk inderdaad jonger dan de gemiddelde auteur. Dus ook al ben ik verliefd en zit ik in een gelukkige relatie, trouwen en kinderen vind ik nog een beetje vroeg. Eerst misschien eens afstuderen! Huisdieren heb ik wel bij mijn ouders thuis: een hond en twee katten. Ik ben eigenlijk vooral een hondenpersoon, maar iedereen die onze kat, Titus, gezien heeft is het er over eens dat hij meer hond dan kat is.

Wanneer ben je begonnen met schrijven en de grote is vraag is natuurlijk waarom?

Ik maak verhalen sinds ik kan schrijven. Het heeft er altijd wat ingezeten bij me, maar in mijn lagere school werd het ook enorm aangemoedigd. Er werd wekelijks een krantje uitgebracht, geschreven door de leerlingen, en daar werkt ik ook aan mee door elke keer een nieuw hoofdstuk van mijn verhaal erin te zetten. We kregen ook veel schrijfopdrachten op school, waarbij we onze fantasie mochten laten werken. Het enige dat ik frustrerend daaraan was dat er een maximum op stond. Dat loste ik meestal op door mijn verhaal in hoofdstukken onder te verdelen en dan elke keer een nieuw hoofdstuk als opdracht in te leveren.
Ik kan je dus niet echt een waarom geven. Niet schrijven zou voor mij hetzelfde zijn als niet lezen of niet ademen. Een onmogelijke opdracht dus!

De Studente speelt zich af in 1882, waarom heb je voor de 19e eeuw gekozen? Kun je spreken van een historische roman?

Ik heb de bulk van “De Studente” geschreven zonder een tijd of beroep te definiëren. In die zin is “De Studente” dus geen historische roman. Het gaat om de ontwikkelende relatie tussen twee mensen die even goed in deze tijd hadden kunnen bestaan. Later heb ik dan wel de extra dimensie van de geneeskunde in de 19de eeuw toegevoegd. In die zin kan je dus wel spreken van een historische roman. Ik heb veel plezier gehad met mijn opzoekwerk, want het was nu eenmaal een fascinerende tijd voor de geneeskunde en voor vrouwen in het bijzonder.

Hoe combineer je een studie geneeskunde met schrijven? Heb je nog tijd voor een volgend boek of is de focus nu meer op de studie?

Dat gaat wat op en af bij mij. Ik schrijf als ik zin heb om te schrijven, want het is nog steeds een hobby voor me en ik wil niet dat het als werk gaat voelen. Daarom gebeurt het wel dat ik soms een paar weken niet schrijf omdat mijn aandacht naar iets anders wordt getrokken. Maar het blijft altijd wel spelen in mijn onderbewustzijn. Soms komt er dan plots een idee naar boven, of een bepaalde zin, en ga ik weer aan het schrijven.
Ik heb niet het gevoel dat ik moeite moet doen om schrijven te combineren met mijn studie. Beiden zijn passies van me, maar op een heel andere manier. Mijn studie krijgt steeds voorrang, want die is nu eenmaal het belangrijkst. En ondertussen merk ik dat ik nog steeds blijf schrijven. Het volgende boek is dus al wel in de maak, maar wanneer het zal af zijn en of het huidige idee überhaupt iets zal worden, dat kan ik niet voorspellen.

Zou je fulltime schrijver willen worden/zijn?

Nee, dat zeker niet. Ik vind het een erg beangstigende gedachte om afhankelijk te zijn van mijn eigen creativiteit. Je moet al echt een bestseller auteur worden om comfortabel te kunnen leven van je boeken. Ik heb mijn professionele passie al gevonden. Dat betekent echter niet dat ik niet verder wil gaan met schrijven, of dat ik de twee niet wil combineren.

Ben je naast schrijver ook een lezer? Zo ja, wat voor boeken/schrijvers lees je graag en waarom?

Zeker weten. Al van op de schoot van mijn ouders verslind ik boeken. Ik denk ook niet dat je ooit echt serieus kan schrijven zonder veel gelezen te hebben. Boeken verrijken je leven. Ze zorgen ervoor dat je honderden levens kan leiden. Ik kan best lang doorgaan over alle manieren waarop lezen je leven verbetert, maar ik zal het je besparen.
Als ik mijn favoriete boeken opnoem, moet ik het lijstje beginnen met de Harry Potter reeks. Cliché of niet, dat kan me niet schelen. Ik heb ze als kind gelezen en herlezen tot de cover begon te lossen. Toen ik twaalf was heb ik er Engels mee leren lezen omdat ik niet kon wachten op de vertaling van boek 7. Nu lees ik ze nog steeds elk jaar opnieuw, met even veel plezier als die eerste keer.
Daarnaast lees ik ook graag andere fantasy of science fiction reeksen. Vooral de dystopische boeken heb ik een tijdje verslonden, met op de voorgrond reeksen zoals The Testing, A Song of Ice and Fire, The Hunger Games, The Bone Season, Queen of the Tearling en The Kingkiller Chronicles.
Als het gaat over romans lees ik graag de boeken met een plottwist en een donkere of melancholische ondertoon. Favorieten zijn We Were Liars, De Verborgen Geschiedenis, Norwegian Wood, De Eenzaamheid van de Priemgetallen, De Grens, De Schaduw van de Wind, The Fault in Our Stars, The Great Gatsby, The Picture of Dorian Gray, Jane Eyre, The Power en The Circle.
Ik lees ook graag thrillers, alhoewel dat de laatste tijd minder is, en non-fictie zoals de geweldige boeken van Jon Ronson. Het zou onmogelijk zijn om mijn favoriete boek te kiezen. Binnen elk genre heb ik wel mijn favorieten, maar zelf daar zou ik er niet eentje vooruit kunnen steken.

En dan nu, even een snel rondje kort door de bocht 🙂

Favoriete muziek? Hangt van mijn stemming af en gaat van Ella Fitzgerald, Led Zeppelin en David Bowie tot Radiohead en Imagine Dragons.
Favoriete boek? Onmogelijke vraag om te beantwoorden, al kan ik op verzoek wel een top 10 per genre geven.
Favoriete vakantieland? Het Verenigd Koninkrijk, dat hopelijk binnenkort ook mijn thuisland wordt.
Favoriete gerecht? Kip met currysaus en rijst (maar dan wel de currysaus die mijn mama maakt natuurlijk)
Bijna niemand weet dat…. het personage van de Studente niet gebaseerd is op mijzelf, maar eerder op het soort vrouw waar ik verliefd op word.
Wat wilde je vroeger, als klein meisje worden? Marine bioloog, want die konden een hele dag met dolfijnen werken en ik kon me niets leuker voorstellen dan dat.
Wat is je grootste droom? Als succesvol psychiater werken in Londen.
Ik word blij van? Heel veel dingen, maar om er een paar op te sommen: lezen, film kijken, schrijven,  in de zon liggen, lachen met vrienden, kaarten met mijn familie, en eender welke combinatie van deze dingen.
Guilty pleasure? Een dagje in de zetel doorbrengen met een favoriete serie of film. Lekker lui zijn, met andere woorden.
Favoriete quote?  “Another lover hits the universe. The circle is broken. But with death comes rebirth. And like all lovers and sad people, I am a poet.” – Allen Ginsberg

Bedankt Elise, voor je openhartigheid!

Wil jij het boek “De Studente” van Elise Wuijts winnen? MeerdanSandra mag 3 exemplaren van dit boek verloten!

Wat moet je hier voor doen? Like de Facebookpagina van MeerdanSandra (wordt gecheckt, mocht je geen facebook hebben, vermeld dit dan in de reactie) en laat een reactie hieronder achter op de vraag: Waarom zou jij dit boek willen winnen?

Bij het invullen van je mailadres wordt je automatisch lid van de nieuwsbrief van MeerdanSandra, je kunt dit te allen tijde weer opzeggen. Deze actie duurt t/m 9 december 2017, daarna krijgt de winnaar persoonlijk bericht (dus laat een geldig mailadres achter!) en zal op Facebook worden vermeld.

Er zijn 3 winnaars bekend: Nita Klingers, Vera van den Eynde en Pien van Eerden. Van harte gefeliciteerd en veel leesplezier toegewenst!

11 Comments on Meer over… Elise Wuyts + winactie (afgelopen)

 1. Ik doe heel graag mee.ik heb 2 dochters die geneeskunde studeren, gelukkig nu en niet in het Victoriaanse Engeland…ik ben nieuwsgierig naar de verschillen en misschien wel overeenkomsten….leuke q&a met/van de schrijfster.

 2. Verhaal klinkt super leuk! Zou ik graag willen lezen.

 3. Ik doe ook heel graag mee. Kan het niet zo goed verwoorden behalve dat er een enorme aantrekkingskracht vanuit gaat na het lezen van de recensie en het interview met de schrijfster. Die zegt me dat ik en het boek goed zullen klikken.

 4. Ja graag loot ik mee

 5. Vera Van Den Eynde // 29 november 2017 at 20:08 // Beantwoorden

  Leuk en spontaan interview met Elise, ze is best wel grappig. Ik loot graag mee voor een exemplaar van haar boek. Ben heel benieuwd.

 6. Wat een leuk interview. Ik ben wel heel benieuwd geworden naar haar boek. Dus ik loot graag mee

 7. net recensie op Bol.com gelezen, spreekt mij erg aan, ik doe graag mee

 8. Yvette Ververs // 1 december 2017 at 15:33 // Beantwoorden

  Graag lot ik mee voor dit boek. Ben benieuwd!

 9. Lydia Frooninckx // 1 december 2017 at 18:40 // Beantwoorden

  De ontwikkeling van het machtsspel tussen de Studente en de Dokter volgen lijkt me leuk. De vergelijking die je onbewust maakt tussen geneeskunde toen en nu, fascinerend.
  Ik wil meer ontdekken !!

 10. Ik heb de recensie gelezen en heel nieuwsgierig naar het boek. Met name de rol van de vrouwen van die tijd. Waag graag een kansje.

 11. omdat dit klinkt als een goed en intrigerend boek, ben benieuwd naar de rol van deze studente en geneeskunde in die tijd en naar de ontwikkelende relatie!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: